Tekst: Tom Brodin, tegning. Arkitekt Stein Lohnås Hansen AS

Der kan vi også lese at daglig leder Knut Sand i LKS Bygg AS har kontaktet kommunen og stilt spørsmål ved det skyhøye gebyret, som han mener er omtrent like høye som byggekostnadene.

Han kan ikke skjønne at gebyret er i tråd med prinsippet om selvkost, som gjelder for saksbehandling i teknisk forvaltning, og påpeker at det tilsvarer bortimot tjue dagers lønn for saksbehandleren.

– Riktig pris

Vi kan videre lese at den konstituerte lederen for teknisk forvaltning i kommunen, mener at gebyret speiler de faktiske kostnadene.

– Søknaden skal registreres. Gebyret skal representere lønn til saksbehandler. Dette gjelder bygging i LNF-område og dispensasjon fra byggeforbud i 100-metersbeltet, så i dette tilfellet skal søknaden også sendes på høring hos fylkesmannen. Planutvalget må se på saken, etter at de først har hatt en befaring. Sju politikere og folk fra administrasjonen må dermed fraktes ut i båt til øya, sier han til avisa, med nettadressen l-a.no.

Samme pris uansett størrelse

Journalisten spør også om gebyret for ei 70 kvadratmeter stor hytte i det samme område ville blitt det samme, noe den konstituerte lederen svarer bekreftende på.

sjokkgebyr
.

Antageligvis lite fornuftig å søke i det hele tatt

Han kan også opplyse at slike saker i strandsonen nesten uten unntak ender med avslag hos Fylkesmannen. Han synes derfor det er mer fornuftig å vente med å søke til det «eventuelt foreligger nye, og mer positive signaler fra regjeringen til slike bygg».

For gebyret er det samme, enten det blir gitt tillatelse eller avslag.