- Det er fremdeles overraskende mange kjøleskap med klimagassen KFK i hus og hytter. Vi har grunn til å tro at andelen er aller høyest på hyttekjøkken, fordi folk ofte plasserer det gamle kjøleskapet der når de kjøper nytt hjemme, sier Stig Ervik, adm. dir. i Elretur.

- Gamle kjøleskap kan kanskje se sjarmerende ut, men inneholder de KFK-gasser er de miljøbomber. Vi anbefaler alle som har kjøleskap eldre enn 20-25 år til å behandle dem varsomt og levere dem til miljøsanering når de kjøper nytt, sier Stig Ervik. 

Totalt innsamlet mengde kuldemøbler, kjøleskap og frysebokser, i 2012 var 16.820 tonn. Det vil si at cirka 330.000 kjøleskap og frysebokser ble samlet inn i fjor, gitt gjennomsnittsvekten som er cirka 50 kg. Elreturs tall viser at halvparten av disse inneholder KFK-gass, altså så mange som 165.000 kuldemøbler. Det er EE-registeret (www.eeregisteret.no) som fører den offisielle oversikten over innsamlet EE-avfall.

Verdenssamfunnets oppfølging av Montrealprotokollen har medført en rask reduksjon av utslippene av klimagasser. Siden ozonreduserende stoffer har lang levetid i atmosfæren, tar det likevel lang tid før ozonlaget er tilbake på samme nivå som før 1980. 98 prosent av de ozonreduserende stoffene er faset ut. Likevel er det fortsatt noen utfordringer både knyttet til håndtering av de stoffene som ikke lenger er i bruk, og til utfasing av de siste stoffene som fortsatt er i bruk (spesielt HKFK).

Elreturs tall viser at 17 % av kuldemøblene som ble samlet inn inneholdt klimagassen HKFK. Produksjon og bruk av HKFK i utviklingsland har økt kraftig de senere årene. På partsmøtet for Montrealprotollen høsten 2007 ble landene enige om å fryse produksjonen av HKFK og fjerne stoffet raskere enn tidligere planlagt.