Norges største skisted har blitt Skandinavias største stisykkelsted på bare fire år. De har dermed klart å gjøre Trysil til en helårsdestinasjon, og til en attraktiv sommerdestinasjon ved å bygge et unikt sykkelprodukt som ingen andre i Norge kan skilte med. I sommer fortsetter de utviklingen, og enda flere sykkelstier- og parker står for tur. 

Nye stier

- Vi kommer til å fortsette utviklingen av vårt største stisykkelområde som heter Gullia. Der kommer det flere nye stier i løpet av sommeren, både enkle og litt mer avanserte sykkelstier. I fjor ble det syklet over 150 000 runder på våre bygde stier. Så vi vet at slike sykkelstier er populære, både for små og store syklister, forteller Gudrun Sanaker Lohne, daglig leder i Destinasjon Trysil.

Trysil
- Det var skikkelig gøy å se hvordan det til tider kokte i parken i fjor med glade barn og voksne på sykkel, sier Gudrun Sanaker Lohne i Destinasjon Trysil.

Nytt for de minste

I GT Bike Park, ved starten av Gullia, skal det lages enda mer moro for de aller minste. Her får de sitt eget område å boltre seg i med blant annet en ny, barnevennlig «pumptrack».

- Sykkelparken vår har også blitt veldig populær. Det var skikkelig gøy å se hvordan det til tider kokte i parken i fjor med glade barn og voksne på sykkel. Vi ser at vi må utvide området og tilrettelegge enda mer for de minste barna, i tillegg får vi enda flere bord og benker, kanskje mest til de voksne som ikke klarer å holde på like lenge som barna, smiler Sanaker Lohne. 

Som tidligere år vil det også i sommer være en stipatrulje ute i anlegget. De har ansvar for vedlikehold og gjesteinformasjon, og har også en beredskapsfunksjon hvis noen er uheldige og trenger hjelp.

Høyfjellssykling på tilrettelagte stier

Et annet grep for å spre trafikk og videreutvikle sykkeldestinasjonen er å fortsette utviklingen i Fageråsen, på nordsiden av Trysilfjellet. 

- Et forbedret sykkeltilbud på denne siden av fjellet vil kunne sikre helårs drift og flere sommeråpne bedrifter, noe som er et ønske fra hytteeiere, næringsdrivende og grunneiere i Fageråsen, forteller Sanaker Lohne.

– Vi skal både bygge og tilrettelegge nye sykkelstier i dette området, samt tilrettelegge med en sykkelpark også her.

Tall fra sykkelsesongen 2017

  • Antall sykkeldager: 40 300 (25 000 i 2016 og 4000 i 2015)
  • Antall sykkelrunder: 153 200 (116 000 i 2016 og 15 300 i 2015)
  • Investert i sykkelprosjektet: 16 mill kr. (masterplan på 25 mill kr. innen 2020)
  • Økning i antall kommersielle gjestedøgn på ca. 10 % (44 % økning i 2016)
  • Sykkelsatsning har gitt 77 nye arbeidsplasser i Trysil om sommeren og høsten