Kragerø Delvis skyet 18
Se været der du er »

Oppbevaring av blåskjell

Nå nærmer det seg sommer og høysesong for høsting av blåskjell. Her får du tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.
blåskjell_110x68

Skjell er alltid best på smak når de er så ferske som mulig. Det er derfor best å tilberede skjell kort tid etter innkjøp eller høsting.

Skal være levende

Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling. Ved kjøp av levende skjell krever regelverket at skjellene skal være levende ved omsetning, og levende skjell merkes derfor ikke bestandig med en "best før"- dato. Skjell kjøpt i butikk skal imidlertid ha informasjon om pakkedato.

Må ikke fryses

Holdbarheten på levende skjell er avhengig av hvordan de oppbevares. Det anbefales at levende skjell holdes avkjølt ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lengst holdbarhet oppnås ved lagring ved laveste temperatur, ofte lagt på is. Lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is. NB Skjellene må ikke fryses, så det skal kun være is under skjellene, ikke over.

Når skjell oppbevares riktig, viser erfaringer fra skjellnæringen at skjell kan oppbevares i inntil 10 dager.

Sjekk at skjellene lever

Kontroller alltid om skjellene er levende før tilberedning, uansett hvor lenge de har vært oppbevart. En slik kontroll kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjell som ikke lukker seg er døde. Er det for mange døde skjell i en pakke, så kan dette tyde på at de er blitt for gamle. Døde skjell kan gi dårlig smak og lukt til skjellene rundt. Skjell som ikke har åpnet seg ved damping, skal heller ikke spises.


Anbefalingen er laget av Mattilsynet i samarbeid med NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning).


Kontaktperson i Mattilsynet:

Malin Elisabeth Florvåg, Nasjonalt senter for fisk og sjømat, tlf.: 55 21 57 19

Andre nyheter

bokstova

Har du hytte i Tuddal, kan du låne bøker i den lille, ubetjente bokstua

Tuddal er et populært sted å ha hytte. Hvis du har hytte der og i tillegg liker å lese, kan du finne lesestoff i det som kanskje er Norges minste bibliotek.

Les mer»
IMG_0414

Bestefar ville det slik: Familieeid sommeridyll i over hundre år!

Den aldrende Wilhelm Preus hadde ett sterkt ønske for hytta ved Naverfjorden i Larvik: Pass på at den blir i familien. På samvittighetsfullt vis har etterkommerne siden sørget for å oppfylle bestefarens vilje. I fjor sommer feiret dagens eiere familiestedets 100 års-jubileum.

Les mer»
IMAG0506

Dagens regler gjelder selv for gamle, ulovlig oppførte brygger

Gamle tiltak på blant annet fritidseiendommer ved sjøen, skal behandles etter dagens strenge regler. Eiere av inntil femti år gamle brygger kan bli pålagt å fjerne dem, hvis de ikke er formelt godkjent.

Les mer»
rør

Hytteeiere tar trolig advokat i frykt for skyhøye priser på vann og kloakk

Medlemmene i flere hytteeierforeninger i Hjartdal er villige til å betale en hundrelapp eller to hver til advokat, hvis alle gjør det. Årsaken er at de er redd for at prisene på vannutbygging og kloakkrensiing løper løpsk, og at en eventuell advokatregning på bortimot hundre tusen kroner derfor vil være en god investering.

Les mer»
Bådstjernlia

Femten hyttenavn i finalen om å bli kåret til Norges beste

Å finne navn på hytta kan være en krevende øvelse. Men fantasien til hytteeierne kjenner ingen grenser. Det viser Hyttemagasinets pågående konkurranse om det beste hyttenavnet.

Les mer»
Nøkkelboks

Gjemmer du hyttenøkkelen under matta? Eller i takrenna? Eller ...?

Har du opplevd å komme fram til hytta bare for å oppdage at nøkkelen ligger igjen hjemme? Ikke? Nei, for nøkkelen ligger på et lurt sted ...

Les mer»
kukompost

Til og med kugjødselkompost er stort sett torv

For kort tid siden skrev vi om hagejord, som stort sett er torvstrø. Torv er ikke allverdens til jord, i alle fall ikke før det er tilsatt diverse plantenæringsstoffer. I tillegg er det å ta ut torv fra naturen, omtrent er like skadelig for miljøet på kloden som å brenne kull og olje. Så vi anbefalte kugjødselkompost ...

Les mer»
varmtvannstank

Har du en av de brannfarlige OSO-berederne på hytta?

Allerede for nesten to år siden ba vi leserne våre sjekke om de har brannfarlige varmtvannsberedere på hytta, etter at OSO selv slo alarm. Dessverre har langtfra alle meldt seg, og i slutten av mars forårsaket en defekt bereder en dødsbrann.

Les mer»
Hytte nøytral illustrasjon - eldre hytte Meisalfjellet 2

LHF: Forslag om skatteunntak for hytter er mest av symbolsk karakter

- Vi tror regjeringens forslag om mulig skatteunntak for hyttebebyggelse mest vil være av symbolsk betydning. Men samtidig ser vi at dette gir muligheter for kommuner som ønsker å gjøre seg attraktive for ny hyttebebyggelse.

Les mer»
pilkast

La konkurransen vare gjennom hele sommeren

Forskjellige hagespill som vi kan ha det moro med på hytta, er veldig populært, så hva med å lage en konkurranse som ikke avsluttes før vi har avsluttet hyttelivet for sesongen.

Les mer»
Trehytter-2

Flere muligheter for hytteovernatting i tretoppene

Som kjent bor Nøtteliten i toppen av et tre. Derfor er det kanskje ikke så rart at Prøysen-kommunen Ringsaker ble den første med hytteutleie i tretoppene. Men nå har et ektepar fra Gjerstad i Aust-Agder latt seg inspirerere, etter et besøk i de hedmarkske tretoppene.

Les mer»
Tak1

Hvorfor ikke legge ordentlig, solid tak med én gang ...

Det kan være fristende å spare noen tusenlapper ved å bruke lette materialer på taket. Men i det lange løp er det mange av oss som sverger til en litt dyrere løsning.

Les mer»
Utelek

Vår og sommer = tid for utelek

Å samles rundt morsomme utendørsaktiviteter er relasjonsbyggende, gir overskudd og positiv energi. Men hvordan få svigermor opp av godstolen og barna vekk fra iPaden? Kan det være så enkelt som å ha utstyret i orden?

Les mer»
nil

Hytteeiere hedret for å ha reddet hytteboer ut av brennende hytte

To hytteeiere i Søndre Djupedal er hedret for heltemodig innsats. I påska reddet de en Oslo-kvinne og hennes hunder fra å brenne inne i en hytte i nabolaget.

Les mer»