Rikingsafarien, som de kaller det, har denne gangen gått til Norges heiteste sjøhytteområde, Nøtterøy og Tjøme i Vestfold, som vi nylig beskrev som de to kystkommunene i Norge med de høyeste gjennomsnittsprisene.

15 millioner kroner for mye?

Ett av eksemplene som trekkes fram, er hytta som klesmilliardæren Joakim Varner kjøpte av malermester Thorendahl for fire år siden. Da var prislappen på 35 millioner kroner. Nå skal han rive hytta, og dermed er kostprisen fort oppe i 40 millioner. Minst.

Men, ifølge Kapital, er ikke den reelle verdien høyere enn 25 millioner, altså et sprik på 15 millioner.

Nå spiller det antageligvis liten rolle, siden millioner forholder seg til milliarder som tusenlapper til millioner for oss vanlige hytteeiere.

Og dessuten, familien Varner trives særdeles godt i Flekkenveien på Tjøme og samler på hytter nettopp i denne veien, hvor de nå eier nummer 60, 62, 64 og 80.

Det skal også sies at naboer vi har snakket med, trives med dem også.

Også endel millioner over

I Røssesundet, som regnes som selve indrefileten i sjøhytte-Norge, investerte Block Watne-arvingen Lars Nilsen opp 25 millioner kroner for en hytteeiendom for noen år siden.

Hytta er revet, og i den nye, som tilsynelatende ser relativt ordinær ut, skal det ikke være spart på noe. Det er også kostet på betydelige summer ute.

Kapitals journalister anslår kostprisen også her til over 40 millioner, mens de mener den  eventuelle salgsverdien er på 30.

Øyer faller i pris

Et tredje eksempel er hytta til Hermine Midelfart og Peter Malling jr. på Gryteskjær. Denne eiendommen ble kjøpt for 24 millioner kroner i 2007, da markedet kokte. Nå er hytta revet, og til neste år kan de ta i bruk den nye hytta, som kjendisarkitekten Rune Breili har tegnet.

Kapital mener at eiendommen ikke lar seg selge for mer enn 25 millioner, så om det var en investering, ville de ikke få noe igjen for oppgraderingen til ny hytte.

Også Nutri Pharma-gründeren Lars Høie har hytte på ei øy. Han kjøpte deler av Froungen for 20 millioner i 2004, men Kapital tror verdien idag er falt til 15.

Årsaken er at hyttekjøpere ikke lenger ønsker å være avhengig av båt, noe vi nylig skrev om da en annen Tjøme-eiendom skiftet eier tidligere i år.

Ikke akkurat investeringsobjekter

Antageligvis har ikke de rike hytteeierne som Kapital skriver om, kjøpt hyttene sine som investeringsobjekter, som de skal tjene penger på i et fem- eller tiårsperspektiv, men for at de trives der.

Akkurat dét kan vel være en rettesnor for noenhver av oss når vi kjøper hytte. Også for oss som ikke er gode for milliarder.