Hemsedal Skisenter Delvis skyet -2
Se været der du er »

Oppbevaring av blåskjell

Nå nærmer det seg sommer og høysesong for høsting av blåskjell. Her får du tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.
blåskjell_110x68

Skjell er alltid best på smak når de er så ferske som mulig. Det er derfor best å tilberede skjell kort tid etter innkjøp eller høsting.

Skal være levende

Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling. Ved kjøp av levende skjell krever regelverket at skjellene skal være levende ved omsetning, og levende skjell merkes derfor ikke bestandig med en "best før"- dato. Skjell kjøpt i butikk skal imidlertid ha informasjon om pakkedato.

Må ikke fryses

Holdbarheten på levende skjell er avhengig av hvordan de oppbevares. Det anbefales at levende skjell holdes avkjølt ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lengst holdbarhet oppnås ved lagring ved laveste temperatur, ofte lagt på is. Lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is. NB Skjellene må ikke fryses, så det skal kun være is under skjellene, ikke over.

Når skjell oppbevares riktig, viser erfaringer fra skjellnæringen at skjell kan oppbevares i inntil 10 dager.

Sjekk at skjellene lever

Kontroller alltid om skjellene er levende før tilberedning, uansett hvor lenge de har vært oppbevart. En slik kontroll kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjell som ikke lukker seg er døde. Er det for mange døde skjell i en pakke, så kan dette tyde på at de er blitt for gamle. Døde skjell kan gi dårlig smak og lukt til skjellene rundt. Skjell som ikke har åpnet seg ved damping, skal heller ikke spises.


Anbefalingen er laget av Mattilsynet i samarbeid med NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning).


Kontaktperson i Mattilsynet:

Malin Elisabeth Florvåg, Nasjonalt senter for fisk og sjømat, tlf.: 55 21 57 19

Andre nyheter

ras

Hold deg unna elvene

Bare drøyt fem år etter forrige store flomkatastrofe, har regnværet igjen tatt liv i Provence. Og det er gjort store materielle skader.

Les mer»
landhandel[1]

Norges rimeligste hytter

Igjen tar vi en runde landet rundt etter rimelige hytter og starter i Buskerud, hvor det er aller flest hytter til salgs akkurat nå.

Les mer»
trebrunt

... eller bare et par strøk panelbeis?

Et rom med gulnet panel rund baut kan virke som et uoverkommelig oppussingsprosjekt. Det er det langt ifra; nå finnes endelig en behandling som lar deg fornye veggene med både lysning og farging med kun ett strøk!

Les mer»
fengsel

Hytteeier sprengte og må i fengsel

En hytteeier i Halden sprengte bort noe sånt som 35 billass med fjell uten tillatelse og har fått en dom på 60 dagers fengsel.

Les mer»
Lilleskagveien

Påstår at saksbehandler har egeninteresse i bopliktsak

En eiendom på Hvasser i Tjøme kommune har vært oppe til behandling en rekke ganger de siste årene fordi eierne ønsker å få opphevet boplikten på den. Hvis det skjer, kan de trolig få en vesentlig høyere pris når de selger den.

Les mer»
gassvarsler

Gasslekkasje er livsfarlig!!!

Vi gjentar oss selv, men det kan ikke sies for ofte, gass kan være veldig, veldig farlig når den kommer på avveie. Men det er enkelt å gjøre noe med det.

Les mer»
grønlia

Tjente godt på å male hytta

I fjor ble ei hytte i Bymarka i Trondheim solgt for 520.000 kroner. Nå er det solgt igjen for det dobbelte, skriver Adresseavisen.

Les mer»
kort

Stol ikke blindt på digitale betalingsløsninger

Ei dame som hadde vært på hytta i Valdres og skulle tilbake til Oslo med den siste Valdres-ekspressen for kvelden, ble kastet av bussen fordi Mastercard-et hennes ikke funket på bussen.

Les mer»
tilfluktshjem

Hytta di, et tilfluktshjem?

Siden andre verdenskrig har flyktningsituasjonen i Europa aldri vært verre. Og mange er villige til å hjelpe.

Les mer»
wimpel

Delikat varmelist stopper kaldras fra store vindusflater

Har du kjent kulde fra hyttevinduet selv om det ikke trekker fra utette ruter? Ikke det – da er det bare fordi vinduene dine ikke er store nok til at det er et problem.

Les mer»
rauland vierli

Vil du leie ut hytta di i høstferien?

Det er mange hytter til leie i høstferien. Kanskje det er noe å tenke på for deg også hvis du ikke skal bruke den selv, så kan jo leietagerne dele på utgiftene dine. Eller kanskje du har lyst til å gjøre en vri og leie hytte på et sted du ikke kjenner?

Les mer»
bekk

Kanskje du bør grave grøft

Mange opplever mer vann rundt hytta enn noensinne på grunn av heftige regnskyll.

Les mer»
regnvær

Så er det på'n igjen med ekstremvær

Det er bare to uker siden sist, og nå fosser det ned igjen på deler av sør- og østlandet. 

Les mer»
trampoline

Har du tatt inn trampolina for høsten?

Et villere vær, blant annet med mer og kraftigere vind, er noe vi må ta hensyn til. Blant annet alle dem som har trampoliner på hytta eller hjemme.

Les mer»