Førstelektor Jan Velvin fra høyskolen i Buskerud og advokat Henrik Jensen, som begge representerte Norsk Hyttelag da de gjestet God Morgen Norge tidligere i dag, understreket at det er knyttet sterke følelser til familiehytta. Og at konflikter rundt denne kan skape ubotelige sår i familien. – Lag gode avtaler tidlig, oppfordret Jensen, – for familiehytta er ei tidsinnstilt bombe.

Ulik økonomi og forskjellige forventninger kan skape konflikt

Velvin, som forsker på hyttelivet, opplyste at tredjeparten av hyttene her i landet er bygd på 1960- og -70-tallet, og at mange nå opplever et generasjonsskifte. – Fra barndommen husker de bare gode opplevelser, sa Velvin, og la til at ulike forventninger kan ødelegge det felles hytteeierskapet som voksne. – Den ene tar kanskje ansvar og maler og snekrer mens han er på hytta, mens en annen heller sitter på terrassen med et glass hvitvin. De forskjellige eiernes kan også være i svært ulik økonomisk situasjon. Slikt blir det konflikter av.

Det kan være best å selge

Jo flere eiere det er, jo større kamp blir det om ferieukene. Også bruken av disse er det viktig å fordele etter avtale. Det er ikke alltid så lett med mange personer involvert. Også dagens familiestruktur med brutte relasjoner og nye svogere og svigerinner som plutselig kommer på banen, er kompliserende faktorer. Er det ikke mulig å bli enige, så selg – til markedspris, oppfordret Velvin og Jensen, for at ikke familiefreden skal bli totalt ødelagt, vel vitende om at hytta da fort forsvinner ut av familien. For det er som regel ikke så greit å løse ut en eller flere slektninger når hytta kanskje er verd ti millioner kroner.

Blir sjelden rettssak

Advokat Jensen opplyste at familiekonflikter om hytter sjelden kommer for retten, men at det hender en gang i blant. Les om konflikten mellom to kranglevorne brødre i Sandefjord.