Hyttefolkets betydning for kommunene er jevnlig gjenstand for debatt. Nivået på kommunale avgifter og skatter skaper stor irritasjon i mange hyttegrender. Mange hytteeiere opplever kommunen som negativ og lite lydhør. Knapt noe sted har hytteeiere formell innflytelse i spørsmål som angår deres andre hjem. Men en endring kan komme.
 
– Etter hvert kan det bli aktuelt å se nærmere på forhold som berører hyttefolk, som lokal stemmerett, deling av skatteinntekter og økonomien til hyttekommunen. Men jeg mener at vi ikke er der ennå, sier statsråd Meltveit Kleppa.
 
Hytteeiere maler kirka
Hytteeiere er opptatt av hyttekommunen sin. Det handler ikke bare om å betale sin del av kommunale avgifter. Også andre påtrengende oppgaver får ofte hyttefolkets støtte. I Oppdal har velstående hytteeiere gitt støtte til nytt kirkeorgel, og på Veierland i Vestfold står hyttefolket skulder til skulder med lokalbefolkningen for å få satt Veierland kirke i presentabel stand.
 
– Det er respektløst at kirken ser slik ut, sier drammenseren Jørn Arnesen til Øyene. Han har hytte på Veierland og har samlet inn 100.000 kroner til å pusse opp fasaden for. Den trenger både vask og maling. Kommunen har gitt klarsignal og oppussingsarbeidet er snart i gang.