Oppdal Regn 7
Se været der du er »

Oppbevaring av blåskjell

Nå nærmer det seg sommer og høysesong for høsting av blåskjell. Her får du tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.
blåskjell_110x68

Skjell er alltid best på smak når de er så ferske som mulig. Det er derfor best å tilberede skjell kort tid etter innkjøp eller høsting.

Skal være levende

Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling. Ved kjøp av levende skjell krever regelverket at skjellene skal være levende ved omsetning, og levende skjell merkes derfor ikke bestandig med en "best før"- dato. Skjell kjøpt i butikk skal imidlertid ha informasjon om pakkedato.

Må ikke fryses

Holdbarheten på levende skjell er avhengig av hvordan de oppbevares. Det anbefales at levende skjell holdes avkjølt ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lengst holdbarhet oppnås ved lagring ved laveste temperatur, ofte lagt på is. Lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is. NB Skjellene må ikke fryses, så det skal kun være is under skjellene, ikke over.

Når skjell oppbevares riktig, viser erfaringer fra skjellnæringen at skjell kan oppbevares i inntil 10 dager.

Sjekk at skjellene lever

Kontroller alltid om skjellene er levende før tilberedning, uansett hvor lenge de har vært oppbevart. En slik kontroll kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjell som ikke lukker seg er døde. Er det for mange døde skjell i en pakke, så kan dette tyde på at de er blitt for gamle. Døde skjell kan gi dårlig smak og lukt til skjellene rundt. Skjell som ikke har åpnet seg ved damping, skal heller ikke spises.


Anbefalingen er laget av Mattilsynet i samarbeid med NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning).


Kontaktperson i Mattilsynet:

Malin Elisabeth Florvåg, Nasjonalt senter for fisk og sjømat, tlf.: 55 21 57 19

Andre nyheter

rotte

Unngå høst- og vinterubehageligheter på hytta

Nå er det på tide å gjøre huset ditt klart for høsten. Ved enkle grep kan du unngå vannskader, flygende hagemøbler og uvelkomne små gjester i huset ditt.

Les mer»
balje

Før vasket vi oss i sinkbalja på hytta – nå planter vi i den

I takt med at urbaniseringen av det norske folk tiltar, ser det ut til at hytta blir stadig viktigere for oss. Det er på hytta vi kan roe ned fra en hektisk hverdag, det er på hytta vi kan realisere våre basale behov, innendørs og utendørs.

Les mer»
gratis

Bær hytta 150 meter, så får du den

I Bamble står det ei hytte som kan bli di hvis du klarer å få den med deg.

Les mer»
nød-app

Gikk seg vill, men ble funnet takket være app på mobilen

I Varden kan vi lese at en mann og ei dame i femtiårene gikk seg bort i fjellet i går. Men takket være en app på mobilen kunne de oppgi posisjonen sin og fikk greit hjelp fra Røde Kors.

Les mer»
lemen

Det ser ut til at lemenårene er i rute igjen hvert tredje eller fjerde år

Det normale har vært at det er lemenår hvert tredje eller fjerde år, men fra 1985 så det ut til å gå i stå. Nå har vi imidlertid hatt lemenår i 2007, 2011 og nå i 2014. Så dermed kan det se ut til at lemensyklusen har kommet i gjenge igjen.

Les mer»
snikfilming2

Nå er det slutt på festen

To  Oslo-søstre med hver si hytte et sted i Kragerø-skjærgården er langt fra venner, og nå må den ene av dem rive den innvendige kledningen i båthuset og fjerne glassdører. Dette kan vi lese på ta.no

Les mer»
lemen

Men kanskje du bør ta med deg drikkevann til hytta

Det er mye lemen i fjellet over store deler av Sør-Norge

Les mer»
Hallingdalen 014

Kortere reisetid gjør susen i Hallingdals hyttenæring

Da riksvei 7 med et slag ble 21 kilometer kortere fra 27. juni, nesten eksploderte interessen for hytter, tomter og leiligheter i Hallingdal. I Nesbyen er det alene solgt nærmere femten enheter siden åpningen.

Les mer»
tretopphytte

God butikk med hytter høyt oppe i tretoppene

Mens Tretopphytter AS i Ringsaker omsatte for 1,7 millioner kroner i 2012, ser det ut at den kan bli på det dobbelte i år, skriver Nationen.

Les mer»
slurv

Fort og gæli i byggebransjen?

– Det bygges altfor dårlige hus og hytter i Telemark, sier advokat Thor Johan K. Larsen til Telemarkavisa. Da må vi regne med at det står like dårlig til andre steder i landet også.

Les mer»
roser

Nå er det salg på de flerårige hyttehagesommergledene

Høsten er tid for salg i hagesentrene. Så hvis du har en hyttehage, kan det være nå du bør slå til.

Les mer»
Family Sitting On Sofa With Parents Arguing

Tenåring til Barneombudet: Har de lov å tvinge meg med på hyttetur?

For familiens håpefulle kan hytteturen være både en fest og en pest. Noen barn synes hytteglade foreldre er håpløst strenge og skrev i sommer til Barneombudet med bønn om hjelp.

Les mer»
Sundby 008

Nå skal også Martin Johnsrud Sundby realisere hyttdrømmen

Martin Johnsrud Sundby har fått mange av sine drømmer oppfylt. En av dem var å vinne vinterens Tour de ski. Nå oppfylles også en annen. Hyttedrømmen.

Les mer»
boplikt hvaler2

Misligholder boplikten –
Hvaler truer med tvangssalg

Fem eiendommer på Hvaler kan bli tvangssolgt fordi de egentlig er hus med boplikt, men brukes som hytter.

Les mer»