To forsøk på jervejakt – i Grong i Nord-Trøndelag og Rauma i Møre og Romsdal – har heller ikke gitt det ønskede resultat. Men jervejakta i Grong førte til felling av en bjørn. I Rauma varer fellingstillatelsen helt til 20. juli.
Dette er status etter at fem fellingstillatelser for bjørn er utløpt og bare to gjenstår. Fellingstillatelsen for en bjørn i Luster i Sogn og Fjordane utløper onsdag 12. juli. Det samme er tilfelle fredag 14. juli for en bjørn i Hemnes kommune i Nordland.

Feil fellingstillatelse

I mellomtiden er en ungbjørn skutt den 2. juli på Tømmeråsfjellet i Grong kommune i Nord-Trøndelag av et jaktlag som hadde tillatelse til å felle en jerv. Et jaktlag som natt til søndag var på lovlig bjørnejakt i Verdal i Nord-Trøndelag, ble vitne til at en jerv gikk til angrep på to lam. Her unnlot jegerne å skyte fordi de ikke hadde fellingstillatelse for jerv.
Lensmann Herolf Nordaune i Grong opplyser til NTB at etterforskningen av bjørnefellingen på Tømmeråsfjellet snart vil være avsluttet. Jegerne har avgitt forklaring, og det foreligger en foreløpig obduksjonsrapport fra Veterinærinstituttet i Trondheim. Nordaune bekrefter at det ble avfyrt flere skudd mot bjørnen. Men han vil ikke si hvor mange og heller ikke hvor mange skudd som traff.
Når saken er ferdig etterforsket og alle rapporter klare, blir saken sendt til Nord-Trøndelag politidistrikt der en jurist vil ta standpunkt til om det skal reises tiltale mot én eller flere medlemmer av jaktlaget.

Tre mislykkede forsøk

Herolf Nordaune utelukker at bjørnen som ble skutt i Grong, er den samme som det er gitt til sammen tre fellingstillatelser for i et område noen mil lenger sør og vest, et område i kommunene Steinkjer, Namdalseid og Namsos.
Den første av disse fellingstillatelsene ble gitt allerede 9. juni, etter at bjørn hadde tatt sau i området. Tillatelsen utløp den 13. juni uten at jakta hadde gitt noe resultat.
Den 17. juni ble det gitt ny fellingstillatelse som varte til 21. juni. Jegerne lyktes heller ikke i andre forsøk. Dagen etter ble fellingstillatelsen forlenget til 26. juni. Også denne jakta endte uten resultat, og siden er det ikke søkt om fellingstillatelse i denne delen av Nord-Trøndelag.

Bjørn i Jostedalen

I Luster i Sogn og Fjordane pågår fortsatt etterforskning etter at en anonym person tidlig mandag morgen meldte at en bjørn var skadeskutt i Jostedalen.
Lensmann Asle Karoliussen i Luster opplyser til NTB at det er brakt på det rene hvem som ringte. Mannen, som er saueeier, er avhørt. Han har forklart at han i nødverge løsnet skudd mot en bjørn på cirka 40 meters hold i Krundalen, en sidedal vest for Jostedalen. Men det er uvisst om bjørnen ble truffet.
– Det ble løsnet flere skudd. Det kan være treff, og det kan ha vært nødverge sier Karoliussen.
Han opplyser at etterforskningen av denne saken ennå ikke er avsluttet. Tirsdag var det uvisst hvor bjørnen i Jostedalen er blitt av, og onsdag utløper fellingstillatelsen. (©NTB)