Alta Lett snø -3
Se været der du er »

Oppbevaring av blåskjell

Nå nærmer det seg sommer og høysesong for høsting av blåskjell. Her får du tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.
blåskjell_110x68

Skjell er alltid best på smak når de er så ferske som mulig. Det er derfor best å tilberede skjell kort tid etter innkjøp eller høsting.

Skal være levende

Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling. Ved kjøp av levende skjell krever regelverket at skjellene skal være levende ved omsetning, og levende skjell merkes derfor ikke bestandig med en "best før"- dato. Skjell kjøpt i butikk skal imidlertid ha informasjon om pakkedato.

Må ikke fryses

Holdbarheten på levende skjell er avhengig av hvordan de oppbevares. Det anbefales at levende skjell holdes avkjølt ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lengst holdbarhet oppnås ved lagring ved laveste temperatur, ofte lagt på is. Lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is. NB Skjellene må ikke fryses, så det skal kun være is under skjellene, ikke over.

Når skjell oppbevares riktig, viser erfaringer fra skjellnæringen at skjell kan oppbevares i inntil 10 dager.

Sjekk at skjellene lever

Kontroller alltid om skjellene er levende før tilberedning, uansett hvor lenge de har vært oppbevart. En slik kontroll kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjell som ikke lukker seg er døde. Er det for mange døde skjell i en pakke, så kan dette tyde på at de er blitt for gamle. Døde skjell kan gi dårlig smak og lukt til skjellene rundt. Skjell som ikke har åpnet seg ved damping, skal heller ikke spises.


Anbefalingen er laget av Mattilsynet i samarbeid med NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning).


Kontaktperson i Mattilsynet:

Malin Elisabeth Florvåg, Nasjonalt senter for fisk og sjømat, tlf.: 55 21 57 19

Andre nyheter

Røra

Billige hytter landet rundt

Vi tar igjen en runde for å kikke etter rimelige fritidsboliger. Denne gangen gjør vi det i alfabetisk rekkefølge og starter derfor i Akershus.

Les mer»
slukkeskum

Nyttige julegaver til hytteeieren

Det er snart jul, og hva skal vi egentlig gi til den som har alt? Noe livsviktig nyttig til hytta, kanskje ... I alle fall hvis vedkommende ikke har det fra før.

Les mer»
Ingvill MB

Ingvill lager turmat på hytter og fyr.

TV er så mangt, og for dem av oss som ikke er helt oppdatert, oppdager vi stadig nye kanaler. En av dem er Matkanalen, der det i morgen, den 2. desember, er première på en ny serie som heter "Naturopplevelser for livet".

Les mer»
Snøscooter

Snøscooterløyper frister hyttefolk til kjøp av tomter i Ljørdalen

Scooter-løyper vekker slett ikke bare avsky blant hyttefolk. I Trysil skaper etableringen av en ny scooterløype tvert i mot optimisme blant tomteselgere.  75 nye hyttetomter legges ut.

Les mer»
Knut Buen

- Folk bør få lov til å bo på hyttene sine

Folkemusikeren og grunneieren Knut Buen i Tuddal synes det ikke bør være umulig å bosette seg på hytta si, leser vi i Telen.

Les mer»
15056267_10154431940160589_8956780143695694679_n

Bygg rekkverket med solcellepanel og selg overskuddsstrømmen!

Hytteeiere er opptatt av solenergi både til eget bruk og salg. Det vil forbause oss om ikke mange av dem nå fatter interesse for dette produktet fra et par iderike sunnmøringer: Det strømproduserende rekkverket.

Les mer»
Nødplakat-artikkel

Gikk gjennom isen - hyttenaboens nødplakat kan ha reddet ham

Har du nødplakat på hytta? Ikke det nei. Stjørdalens Blad gir deg en historie som nok får deg til å skaffe deg en.

Les mer»
sandstrand[1]

Må fjerne skjellsandstrand?

En hytteeier mente han var i god tro da han i slutten av september fikk firmaet Boston AS til å fylle skjellsand på hyttestranda i Bamble, ved Finnmarkstrand i Trosbyfjorden, leser vi i Porsgrunn Dagblad.

Les mer»
Oppstue

Ønsker at folk bosetter seg på hytta

Telemarkskommunen Kviteseid vil at hytteeierne skal kunne bosette seg fast på hytta.  Flere innbyggere er en nøkkel til økte inntekter.

Les mer»
Savalen

Er bekymret for at kommunen priser seg ut

Hyttemarkedet på Savalen er godt, og nylig ble det satt ny prisrekord. Men hvorfor må kommunen tyne hytteeierne for den aller siste krona som er mulig å få ut av dem?

Les mer»
Aure

Et kommunalt eksempel til etterfølgelse

Aure kommune og Aure næringsforum gjennomfører nå en undersøkelse blant hytteeiere i kommunen. Om lag 1400 hytteinnbyggere får i disse dagene en invitasjon til å delta i hytteundersøkelsen.

Les mer»
Filefjell

Vang blir den eneste Valdres-
kommunen uten eiendomsskatt

I en artikkel i Oppland Arbeiderblad sier Vang-ordføreren at det gjelder å kjøpe hytte på rett side av elva Raudøla. På hans side er det nemlig ikke planer om eiendomsskatt.

Les mer»
TA 3

Søkte ikke om tillatelse, fikk ikke tilgivelse - tre tiltak må rives

Hytteeieren bygde grillhytte, veranda og trappeavsats uten tillatelse. Han får heller ikke tilgivelse. Alt må rives.

Les mer»
Synnfjell syd

Nye attraktive hyttetomter på Synnfjell syd på gang

En ny plan for Synnfjell syd legger til rette for 250 nye høystandard-hytter, melder Oppland Arbeiderblad.

Les mer»