Bildet over: Johan Walther har agenturet for Lohberger i Norge og Sverige.

De fleste av oss har vel vært borti de klassiske vedfyrte komfyrene på en eller annen hytte, på kjøkkenet hos bestemor i oppveksten eller bortgjemt i en krok på låven hos en fjern slektning. Jøtul har i årenes løp laget en rekke modeller, men de forsvant ut av kjøkkenet etter hvert som stekeovn på strøm overtok. Dog er de gode gamle Jøtul-komfyrene vakre, og en rekke av dem har blitt restaurert i senere år og er i bruk i hus og hytter. Men den romantiske lille renessansen til tross: Varmen er vanskelig å justere, og inni stekeovnen kan det variere mange grader fra det ene til det andre hjørnet. Bakverket blir selvsagt deretter.

walther02_425x640
JP Walther er også agent for Brunner-peiser. Liselott Walther viser frem en av modellene.

Styrer varmen

Lohberger er dels bygget etter de samme prinsippene som de gamle Jøtul-komfyrene, men på noen tiår har selvfølgelig teknologien kommet noen hakk videre. Med brennkammer som kan justeres i volum, samt andre effekter som styrer varmen, kan du i dag fullt ut benytte en Lohberger-komfyr til både steking av speilegg og den mest avanserte baking. I hjemlandet Østerrike, samt i andre områder i Alpene, benyttes komfyrene blant annet på storkjøkken der det er vanskelig å få frem strøm. I Norge og Sverige opplever JP Walther AB, et svensk firma beliggende i nærheten av Lidkøping, at stadig flere oppdager kombinasjonen av nostalgi og moderne teknikk. Johan Walther har agenturet for Lohberger i Norge og Sverige.

Akkumulator-tank

- Vi har jobbet mot Norge i mange år, men det er først de siste par årene at produktene virkelig er oppdaget, forteller Johan Walther til Hytteavisen. I tillegg til Lohberger, som er spesialisert på kjøkkenkomfyrer, er Walther også agent for tyske Brunner, peiser og ovner som også kan kobles mot vannbåren varme. Teknologien er avansert, men bygget etter enkle prinsipper. Med en akkumulator-tank som selve varmekjernen benyttes energien jevnt og effektivt, og man kan kjøre den ut i radiatorer eller i vannbåren gulvvarme. Systemene kan leveres både til 12 og 220 volt. I tillegg til varmekilden i peisen eller komfyren, kan akkumulatortanken også tilkobles solcellepaneler og varmepumper. Summen er en supereffektiv, miljøvennlig og jevn varmekilde, der strålevarmen fra ildstedet er minimal, men energieffekten maksimal.
walther03_425x640
Akkumulator-tanken er samlingsstedet for all energien fra vedfyringen.

Beholder flammene

Den visuelle fordelen med systemet er selvsagt at man beholder det koselige lyset fra flammene, enten man fyrer i peisen eller lager mat. Og fordi systemet er svært kraftfullt og har høy varmeeffekt, kan man fint varme opp en gjennomsnittlig norsk hytte med en eneste vedkomfyr som varmekilde. 10-11.000 Lohberger-komfyrer produseres årlig ved bedriftens hovedkvarter utenfor Salzburg. Et komplett anlegg for hytta eller hjemmet kan koste fra 5.000 til flere hundre tusen kroner. Det beror på hva man vil ha, hva som er i bygningen fra før og andre faktorer. I Norge har JP Walther AB bygget opp et forhandlernett som dekker mange av de store byene i Sør-Norge.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE