Nesbyen Klarvær 7
Se været der du er »

Oppbevaring av blåskjell

Nå nærmer det seg sommer og høysesong for høsting av blåskjell. Her får du tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.
blåskjell_110x68

Skjell er alltid best på smak når de er så ferske som mulig. Det er derfor best å tilberede skjell kort tid etter innkjøp eller høsting.

Skal være levende

Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling. Ved kjøp av levende skjell krever regelverket at skjellene skal være levende ved omsetning, og levende skjell merkes derfor ikke bestandig med en "best før"- dato. Skjell kjøpt i butikk skal imidlertid ha informasjon om pakkedato.

Må ikke fryses

Holdbarheten på levende skjell er avhengig av hvordan de oppbevares. Det anbefales at levende skjell holdes avkjølt ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lengst holdbarhet oppnås ved lagring ved laveste temperatur, ofte lagt på is. Lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is. NB Skjellene må ikke fryses, så det skal kun være is under skjellene, ikke over.

Når skjell oppbevares riktig, viser erfaringer fra skjellnæringen at skjell kan oppbevares i inntil 10 dager.

Sjekk at skjellene lever

Kontroller alltid om skjellene er levende før tilberedning, uansett hvor lenge de har vært oppbevart. En slik kontroll kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjell som ikke lukker seg er døde. Er det for mange døde skjell i en pakke, så kan dette tyde på at de er blitt for gamle. Døde skjell kan gi dårlig smak og lukt til skjellene rundt. Skjell som ikke har åpnet seg ved damping, skal heller ikke spises.


Anbefalingen er laget av Mattilsynet i samarbeid med NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning).


Kontaktperson i Mattilsynet:

Malin Elisabeth Florvåg, Nasjonalt senter for fisk og sjømat, tlf.: 55 21 57 19

Andre nyheter

Bleikøya

Lita hytte innerst i Oslofjorden solgt for én million over takst

Ei lita hytte med bare 26 kvadratmeter primærrom gikk for 3,3 millioner kroner, noe som betyr 127.000 kr/m2, kan vi lese i Nettavisen.

Les mer»
17 mai

Det ligger an til å kunne bli to lange hyttehelger i mai

Idag er det første mai og rød dag i kalenderen. Men det ville det vært uansett, siden det er søndag. Dermed ble det ingen ekstra fridag, som det blir i seks av sju år.

Les mer»
frimerke

Svenske hytter er blitt dyrere

En rekke aviser siterer Fastighetsbyrån i Sverige og forteller at prisene på svenske stugor i gjennomsnitt har økt med 18 prosent i løpet av de fem siste årene, en periode med dårlige priser i det norske markedet, særlig for hytter ved sjøen,

Les mer»
IMG_2971

Kommune: Publiserer navn på alle løypeavgiftsbetalere på Facebook

Løypeavgifter er et stridstema rundt om i landet. Nå går Bykle kommune som omfatter den populære hytte- og feriedestinasjonen Hovden, nye veier.

 

Les mer»
Rygge

Blir den endelige prisen 6,9 millioner, eller mye mer ...?

Det er rart, men folk går i flokk. Og etter flere, til dels svært magre, år med et elendig sjøhyttemarked, renner det inn med avisartikler som forteller om priser langt over prisantydningen.

Les mer»
Finnabotn

Er det noen rimelige sjøhytter med strandlinje til salgs i år?

Det sies at sjøhyttemarkedet er på vei opp igjen. Men er det noe rimelig til salgs?

Les mer»
radio

Vil bevare FM-nettet

Enda et par politikere stiller seg kritiske til stengingen av FM-nettet av sikkerhetsshensyn. Og fordi det vil skape et gigantisk søppelberg.

Les mer»
Picasa

La blomsterløken spre seg fritt

Akkurat nå kan vi finne hele plener fulle av blomsterløk. Har du en plen på hytta, kan kanskje dette være noe du kan tenke deg når du kommer dit om våren.

Les mer»
Skallevoldveien 5

Tønsberg kommune kan nå rive den siste hytta på svært populær strand

Ifølge Tønsbergs Blad har Tønsberg kommune inngått en avtale om kjøp av den siste hytta på Skallevoldstranda ved Oslofjorden. Dermed er et mangeårig oppkjøp av hytter og hus og med en prislapp på mange millioner kroner kommet i mål. Nå gjenstår bare rivingen.

Les mer»
Lilleskagveien 92

Blir denne "hytta" Tjømes dyreste eiendom med boplikt?

Enda en gang forsøker eierne av Lilleskagveien 94 på Hvasser i Tjøme kommune å selge strandeiendommen sin.

Les mer»
Brann_630x718

Anmeldt etter å ha tent på sin egen hytte

En hytteeier ville bli av med sin gamle hytte. Han glemte én ting.

Les mer»
Femund Hytter

Engerdal: Femund Hytter selger så det griner i Hovden

Femund hytter håpet å kunne selge fem hytter i året. Nå er 22 byggeklare hyttetomter solgt. Ordrebøkene er fulle og tolv engerdøler er sikret jobb i lang tid framover.

Les mer»
lakk

Lakk er ikke gammeldags

Langtfra alle norske hytter er prangende palasser. Hytte-Norge domineres av eldre familiehytter som går i arv. Det betyr at vi må trå til med pleie og omsorg slik at arvegodset varer. Ta gulvene for eksempel: Er gulvets sjarm tråkket i stykker, eller trenger det vann ned i treverket når du vasker? Da er det på tide å gi overflaten ny behandling.

Les mer»
Picasa

Ikke rart at doløsninger er en vinner for besøkende på hyttemesse

På den store Hyttemessen på Hellerudsletta var det standene for toalettløsninger som opplevde best besøk. Dette er neimen ikke noe rart.

Les mer»