Hos Statens Kartverk kan du laste ned en såkalt nødplakat, som angir eksakt geografisk posisjon i kartutsnitt og GPS-koordinater. Nødplakaten er spesielt aktuell for hyttefolk, fordi hytter ofte befinner seg i områder som er vanskelige å stedfeste eksakt.

- Vi har vært ute og bedt hytteeiere om å ta i bruk nødplakaten til Statens Kartverk. Vi støtter den 120 prosent, sier AMK-leder Arne Stokke i Gjøvik.

- Vi har flere eksempler på at en nødplakat nærmest har reddet liv. Det er i hvert fall ikke langt unna. Jeg har en bekjent som nylig var på hytta. Han fikk behov for akutt hjelp, og kunne angi eksakt posisjon fordi de hadde en nødplakat hengende på veggen. Dermed kunne helikopteret lande på plassen utenfor hytta etter kort tid. I motsatt fall kan det gå med masse verdifull tid på leting, sier Stokke.

Les også: Redder liv i fjellheimen

Vanskelig å finne fram

AMK på Gjøvik har ansvaret for hele Oppland og Hedmark. Begge de to fylkene har mange og store hytteområder.

- Hyttefelter er veldig ofte dårlig merka, og dermed blir det vanskelig å gi gode veibeskrivelser. Det kan gjerne ligge 10 hyttetomter til samme gård, og dermed har alle samme gårds- og bruksnummer. Dessuten er det vanlig å låne bort hytta si, og besøkende har ofte enda dårligere bevissthet om hvor de befinner seg. Vi har sett eksempler på ungdomsgjenger som ikke har fått med seg annet enn at de har passert Fagernes. Og så befinner de seg kanskje på Beitostølen, sier Stokke.

Les også: Nødplakat på hytta kan redde liv

Gjør det enkelt

Han anbefaler folk å skrive ut den geografiske posisjon og å ha den på et lett synlig sted i hytta.

- Folk kan ha smart-telefoner der de kan gå inn og skaffe seg posisjonen hvis noe skulle inntreffe, men det kan bli klundrete hvis man er i en stressa situasjon. Kanskje man skal prate med AMK og se på telefonen samtidig. I stressede situasjoner er det best å ha det i klartekst. Det beste er å ha det på veggen, sier Stokke. En nødplakat kan du skaffe deg enkelt og gratis ved å klikke deg inn på Norgeskart.no.

Klikk deg inn på Hytteavisens facebook-side