Brokke Klarvær 8
Se været der du er »

Oppbevaring av blåskjell

Nå nærmer det seg sommer og høysesong for høsting av blåskjell. Her får du tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.
blåskjell_110x68

Skjell er alltid best på smak når de er så ferske som mulig. Det er derfor best å tilberede skjell kort tid etter innkjøp eller høsting.

Skal være levende

Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling. Ved kjøp av levende skjell krever regelverket at skjellene skal være levende ved omsetning, og levende skjell merkes derfor ikke bestandig med en "best før"- dato. Skjell kjøpt i butikk skal imidlertid ha informasjon om pakkedato.

Må ikke fryses

Holdbarheten på levende skjell er avhengig av hvordan de oppbevares. Det anbefales at levende skjell holdes avkjølt ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lengst holdbarhet oppnås ved lagring ved laveste temperatur, ofte lagt på is. Lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is. NB Skjellene må ikke fryses, så det skal kun være is under skjellene, ikke over.

Når skjell oppbevares riktig, viser erfaringer fra skjellnæringen at skjell kan oppbevares i inntil 10 dager.

Sjekk at skjellene lever

Kontroller alltid om skjellene er levende før tilberedning, uansett hvor lenge de har vært oppbevart. En slik kontroll kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjell som ikke lukker seg er døde. Er det for mange døde skjell i en pakke, så kan dette tyde på at de er blitt for gamle. Døde skjell kan gi dårlig smak og lukt til skjellene rundt. Skjell som ikke har åpnet seg ved damping, skal heller ikke spises.


Anbefalingen er laget av Mattilsynet i samarbeid med NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning).


Kontaktperson i Mattilsynet:

Malin Elisabeth Florvåg, Nasjonalt senter for fisk og sjømat, tlf.: 55 21 57 19

Andre nyheter

Trefelling motorsag 1

Selvsikre menn med motorsag er en fare både for seg selv og andre

Høst er fellingstid, ikke bare for dyr. I dagene framover kommer mang en hyttefar til å dra i snora og selvsikkert gyve løs på gjenstridige vekster.  Men selvsikkerheten er ofte en fare i seg selv, sier trefellingseksperten Martin Aasbø.

Les mer»
Jomfruland - Kiil

Fastboende og hytteeiere kjemper sammen mot nasjonalpark-planer

Fastboende og hytteeiere står skulder til skulder i kampen mot planene for Jomfruland Nasjonalpark.

Les mer»
Nødkart 2

Nødplakaten kan redde livet ditt

En nødplakat på hytta kan være det som redder livet ditt i en kritisk situasjon.

Les mer»
roser

Nå er det salg på de flerårige hyttehagesommergledene

Høsten er tid for salg i hagesentrene. Så hvis du har en hyttehage, kan det være nå du bør slå til.

Les mer»
trampoline

Trampoliner er store seil som kan gjøre mye skade

Et villere vær, blant annet med mer og kraftigere vind, er noe vi må ta hensyn til. Blant annet alle dem som har trampoliner på hytta eller hjemme.

Les mer»
skrim hyttetun

Å spleise på hyttekjøp kan være en god og fornuftig løsning

Fire av ti vurderer å spleise for å få kjøpt en fritidsbolig, viser DNB Eiendomspuls. Blant de yngste er hele 60 prosent inne på tanken om å slå seg sammen med noen for å realisere hyttedrømmen.

Les mer»
Maling - om høsten 1 (bredde)

En maletabbe i høst kan koste deg skjorta

Å male huset i ustabilt høstvær kan koste deg dyrt. I verste fall kan du få fuktskader og må bytte ut hele kledningen. Her er tipsene som kan spare deg for tusenlapper.

Les mer»
lemen

Nå advarer leger mot lemen,
så ta med drikkevann

For et par uker siden advarte vi, litt forsiktig, mot at drikkevannet kan være smittefarlig i områder med mye lemen. Nå melder flere medier at leger også advarer.

Les mer»
viover60

Har du planer om å la noen i familien få overta hytta?

Mange eier ei hytte som de ønsker skal bli i familien. – Det er mange spørsmål knyttet til overføring av en fritidseiendom til neste generasjon, sier advokatene Inger og Kjell Morten Méd til bladet VI OVER 60.

Les mer»
rotte

Unngå høst- og vinterubehageligheter på hytta

Nå er det på tide å gjøre huset ditt klart for høsten. Ved enkle grep kan du unngå vannskader, flygende hagemøbler og uvelkomne små gjester i huset ditt.

Les mer»
balje

Før vasket vi oss i sinkbalja på hytta – nå planter vi i den

I takt med at urbaniseringen av det norske folk tiltar, ser det ut til at hytta blir stadig viktigere for oss. Det er på hytta vi kan roe ned fra en hektisk hverdag, det er på hytta vi kan realisere våre basale behov, innendørs og utendørs.

Les mer»
gratis

Bær hytta 150 meter, så får du den

I Bamble står det ei hytte som kan bli di hvis du klarer å få den med deg.

Les mer»
nød-app

Gikk seg vill, men ble funnet takket være app på mobilen

I Varden kan vi lese at en mann og ei dame i femtiårene gikk seg bort i fjellet i går. Men takket være en app på mobilen kunne de oppgi posisjonen sin og fikk greit hjelp fra Røde Kors.

Les mer»
lemen

Det ser ut til at lemenårene er i rute igjen hvert tredje eller fjerde år

Det normale har vært at det er lemenår hvert tredje eller fjerde år, men fra 1985 så det ut til å gå i stå. Nå har vi imidlertid hatt lemenår i 2007, 2011 og nå i 2014. Så dermed kan det se ut til at lemensyklusen har kommet i gjenge igjen.

Les mer»