Nordkapp Delvis skyet 7
Se været der du er »

Oppbevaring av blåskjell

Nå nærmer det seg sommer og høysesong for høsting av blåskjell. Her får du tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.
blåskjell_110x68

Skjell er alltid best på smak når de er så ferske som mulig. Det er derfor best å tilberede skjell kort tid etter innkjøp eller høsting.

Skal være levende

Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling. Ved kjøp av levende skjell krever regelverket at skjellene skal være levende ved omsetning, og levende skjell merkes derfor ikke bestandig med en "best før"- dato. Skjell kjøpt i butikk skal imidlertid ha informasjon om pakkedato.

Må ikke fryses

Holdbarheten på levende skjell er avhengig av hvordan de oppbevares. Det anbefales at levende skjell holdes avkjølt ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lengst holdbarhet oppnås ved lagring ved laveste temperatur, ofte lagt på is. Lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is. NB Skjellene må ikke fryses, så det skal kun være is under skjellene, ikke over.

Når skjell oppbevares riktig, viser erfaringer fra skjellnæringen at skjell kan oppbevares i inntil 10 dager.

Sjekk at skjellene lever

Kontroller alltid om skjellene er levende før tilberedning, uansett hvor lenge de har vært oppbevart. En slik kontroll kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjell som ikke lukker seg er døde. Er det for mange døde skjell i en pakke, så kan dette tyde på at de er blitt for gamle. Døde skjell kan gi dårlig smak og lukt til skjellene rundt. Skjell som ikke har åpnet seg ved damping, skal heller ikke spises.


Anbefalingen er laget av Mattilsynet i samarbeid med NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning).


Kontaktperson i Mattilsynet:

Malin Elisabeth Florvåg, Nasjonalt senter for fisk og sjømat, tlf.: 55 21 57 19

Andre nyheter

Maling - ikke_putt_denne_her_X

Ikke hør på de som sier: "Putt den brukte penselen i fryseren"

På Internett, blant bloggere og på diverse gjør-det-selv-nettsteder, finnes det mange gode råd å få. Men ikke alle kjerringråd er like godt underbygde. Et tips du bør se bort fra, er å putte penselen i fryseren mellom maleøktene!

Les mer»
Hytteinteriør værelse

Stadig flere hyttebyggere kjøper ferdigbehandlet trevirke

Hyttebyggere etterspør i stadig stigende grad ferdigbehandlet trevirke både innvendig og utvending. – Etterspørselen øker jevnt. Hyttebyggerne ser de store fordelene ved å få materialene ferdig beiset eller malt, sier Steinar Lyseng i Valdres Trebehandling. Fra 1. september heter firmaet VYRK.

Les mer»
Messe

Hyttemessen: Ny visningshytte og Swix lærer deg å "preppe" skiene

Fredag åpner høstens hyttemesse på Hellerudsletta. Selv om vårens messe er den aller største, mangler det ikke på nyheter på denne heller. Boligpartner åpner for eksempel sin splitter nye visningshytte kommende fredag. Men «alle» har de noe å hente på Hyttemessen på Exporama Senteret 4.-6. september, mener arrangørene Per Levik og Tore Bjørnstad.

Les mer»
wimpel

Delikat varmelist stopper kaldras fra store vindusflater

Har du kjent kulde fra hyttevinduet selv om det ikke trekker fra utette ruter? Ikke det – da er det bare fordi vinduene dine ikke er store nok til at det er et problem.

Les mer»
torvtak

Halve torvtaket deiset i bakken under det kraftige regnværet

Vi fikk oss en overraskelse da plutselig halve torvtaket på et lite uthus deiset i bakken.

Les mer»
Hallingstue 8

De kjøpte vernet seterstøl med 275 år gammel Hallingstue – USETT

Mens han spent og noe urolig satt i bilen på vei for å kikke på den fascinerende seterstølen høyt til fjells i Nes, haglet budene inn til megleren. Kai Arne Ødegård hadde ikke noe valg. Han måtte hoppe på budkarusellen der og da - i 80 km/t. Allerede før Hønefoss var han og samboer Liesl Mindt plutselig eiere av en verneverdig støl, kjøpt usett!

Les mer»
sky og blå himmel

Si fra til nødetatene hvis du ligger og slapper av i robåten din! Eller ...?

Kan du tenke deg noe fredeligere enn å ligge å slappe av på bunnen av en robåt som driver etter vær og vind på et lite vann, sole deg og se på florlette skyer som driver forbi? Og når den svake vinden har blåst deg for nær land, tar du noen gode åretak, før du legger deg godt til rette med hodet på redningsvesten igjen ...

Les mer»
Gryteskjær 2015

Litt av et 3D-puslespill ...?

Ifølge NRK må steinen som er sprengt ut på Hermine Midelfarts eiendom på Gryteskjær i Tjøme kommune tilbake på plass innen 15. september.

Les mer»
Brøtsøveien 134

Sjøhyttenes historie - fra nød til rikdom

Du som har hytte ved sjøen, har du tenkt over hvem som har bodd der før, og kanskje slitt livet av seg? Her kommer en sånn historie, som er representativ for mange, nå svært attraktive, steder med strandlinje:

Les mer»
IMG_7766

Hytte-TV for rundt 75% av oss

TV er viktigere enn innlagt vann på hytta, mener RiksTV. Dessuten er TV nesten like vanlig på hytta som strøm. Dette går fram av en fersk undersøkelse foretatt av Ipsos MMI på oppdrag fra TV-distributøren RiksTV.

Les mer»
serviceavgift

Kan serviceavgift være lov?

Rømåsen og Natrudstilen Vel vil se på lovligheten av den nye serviceavgiften på 2.500 kroner som Ringsaker allmenning pålegger hytteeierne, skriver Ringsaker Blad.

Les mer»
korn

Kornåkeren gir ikke bare mat,
men byggematerialer også

Ifølge trenytt.no, kan det være mulig at halm etter hvert vil bli mer brukt som isolasjonsmateriale i hus og hytter. Til nå er det bare de aller mest miljøbevisste som har brukt det.

Les mer»
Randi Hagen Fjellberg

Hytteskatten brer om seg

Mer enn halvparten av norske kommuner krever i dag inn eiendomsskatt på fritidsboliger, skriver Aftenposten. Og de blir stadig flere.

Les mer»
innbrudd

Et alternativ til vaktselskaper?

Er du på hytta og det skjer noe galt hjemme? Nå er det kommet en mulighet til på markedet for å få kontroll på situasjonen, i tillegg til de profesjonelle vaktselskapene. En app på mobiltelefonen.

Les mer»