Mo i Rana Snø 0
Se været der du er »

Oppbevaring av blåskjell

Nå nærmer det seg sommer og høysesong for høsting av blåskjell. Her får du tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.
blåskjell_110x68

Skjell er alltid best på smak når de er så ferske som mulig. Det er derfor best å tilberede skjell kort tid etter innkjøp eller høsting.

Skal være levende

Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling. Ved kjøp av levende skjell krever regelverket at skjellene skal være levende ved omsetning, og levende skjell merkes derfor ikke bestandig med en "best før"- dato. Skjell kjøpt i butikk skal imidlertid ha informasjon om pakkedato.

Må ikke fryses

Holdbarheten på levende skjell er avhengig av hvordan de oppbevares. Det anbefales at levende skjell holdes avkjølt ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lengst holdbarhet oppnås ved lagring ved laveste temperatur, ofte lagt på is. Lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is. NB Skjellene må ikke fryses, så det skal kun være is under skjellene, ikke over.

Når skjell oppbevares riktig, viser erfaringer fra skjellnæringen at skjell kan oppbevares i inntil 10 dager.

Sjekk at skjellene lever

Kontroller alltid om skjellene er levende før tilberedning, uansett hvor lenge de har vært oppbevart. En slik kontroll kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjell som ikke lukker seg er døde. Er det for mange døde skjell i en pakke, så kan dette tyde på at de er blitt for gamle. Døde skjell kan gi dårlig smak og lukt til skjellene rundt. Skjell som ikke har åpnet seg ved damping, skal heller ikke spises.


Anbefalingen er laget av Mattilsynet i samarbeid med NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning).


Kontaktperson i Mattilsynet:

Malin Elisabeth Florvåg, Nasjonalt senter for fisk og sjømat, tlf.: 55 21 57 19

Andre nyheter

oppvask

Hva skjer der du ikke ser?

Vanninntrenging og lekkasjer gjør skader for milliardbeløp. Men den går an å begrense farene for alvorlige skader.

Les mer»
elektrisk takstein

Tilsynelatende vanlige takstein som kraftverk på taket

Har du hørt om 8 watts takstein? Eller 20 watts, eller 24? Det hadde ikke vi heller før vi dumpet over en artikkel på nyteknikk.no.

Les mer»
IMG_0916 (1)

Ny stil ved Krøderens bredd

Ole-Jacob Golberg var så fornøyd med sin nye Foris-hytte at han like godt bestilte en til.

Les mer»
kjøleskap

Oppfordrer til å handle lokalt

I den elektroniske lokalavisa hedalen.no finner vi en artikkel der det oppfordres til å handle i lokalbutikken. I utdraget nedenfor forklarer hytteeier Erik Solhjell hvorfor han velger nærbutikken:

Les mer»
Hveem

Nå er hyttekjellere igjen tillatt i Tjøme kommune

For en god del år siden bygde investoren Paal Hveem kjeller under hytta på Brøtsø i Tjøme kommune uten å ha fått lov til det. Det førte til en årelang strid med kommunen og pålegg om å stenge av underetasjen. Men nå er kjelleren blitt lovlig, skriver lokalavisa Øyene.

Les mer»
Hytteinne_fotoTyrilin

Hytta er vårt "tilfluktssted" når økonomien vakler

Det norske hyttelivet er lite påvirket av konjunktursvingninger. Oljeprisfall og tilhørende usikkerhet har tilsynelatende hatt en positiv effekt på hyttemarkedet både når det gjelder salg og oppussing.

Les mer»
vindu

Ett- eller tolags vindusglass?

Særlig på fjellet er det viktig med trelags vinduer. Det kan vi lese på bygg.no.

Les mer»
luftavfukter 1

Kanskje du kan slippe å drenere

Mange sliter med fuktig kjeller hjemme eller på hytta, eller kanskje begge steder. Da kommer fort tanken om å grave rundt grunnmuren for å drenere på nytt. Det er dyrt.

Les mer»
trebrunt

... eller bare et par strøk panelbeis?

Et rom med gulnet panel rund baut kan virke som et uoverkommelig oppussingsprosjekt. Det er det langt ifra; nå finnes endelig en behandling som lar deg fornye veggene med både lysning og farging med kun ett strøk!

Les mer»
wimpel

Delikat varmelist stopper kaldras fra store vindusflater

Har du kjent kulde fra hyttevinduet selv om det ikke trekker fra utette ruter? Ikke det – da er det bare fordi vinduene dine ikke er store nok til at det er et problem.

Les mer»
måler

Smart-måling blir litt mindre ille
men fortsatt urimelig

Etter at Nettavisen skrev om Håkon Beckman som betalte over fem hundre kroner i nettleie etter et døgnbesøk på hytta si på Hvaler, har Fredrikstad EnergiNett forandret på målepraksisen sin, skriver Nettavisen.

Les mer»
Nes - Liesl utenfor hytta

Spektakulært hytteprosjekt i Hallingdal snart innflyttingsklart

De solgte båten for å finansiere kjøpet og totalrenoveringen av en 275 år gammel vernet seterstøl høyt til fjells i Hallingdal. Godt underveis i prosjektet, trekker Liesl Mindt i hvert fall én konklusjon: - Man kommer ikke langt med en 42 fots Princess i fjellet.

Les mer»
Hytte nøytral illustrasjon - eldre hytte Meisalfjellet 2

Eigedomsskatten: KS vil ha ulikt botnfrådrag mellom hus og hytter

Kommunane bør få høve til å innføre ulike botnfrådrag for hytteeigarar og fastbuande, foreslår kommunane sin interesseorganisasjon, KS.

Les mer»
måler

Smarte strømmålere kan bli
veldig lite smarte for lommeboka

Er du lei av det månedlige maset om strømmåleravlesing både hjemme og på hytta? Da kan du glede deg over at de gamle målerne snart blir erstattet av nye, smarte. Eller er det ikke noe framskritt?

Les mer»