Tekst og foto: Über Games

– Bare 24,5 prosent av nordmennene sier at de ikke spiller hagespill. Og til tross for at det har kommet en rekke nye hagespill på markedet de siste årene, holder oldingen Krokket stand som det mest populære hagespillet blant det norske folk.

Croquet Set 5 - Trolley
Praktisk Krokket-sett

Krokket, Kubb og Ringspill på topp

– Jeg tror det faktum at nordmenn de siste årene er blitt introdusert for en rekke nye hagespill, har bidratt til å øke interessen for hagespill generelt og gitt mer tradisjonelle hagespill som Krokket en renessanse, sier Geir Jåsund i Achieva, som har de skandinaviske rettighetene til Über Games populære hagespill.

I en landsdekkende undersøkelse Achieva og  Über Games har fått foretatt av analysebyrået Infact, sier 22,2 prosent av nordmenn at de foretrekker Krokket, 13,8 prosent at de foretrekker Kubb og 10,3 prosent av de foretrekker Ringspill.

Spill som Boccia og Petanque foretrekkes av henholdsvis 5,3 og 4,0 prosent.

De unge foretrekker Kubb

Kubb er imidlertid mest populært blant de unge. 25,9 prosent av de mellom 18 og 39 år foretrekker å spill Kubb, mens Krokket er mest populært blant alle over 30.

–  Selvom Kubb på mange måter er et eldgammelt spill, er det likevel et relativt nytt spill i det norske markedet. Det har fått sin utbredelse på 2000-tallet, så det er derfor ikke så overraskende at de yngste har omfavnet dette spillet først, sier Jåsund.

Stigegolf
Stigegolf

Jåsund og Über Games jobber med å introdusere nordmenn for en rekke nye hagespillsvarianter som Stigegolf og andre bowle- og kastespill. De har også innendørs spill-klassikere som Tumble Towers ,Fire på rad og Sjakk i store varianter for utendørsbruk i hagen.

–  Personlig tror jeg særlig Tumble Towers og Stigegolf kommer til å bli populære i årene som kommer. Begge to er spill som gjør seg veldig godt i sosiale lag med familie og venner, og i tillegg til konkurranseelementet har de også ferdighetselementer som appellerer til mange. Det er dessuten spill som både barn og voksne kan beherske og konkurrere med og mot hverandre, sier Jåsund.

Oslofolk spiller minst hagespill

Det er i Oslo det er høyest andel som sier at de ikke spiller hagespill i det hele tatt, nemlig 31,0 prosent.

–  Dette er nok ikke så overraskende, da mange i Oslo bor i bygårder og blokker uten tilgang til hage eller grøntområde hvor hagespill kan spilles. Undersøkelsen viser tydelig at vi benytter hagespill oftest i vår egen hage, sier Jåsund.

Stor forskjell på hvor folk spiller

45,4 prosent sier de spiller oftest hagespill hjemme i hagen, mens 22,6 prosent sier de spiller oftest på hytta. Bare 5,3 prosent sier at de spiller i parker. Men her er det store regional forskjeller.

Mens 20,0 prosent av Oslofolk helst spiller hjemme i hagen, spiller 52,5 prosent av sørlendingene der. 31,0 prosent av Oslo-folk sier de spiller på hytta , mens bare 17,3 av nordlendingene sier det samme. Det er også flest Oslo-folk som spiller hagespill i parker, 11,0 prosent mot 5,2 prosent i landet for øvrig.

Pilkast

Les om en  morsom variant av pilspill.