Grethe Gjertsen Tomteeierforbundet
- Politikerne skal rett og slett ikke få lov til å feie festesaken under teppet til etter valget, sier styreleder i Tomtefesterforbundet, Grethe Gjertsen.

- De fleste partiene synes festesaken er vanskelig, fordi det er en komplisert blanding av jus og politikk. Men den berører ca. en million menneskers hverdag og framtid. Derfor skal de rett og slett ikke få lov til å feie festesaken under teppet til etter valget, sier styreleder i Tomtefesterforbundet, Grethe Gjertsen.

“Tomtefesteralliansen” vil at den nye loven skal gi både landets hele 300.000 tomtefestere og snaut 10.000 grunneiere (bortfestere) forutsigbare, rimelige og rettferdige vilkår.

Myndighetene må på banen

På lang sikt tenker man seg at tomtefesteordningen legges ned og erstattes av mer tidsmessig og robuste ordninger.

- Men først må vi få gode overgangsordninger. Eksempelvis må tomtefesterne få en klar rett til å kjøpe eiendommen de har betalt festeavgift for, til en fornuftig pris som både avspeiler hva som er lagt inn av oppgradering, vedlikehold og infrastruktur i festeperioden og ivaretar festeordningens opprinnelige intensjoner om innløsning på rimelige betingelser. Da må ikke partene være grådige eller gjerrige, og myndighetene må komme på banen med enkle og effektive føringer, heter det samstemt fra de tre organisasjonene.

Politikerne må tone flagg

Meningsfellene i Norges Huseierforbund og Hytteforbundet har sammen med Tomtefesterforbundet etablert et samarbeid på tvers av organisasjonene. Målet er å få alle partier til å tone flagg i tomtefestesaken under valgkampen, og å koordinere organisasjonenes arbeid når Tomtefesteutvalget legger fram sitt arbeid i oktober.

- Dette er en vanskelig situasjon for veldig mange tomtefestere, og skaper usikkerhet om de kan beholde hus, hjem og hytter i åra framover, forteller advokat John F. Treider i Norges Huseierforbund. Grant Gundersen fra Hytteforbundet er enig.

- Våre tre organisasjoner har ti-tusener av medlemmer av alle politiske sjatteringer og samfunnslag, og utgjør derfor en betydelig mengde velgere, som vi tror politikerne vil ta hensyn til. I tomtefestesaken har alle tre organisasjoner 100 prosent sammenfallende interesser. Derfor var det lett for styrene i alle tre organisasjonene å slutte seg til dette samarbeidet, slår hytteeier Gundersen fast.

 

Lovverket er nå så komplisert at man spøker med at tomtefesteloven er for advokater det piano er for flyttefolk.

- I dag føler mange festere seg utnyttet. Ikke bare i forbindelse med voldsomme festeavgiftsøkninger. Det skapes også problemer i forbindelse med salg, etablering av vei, strøm, vann, avløp og annet. Vi må få ordninger som slår fast at tiden for husmenn og leilendinger er forbi, sier Grethe Gjertsen og håper at en lovendring rydder opp i dette.