Hemsedal Skisenter Snø -2
Se været der du er »

Oppbevaring av blåskjell

Nå nærmer det seg sommer og høysesong for høsting av blåskjell. Her får du tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.
blåskjell_110x68

Skjell er alltid best på smak når de er så ferske som mulig. Det er derfor best å tilberede skjell kort tid etter innkjøp eller høsting.

Skal være levende

Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling. Ved kjøp av levende skjell krever regelverket at skjellene skal være levende ved omsetning, og levende skjell merkes derfor ikke bestandig med en "best før"- dato. Skjell kjøpt i butikk skal imidlertid ha informasjon om pakkedato.

Må ikke fryses

Holdbarheten på levende skjell er avhengig av hvordan de oppbevares. Det anbefales at levende skjell holdes avkjølt ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lengst holdbarhet oppnås ved lagring ved laveste temperatur, ofte lagt på is. Lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is. NB Skjellene må ikke fryses, så det skal kun være is under skjellene, ikke over.

Når skjell oppbevares riktig, viser erfaringer fra skjellnæringen at skjell kan oppbevares i inntil 10 dager.

Sjekk at skjellene lever

Kontroller alltid om skjellene er levende før tilberedning, uansett hvor lenge de har vært oppbevart. En slik kontroll kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjell som ikke lukker seg er døde. Er det for mange døde skjell i en pakke, så kan dette tyde på at de er blitt for gamle. Døde skjell kan gi dårlig smak og lukt til skjellene rundt. Skjell som ikke har åpnet seg ved damping, skal heller ikke spises.


Anbefalingen er laget av Mattilsynet i samarbeid med NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning).


Kontaktperson i Mattilsynet:

Malin Elisabeth Florvåg, Nasjonalt senter for fisk og sjømat, tlf.: 55 21 57 19

Andre nyheter

Nytt bilde

Lett å montere: Mus- og rottebørsta stenger gnagerne ute fra hytta

I store deler av Sør-Norge er det nå hundre ganger mer mus enn i normalårene. Innelivet frister også gnanerne i disse tider, men de er ikke spesielt velkomne. Et effektivt verktøy for å stenge av hytta er mus- og rottebørster.

Les mer»
Påskevollen

Nå er ei helt spesiell tårnhytte til salgs

Det er ikke ofte at ei hytte som er bygd som et tårn, er til salgs. Unntaket finner du på Røros.

Les mer»
Torvtak - nøytral illustrasjon

Frykter flere branner i store hytter med torvtak

Ifølge avisa GD hadde brannvesenet i begynnelsen en følelse av å ha kontroll på brannen som la hytta til Bjørn Dæhli i aske. Men det var bare tilsynelatende. For brannen, som trolig startet i eller ved pipa levde sitt eget liv i hulrommene under det digre torvtaket.

 

Les mer»
deringenskulletru

Skakt og skjevt og langt å gå

Avisa Varden kan fortelle at «ei skakk lita fjellbu der ingen skulle tru at nokon kunne bu», ligger ute for salg ved Råkadalsvatnet i Rauland for bare 150.000 kroner.  Beliggenheten innebærer en to timers gåtur fra nærmeste bilvei.

Les mer»
Enafors

Tilbud(?) også i utlandet

Når eiendomsmeglerne ikke får solgt hytter og hus, annonserer de gjerne med at objektet har fått NY PRIS. På finn.no ligger det 214 norske hytter med denne merkelappen. Men også 191 utenlandske fritidseiendommer selges med NY PRIS !!! 

Les mer»
sjampis

Boplikten for fall? Igjen?

Regjeringen og, ikke minst, landbruksminister Sylvi Listhaug vil fjerne boplikten. Det betyr at hus i attraktive områder kan bli hytter.

Les mer»
sjusjøen2

Ti på topp blant norske fjellhytteområder

Hvis vi bruker antall klikk på hver hytteeiendom som ligger til salgs på finn.no som mål på popularitet, er dette de ti beste fjellhytteområdene i Norge:

Les mer»
sjusjøen

Millionhytter på Sjusjøen selges til priser langt over takst

Sjusjøen er kåret til det mest populære området for kjøp og salg av hytter i Norge. Så populært er det der at meglere melder om åtti mennesker på hyttevisning, kan vi lese i Ringsaker Blad.

Les mer»
Nesbyen3

Ny pris !!!

Som vi skrev for noen dager siden, er ei ganske så flott hytte i Folldal satt ned fra 10,5 til 7,5 millioner. Nå har vi tatt en kikk på finn.no og lagt inn "ny pris" som søkekriterium. Det førte til 214 treff.

Les mer»
folldal

Mulighet for å gjøre et skikkelig hyttekupp(?) i Folldal

For tre år siden ble en flott hytteeiendom lagt ut for salg med en prisantydning på 10,5 millioner kroner, men uten at noen ville ha den. For et år siden byttet eierne megler, som nå har redusert prisen til 7,5 millioner.

Les mer»
Trefelling motorsag 1

Ulovlig trefelling: Hytteeiere må betale 600.000 i erstatning!

Ulovlig trefelling kan koste deg skjorta. Borgarting lagmannsrett har nå stadfestet en dom fra tingretten der to hytteeiere ble holdt ansvarlige og dømt for å ha felt et stort volum trær uten tillatelse.

Les mer»
søraurdal

Mener kommunen er urimelig hvis det innføres eiendomsskatt

Per Tandberg, fra Lørenskog og med hytte på Ølnesseter i Sør-Aurdal, har skrevet brev til kommunen. Grunnen er at det planlegges eiendomsskatt.

Les mer»
Hyttebygging

Kommune satser en halv million kroner i ny tv-serie om hyttelivet

Nore og Uvdal kommune har stor tro på at deltakelse i en planlagt serie om hyttelivet kalt ”Hyttepatruljen”, kan få store, positive ringvirkninger. Formannskapet gikk mandag inn for å støtte serien med en halv million kroner.

Les mer»
gratishytte

Kjapp deg, så kan du få ei helt gratis hytte med god boligstandard

Det er Budstikka som melder om den glade nyheten. Selvfølgelig er det ei hake med den – du må ta med deg hele hytta, som egentlig er en liten enebolig. Men for den som har tomt og transportmulighet, er det en gyllen sjanse. Men du må være lynrask.

Les mer»