Spørsmål: Vi er tre søsken som arvet en hytte for noen år siden. Hytta eier vi i dag med like store andeler. Et av søsknene ønsker ikke lenger å eie hytta, og vil således selge. Har vedkommende rett til å kreve hele hytta solgt?

Svar: Sameieloven og eventuell sameieavtale mellom sameierne regulerer forholdet mellom sameiere. Etter sameieloven kan enhver sameier kreve sameie oppløst. Hvor sameiegjenstanden er en fast eiendom, vil oppløsning av sameiet skje gjennom salg. Slikt salg kan enten skje internt mellom sameiepartene, på det åpne marked eller gjennom bistand fra offentlige myndigheter (tvangssalg). Hvor partene ikke kommer til enighet omkring et internt salg eller et salg på det åpne marked, kan hver av sameierne fremsette krav om tvangssalg.
Det er altså mulig å tvinge gjennom et salg av en sameieeiendom. Et tvangssalg er en tidkrevende og kostbar prosess, som vi ikke vil anbefale før det er høyst nødvendig. Ved et tvangssalg vil man også ofte ikke oppnå like høy kjøpesum som ved et salg på det frie marked. Det vil således lønne seg for alle sameierne å forsøke å komme til enighet om et internt salg eller et salg på det frie marked.

Med vennlig hilsen Advokatfirmaet Legalis AS Marianne Aarbakke Advokat