Men det betyr ikke at du må stå for alt selv.

Norsk Familieøkonomi anbefaler medlemmene sine, og i praksis alle andre, å bruke den to år gamle boligsalgstjenesten Propr og hevder at gjennomsnittsselgeren sparer åtti tusen kroner.

Udokumentert påstand?

Eiendomsmeglere vil trolig hevde at denne summen og mer til går tapt ved ikke å bruke dem, men ifølge daglig leder Kjetil Eriksson i Propr, finnes ingen tall som bekrefterer dette. Derimot skal tall fra Nederland vise at de som selger selv, i snitt får mer enn dem som bruker megler. 

Enkel jobb?

Eriksson, som var eiendomssmegler i 12 år, hevder at meglerjobben ble stadig enklere etter hvert som stadig mer av salgsprosessen ble automatisert. Han ser derfor ingen grunn til å betale urimelig mye til en megler, for en jobb folk flest kan gjøre selv.

Trygt og sikkert

Det kan være fort gjort å tråkke feil hvis du skal selge hus eller hytte helt alene. Men Proprs budsystem skal sørge for at budrunden foregår på en sikker måte, blant annet ved at potensielle kjøpere må logge inn med BankID for å by. Og både selgeren og alle på visningslista får SMS hver gang et nytt bud kommer, ifølge artikkelen i Norsk Familieøkonomi.

Sørger for at du får pengene dine

Det skumleste ved et eiendomssalg er en mulig usikkerhet om at du får pengene dine - og for kjøperen at han ikke kaster pengene ut av vinduet. Derfor må du bruke et prosfesjonelt  firma til selve transaksjonen. Propr har en avtale med et selskap som tar 4.375 kroner for denne jobben, noe som synes svært rimelig sammenlignet med både advokater og meglere.

Smørbrødliste

Tjenesten koster i utgangspunktet 4.900 kroner, i tillegg til de ovennevnte 4.375 som de aller fleste trolig vil velge om de skal sove trygt inntil pengene er på konto. Og siden vi har lest om saken i bladet deres, får vi ta med at medlemmer av Norsk Familieøkonomi kommer unna med 3.920 + 3.875. Uansett om du er medlem eller ikke, er dette penger som ikke skal betales før hytta er solgt.

I tillegg vil du i de fleste tilfellene trenge takst, tilstandsrapport, innhenting av nødvendig informasjon, fotografering og annonse på Finn. Hvis du overlater alt dette til Propr, kommer hele pakka på 41.275 kroner, før eventuell rabatt.

Tar du for eksempel fotograferingen selv, kan du trekke fra 6.500 og like mye hvis du innhenter opplysningene du trenger, fra blant andre kommunen. Og kanskje kan du skaffe en rimeligere takstmann.

Uansett er det langt igjen til 100.000, som er et tall som gjerne nevnes når du skal selge hus eller hytte gjennom en eiendomsmegler.

Forsikring?

Den er ikke tatt med i lista og prissatt, men Propr kan, om ønskelig, også formidle boligselgerforsikring.