Tekst: Tom Brodin, foto: Erik Kirkvold

Organisasjonene mener at forsøket ikke er hjemlet i forsøksloven og oppfordrer derfor Stortinget om å pålegge regjeringen å sørge for at forsøksloven følges. De mener at den pågående prosessen bør fryses, og en ordinær lovprosess bør iverksettes slik at også miljøorganisasjoner, grunneierinteressene, friluftslivet og den store majoritet av den norske befolkningen blir hørt tilstrekkelig før et vedtak eventuelt iverksettes.

– Over hodet på Stortinget

– Slik vi ser det, er dette primært et forsøk på å snikinnføre rekreasjonskjøring med snøskuterkjøring i utmark uten lovprosess, over hodet på Stortinget, skriver de.

I brevet opplyses det også at saken er blitt klaget inn for Sivilombudsmannen.

Historikk

I 2001 innførte Kommunal- og regionaldepartementet, i samarbeid med Miljøverndepartementet, et forsøk for åtte kommuner som innebar en dispensasjon fra forbudet knyttet til motorferdsel i utmark.  

I mars i år besluttet den rødgrønne regjeringen at forsøksordningen skulle erstattes av et nytt forsøk i 40 kommuner. Det ble åpnet opp for at kommuner som ønsket å delta i ordningen kunne søke om slik deltakelse.

15. november annonserte Miljøverndepartementet at forsøksordningen fra mars gjelder alle kommunene som hadde søkt om å få delta i forsøket, i alt 106 kommuner. Dette er tilnærmet samtlige kommuner der de geografiske og topografiske forholdene ligger til rette for snøscooterkjøring.

Store, tunge organisasjoner bak brevet

Når det er slik, mener organisasjonene at forsøksordningen ikke er reell.

De avslutter brevet med å kreve at en sak av en så alvorlig karakter må gjennomgå en nødvendig demokratisk behandling og hjemles hos lovgiver, altså Stortinget.

Brevet er forfattet av representanter for Den Norske Turistforening, Norges Bondelag, Naturvernforbundet, Norsk Hyttelag, Bellona, Natur og Ungdom, WWF, Sabima, Norges Miljøvernforbund og Friluftslivets fellesorganisasjon.

Les hele brevet.