Kart_Hvaler_havari
Grunnstøtingen skjedde i det søndre utløpet av Løperen, der skipsleia går mellom Asmaløy og Kirkøy.

Vestsiden av Sandefjordsfjorden har også fått sin første dose med oljesøl, mens kysten av Telemark foreløpig ser ut til å ha sluppet fri. Opprenskningsarbeidet pågår for fullt på vestsiden av Oslofjorden, men mye is gjør at ingen foreløpig har oversikt over skadeomfanget.

Det er strømforholdene som gjør at oljegriset etter grunnstøtingen på Hvaler torsdag kveld rammer vestsiden av Oslofjorden hardest. Store mengder har lekket ut etter at havaristen dundret på grunn helt syd i Løperen på Hvaler i 13,5 knops fart. Oljen føres sydover fra havaristedet på Hvaler i Østfold. Det er strømmen utenfor utløpet av elva Glomma som gjør jobben. Deretter møter oljegriset vestgående havstrømmer. Resultatet er at vestsiden av fjorden nå ser ut til å få mer av oljesølet enn Hvaler og nærområdene rundt der havariet skjedde.

Ingeborg_Platou_500x332
Tønsberg kommunes båt

Vanskelige forhold

Fredag og lørdag verserte lenge ulike meldinger om hvor mye olje som egentlig har rent ut i sjøen. "Godafoss", som var på vei fra Fredrikstad til Helsingborg da det kjørte på grunn, lekker olje midtskips på begge sider. Først kom meldingen om at oljeutslippene fra det grunnstøtte islandske kontainerskipet "Godafoss" var mindre enn fryktet. Nå kommer kontrabeskjedene. Store oljeflak er observert langs kysten av Vestfold, og is og kulde gjør opprenskningsarbeidene vanskelige.

Oljen er observert fra Bolærne i nordøst, på en rekke øyer øst for Tjøme, blant dem Sandø og Østre og Vestre Bustein, alle beliggende like utenfor Hvasser. Oljen har også nådd land på Svenner mellom Sandefjord og Larvik, og det er ventet at den treffer land flere steder langs Vestfold-kysten. Den kan også nå de sårbare områdene langs kysten i Telemark, bare halvannet år etter at de samme områdene ble besudlet av oljeutslippene etter "Full City", som havarerte utenfor Langesund sommeren 2009.

Bellona_Hvaler_500x283
Fredrik Hauge i Bellona er sterkt kritisk til de nye losforskriftene. Foto: Jan Erik Skau

Debatt om losforskrifter

Parallelt med at opprydningsarbeidet er i gang, raser debatten om hvordan grunnstøtingen kunne skje. De nye losforskriftene, som tillater losene å gå fra borde lenger inn i skjærgården enn før, er noe av det som trekkes frem. Kritikerne av den nye ordningen, blant dem Bellona-leder Frederic Hauge, mener at de nye forskriftene har svekket sikkerheten til sjøs.

Les mer om havariet på Hvaler og oljesølet som truer Ytre Oslofjord på Hytteavisens søster-aviser:
- Fredriksstad Blad - www.f-b.no
- Tønsbergs Blad - www.tb.no
- Sandefjords Blad - www.sb.no

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE