Begge mener at nærheten til hovedstaden er vesentlig, rett og slett fordi folk ønsker seg kort vei til hytta. Og både Vestfold og Østfold rykker stadig nærmere på grunn av gode veier.

Likevel leser vi i Bergensavisen at mange vestlendinger kjøper hus og leiligheter i Spania, noen av dem til og med usett.

Stadig flere kjøper i utlandet

Håkon Hansen er administrerende direktør i DNB Luxembourg og formidler lån til DNB-kunder som vil ha feriebolig i utlandet. I BA forteller han om en enorm vekst i antall finansieringsforespørsler.

– Det siste året doblet antallet seg. Og hittil i år har vi hatt like mange finansieringsforespørsler som i hele 2012. Og i 2012 hadde vi også dobling i forhold til 2011, sier Hansen. 

Syden-kupp?

Hansen opplyser at den typiske selgeren er britisk, på grunn av dårligere tider og et svakt pund.

Og at nordmennene kjøper ferieboliger først og fremst i områdene Costa Blanca, Costa del Sol og på Kanariøyene, når de kjøper i Spania.

Han begrunner valgene med stabilt klima, direkte flyruter og et lavt prisnivå og mener at feriebolig i Syden er et godt alternativ til hytte for mange, og at det er gode muligheter for å gjøre kupp.

Solberg advarer

Tore Solberg er redd for at mange av  de mer enn seks tusen familiene som kjøpte feriehus i utlandet i fjor, kan få seg en ubehagelig overraskelse. 

For dyrt i utlandet?

En av overraskelsene kan være at mange utenlandske feriehus fortsatt er overpriset fordi det er så mange av dem til salgs. Han tror prisnivået derfor kan være for høyt.

Hva med ungene?

Han advarer også om at det ikke er helt greit å være på hytta i Spania eller Frankrike mens tenåringsbarna er hjemme fordi de ikke vil være med.

Utlendingsskatt?

I tillegg advarer han mot at det plutselig kan bli innført en eller annen utlendingsskatt eller at eiendomsskattene kan øke kraftig.