Trondheim Skyet 0
Se været der du er »

Oppbevaring av blåskjell

Nå nærmer det seg sommer og høysesong for høsting av blåskjell. Her får du tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.
blåskjell_110x68

Skjell er alltid best på smak når de er så ferske som mulig. Det er derfor best å tilberede skjell kort tid etter innkjøp eller høsting.

Skal være levende

Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling. Ved kjøp av levende skjell krever regelverket at skjellene skal være levende ved omsetning, og levende skjell merkes derfor ikke bestandig med en "best før"- dato. Skjell kjøpt i butikk skal imidlertid ha informasjon om pakkedato.

Må ikke fryses

Holdbarheten på levende skjell er avhengig av hvordan de oppbevares. Det anbefales at levende skjell holdes avkjølt ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lengst holdbarhet oppnås ved lagring ved laveste temperatur, ofte lagt på is. Lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is. NB Skjellene må ikke fryses, så det skal kun være is under skjellene, ikke over.

Når skjell oppbevares riktig, viser erfaringer fra skjellnæringen at skjell kan oppbevares i inntil 10 dager.

Sjekk at skjellene lever

Kontroller alltid om skjellene er levende før tilberedning, uansett hvor lenge de har vært oppbevart. En slik kontroll kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjell som ikke lukker seg er døde. Er det for mange døde skjell i en pakke, så kan dette tyde på at de er blitt for gamle. Døde skjell kan gi dårlig smak og lukt til skjellene rundt. Skjell som ikke har åpnet seg ved damping, skal heller ikke spises.


Anbefalingen er laget av Mattilsynet i samarbeid med NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning).


Kontaktperson i Mattilsynet:

Malin Elisabeth Florvåg, Nasjonalt senter for fisk og sjømat, tlf.: 55 21 57 19

Andre nyheter

IMG_7819 2

Hva gjør du om det brenner? Kjør brannøvelse på hytta!

Potensielle brannkilder er mange på hytta. Men har du tatt faren på alvor og kjørt en brannøvelse med hele familien? Vinterferien er en god anledning til å trene.

Les mer»
REDNING_Foto_MariRosenberg_IFI

Vær veldig, veldig forsiktig når det er glatt, både på hytta og hjemme

Underkjølt regn fører til mange skader, ja også tragedier. Det kan for eksempel være alvorlige trafikkulykker eller fatale fallulykker. Også mindre alvorlige bruddskader er smertefulle og kan føre til ulike grader av nedsatt førlighet for kortere eller lengre tid. Så derfor gjelder det å være forsiktig, enten det er til eller fra jobben eller butikken, på eller på vei til hytta eller om du kanskje bare skal tøfle en tur ut til postkassa for å hente avisa.

Les mer»
isfiske

Om istykkelse og trygg ferdsel på is

Selv om enkelte kommuner, foreninger og fjellstyrer gir informasjon om hvor det er trygt å gå, må du ta dine forholdsregler ved ferdsel på is.

Les mer»
varmepumpe

Varmepumpa spredde septiklukt i hytta

Det er helt ulogisk at fyring med varmepumpe skal føre til kloakklukt i stua. Men likevel et faktum.

Les mer»
5C7A1929

Frustrasjon i Hjartdal: Løypestriden uløst og eiendomsskatten økes

Hjartdal herjes ikke bare av krangel om skiløyper. Midt i løypekaoset har hytteeierne også mottatt melding om økt eiendomsskatt. Brevet har fått det til å renne over for hytteeiere.

Les mer»
vakuumventil

Vakuumventilen stoppet den plagsomme lukta, ute ...

Lufting av kloakkanlegget, i alle fall for dem med septiktank, fører til luktproblem.

Les mer»
kommunetv[1]

Forslag om meklingshjelp i skiløypesaken falt i kommunestyret

– Ordføreren bør innkalle til møte med alle berørte grunneiere og få tak i noen med kompetanse som mekler. Her trengs profesjonell hjelp. Det uttalte Senterpartiets Mathias Kleppen i Hjartdal kommunestyre tidligere i uka.

Les mer»
lufting

Hva gjør vi med skittlukta?

Skittlukt er et problem for mange med septiktank. Så hva gjør vi med den?

Les mer»
sollia

Har du betalt kontingenten?

På nettstedet sollia.net finner vi en påminnelse om å betale kontingent, særlig for å dekke kostnadene for å gi hytteeierne i området gode skiløyper. Dette er ganske sikkert noe som ikke bare gjelder dette hytteområdet, men mange andre også, hvor ildsjeler gjør en stor innsats til glede for mange.

Les mer»
hyttebok

Hytteboka er fortellingen om familieidyll, ikke det ubehagelige

Det finnes et univers hvor kriger ikke eksisterer – der det bare er det virkelig lille livet som gjelder: Velkommen til hytteboka.

Les mer»
radio

– DAB-radioen spiser batterier

I et leserinnlegg i Adresseavisen takker Jostein Staverløkk NRK for følget gjennom mange år og er sterkt kritisk til stengingen av FM-nettet, som skjer i Trøndelag og Møre og Romsdal idag.

Les mer»
Tuddal

Rådmannen ønsker ikke å tvinge grunneierne i betent løypestrid

I morgen skal kommunestyret i Hjartdal behandle den betente skiløypestriden i Tuddal. Men rådmannen innstiller på ikke å bruke tvang mot motvillige grunneiere.

Les mer»
tretopphytte

Satser på tretopphytter framfor utvikling av gårdsdrift

”Guttedrømmen” – hytte i tretoppen – realiseres stadig flere steder. En grunneier i Åsnes i Våler vil bygge arkitekttegnede hytter i tretoppene. 

Les mer»
hytte

Kommunene har lov, men vil ikke droppe eiendomsskatt fra hytta

Fra 1. januar hadde kommuner med eiendomsskatt mulighet til å frita hytteeiere fra denne skatten. – Uaktuelt for oss, sier de største hyttekommunene til Pengenytt.

Les mer»