Blefjell Lettskyet 8
Se været der du er »

Oppbevaring av blåskjell

Nå nærmer det seg sommer og høysesong for høsting av blåskjell. Her får du tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.
blåskjell_110x68

Skjell er alltid best på smak når de er så ferske som mulig. Det er derfor best å tilberede skjell kort tid etter innkjøp eller høsting.

Skal være levende

Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling. Ved kjøp av levende skjell krever regelverket at skjellene skal være levende ved omsetning, og levende skjell merkes derfor ikke bestandig med en "best før"- dato. Skjell kjøpt i butikk skal imidlertid ha informasjon om pakkedato.

Må ikke fryses

Holdbarheten på levende skjell er avhengig av hvordan de oppbevares. Det anbefales at levende skjell holdes avkjølt ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lengst holdbarhet oppnås ved lagring ved laveste temperatur, ofte lagt på is. Lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is. NB Skjellene må ikke fryses, så det skal kun være is under skjellene, ikke over.

Når skjell oppbevares riktig, viser erfaringer fra skjellnæringen at skjell kan oppbevares i inntil 10 dager.

Sjekk at skjellene lever

Kontroller alltid om skjellene er levende før tilberedning, uansett hvor lenge de har vært oppbevart. En slik kontroll kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjell som ikke lukker seg er døde. Er det for mange døde skjell i en pakke, så kan dette tyde på at de er blitt for gamle. Døde skjell kan gi dårlig smak og lukt til skjellene rundt. Skjell som ikke har åpnet seg ved damping, skal heller ikke spises.


Anbefalingen er laget av Mattilsynet i samarbeid med NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning).


Kontaktperson i Mattilsynet:

Malin Elisabeth Florvåg, Nasjonalt senter for fisk og sjømat, tlf.: 55 21 57 19

Andre nyheter

IMG_6026

Nye modeller og moderne trender

Skal du på Hyttemessen på Hellerudsletta 5.-7. september? Da bør du benytte anledningen til å se de fire splitter nye hyttemodellene som er kommet til på Norsk Hyttesenter.

Les mer»
Solcelle og solventilator

Nytt: Solar Duo lader og lufter fra det samme solpanelet

Nå er det her – solcelleanlegget som både leverer strøm til batteriene og sender tørr, oppvarmet luft inn i hytta – et solcellepanel og en solventilator i en og samme løsning. Solar Duo sørger for avfukting, varmetilførsel og strømforsyning på hytta di uten at du behøver to separate paneler montert på ytterveggen.

 

Les mer»
securmark

Pass godt på båtmotoren din, for nå øker risikoen for tjuverier

Ifølge NRK Sørlandet kan vi vente oss et rush av båtmotortjuverier i nærmeste framtid.

Les mer»
Feda

Har du lyst på ei rimelig hytte? Kanskje du finner noe her

Vi har tidligere sjekket hva som er de rimeligste hyttene i hvert fylke. Nå skal vi forsøke å presentere rimelige og helt (i alle fall litt) spesielle fritidseiendommer ulike steder i landet. Kriteriet for utvalget er veldig enkelt: De ulike objektene appellerer til artikkelforfatteren. Vi har igjen bare hyttene fra Trøndelag og nordover, så er saken oppdatert, bortsett fra de to fylkene der bildene ligger til venstre i teksten. Der fant ikke artikkelforfatteren noe nytt som appellerte. Klikk på bildene, så får du se dem i større format.

Les mer»
sommarstuga

Nordmenn eier mer enn halvparten av alle hyttene i Strömstad.

Ifølge P4 er rundt 75 prosent av de cirka to hundre hyttene som sålangt er solgt i Strömstad i år, kjøpt av nordmenn.

Les mer»
varmtvannstank

Det står mange brannfarlige varmtvannstanker i hytter og hus

Veldig mange av oss har en Oso varmtvannsbereder på hytta eller hjemme, gjerne begge steder. Nå advares det mot enkelte modeller, skriver Telemarksavisa.

Les mer»
Erling Lae på Fulehuk

Er svart arbeid på hytta OK?
Hvis det fører til narkokrim også?

– Ved å kjøpe svart arbeid, er folk med på å bidra til annen kriminalitet. Vi trenger en holdningsendring, sier fylkesmann Erling Lae i Vestfold til Aftenposten. Og legger til at det er viktig å bevisstgjøre helt vanlige folk, som eiere av hytter og sommerhus.

Les mer»
Vinterlukking

Snart må vi begynne å tenke på vinterlukkingen

Heldigvis er det mange som kan regne med mange fine høsthelger på hytta. Likevel kan det være lurt å tenke gjennom hva som må gjøres før vinteren og når du skal gjøre det. Her finner du viktige råd og tips. Noen av dem kan du gjøre i god tid før lukkingen, mens andre helst bør gjøres den siste helga. Følger du rådene, vil du finne hytta i like god stand når snøen smelter og en ny sesong starter.

Les mer»
trampoline

Trampoliner er store seil som kan gjøre mye skade

Et villere vær, blant annet med mer og kraftigere vind, er noe vi må ta hensyn til. Blant annet alle dem som har trampoliner på hytta eller hjemme.

Les mer»
innbrudd

Brukte bilen og sperret hyttetjuvene inne

I Drangedalsposten kan vi lese at et par hadde brutt seg inn i hytter og koier. Det skulle de ikke ha gjort, for da Kristoffer Naas fikk klarhet i hvem de var, gikk han til aksjon.

Les mer»
garatun

– Lokale håndverkere taper stort når det bygges store hytteprosjekter

Vest-Telemark Blad grep fatt i følgende hjertesukk på Facebook-sidene til Garatun Snikkarverkstad og laget en sak om bedriften som nå risikerer å bli lagt ned etter 40 år:

Les mer»
skrim

Kanskje du ikke bør sitte hjemme når kommunen takserer hytta di?

Kongsberg kommune informerer på hjemmesidene sine om eiendomsskatt, og hvis du har hytte, vil du få besøk, i likhet med dem som har næringseiendommer.

Les mer»
Sau mot flått 2

Gammel norsk spælsau trimmer vegetasjonen og driver bort flåtten

Hvilket dyr et det mest positive? Flått, selvfølgelig! Vitsen er kanskje ikke like morsom for dem som har fått sykdommen borreliose. Sauebøndene vet råd!

Les mer»
krækkjq

Hvilken er Norges skumleste turisthytte?

I serien av Norges beste turisthytter i ulike kategorier kan du denne uka være med på å stemme fram Norges skumleste hytte på ut.no.

Les mer»