Geilo Delvis skyet -8
Se været der du er »

Oppbevaring av blåskjell

Nå nærmer det seg sommer og høysesong for høsting av blåskjell. Her får du tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.
blåskjell_110x68

Skjell er alltid best på smak når de er så ferske som mulig. Det er derfor best å tilberede skjell kort tid etter innkjøp eller høsting.

Skal være levende

Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling. Ved kjøp av levende skjell krever regelverket at skjellene skal være levende ved omsetning, og levende skjell merkes derfor ikke bestandig med en "best før"- dato. Skjell kjøpt i butikk skal imidlertid ha informasjon om pakkedato.

Må ikke fryses

Holdbarheten på levende skjell er avhengig av hvordan de oppbevares. Det anbefales at levende skjell holdes avkjølt ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lengst holdbarhet oppnås ved lagring ved laveste temperatur, ofte lagt på is. Lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is. NB Skjellene må ikke fryses, så det skal kun være is under skjellene, ikke over.

Når skjell oppbevares riktig, viser erfaringer fra skjellnæringen at skjell kan oppbevares i inntil 10 dager.

Sjekk at skjellene lever

Kontroller alltid om skjellene er levende før tilberedning, uansett hvor lenge de har vært oppbevart. En slik kontroll kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjell som ikke lukker seg er døde. Er det for mange døde skjell i en pakke, så kan dette tyde på at de er blitt for gamle. Døde skjell kan gi dårlig smak og lukt til skjellene rundt. Skjell som ikke har åpnet seg ved damping, skal heller ikke spises.


Anbefalingen er laget av Mattilsynet i samarbeid med NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning).


Kontaktperson i Mattilsynet:

Malin Elisabeth Florvåg, Nasjonalt senter for fisk og sjømat, tlf.: 55 21 57 19

Andre nyheter

Hytte nøytral illustrasjon - sommer Blefjell (vår)

Tomtefesterne: - Løper etter grunneieren med festernes penger

På flere hold reageres det skarpt på regjerningens forslag til endringer i tomtefesteloven. Tomtefesterforbundet mener regjerningen tar penger fra festerne og gir til grunneierne.De mener regjerningen overoppfyller kravet fra Menneskerettighetsdomstolen.

Les mer»
Bache 1

Hytteliv som på 1960-tallet for "nøtte-general" Øystein Bache

Hytta er en den reneste minnebanken for radio- og tv-profil Øystein Bache. Oslo-gutten var seks år gammel da familien kunne flytte inn i sin drømmehytte i Engerdal i 1966. Når han i dag ankommer hytta er det som å dra femti år tilbake i tid. Nesten.

Les mer»
Solgt 2

"Solgt" i kveld: Meklere konkurrerer om å prise Hemsedals-hytter

Tusenvis av nordmenn drar til fjells i påska. Men kva kostar det å kjøpe seg ei hytte på fjellet? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar til fjellbygda Hemsedal for å tippe hytteprisar.

Les mer»
mobilspill

Brettspill er hyttekos.
Og kanskje digitale spill også?

Er det sånn nå at alle sitter i hver sin krok på hytta med hver sin digitale duppeeditt og spiller spill med seg selv eller andre et helt annet sted?

Les mer»
joika

Skal du ha Joikakaker til middag idag?

Antageligvis skal tusenvis av hytteturister sprette en joikaboks i ettermiddag. For en undersøkelse som YouGov gjorde for Nortura i fjor, viser at én av tre forbinder Joika-kaker med hytte- og turliv.

Les mer»
HYTTE (Meisalfjellet) IMG_4519

Foreslår engangsløft på maksimum 11.000 kroner i festeavgiften

Bortfesterne av tomter kan kreve et engangsløft i festeavgiften ved forlengelse av avtalen, foreslår regjeringen. Avgiften begrenses samtidig til  vel 11.000 kroner per år.

Les mer»
IMG_9256

Påskeunderholdningen: Påskenøtter er folkets tv-favoritt

Det norske folk har «Påskenøtter» med Øystein Bache og Rune Gokstad på NRK1 som sin TV-favoritt også denne påsken. Det viser en fersk undersøkelse foretatt av Norstat AS på oppdrag fra RiksTV.

Les mer»
ålfjell

Fra 910.000 til 2.000.000
på 4 timer og 10 minutter på Ålfjell

Det tok helt av da budene strømmet inn på et hyttetun på Ålfjell nær Vaset mandag. Det startet 40.000 kroner under prisantydningen, men endte på over det dobbelte av denne.

Les mer»
KreatorDSC_8462

Bålempanadas er friluftslivs- og bålmatentusiast Fridas favoritt

Friluftslivet har alltid vært forbundet med bålkos for Frida Østgård. Inspirert av familiens turer i skog og mark med matlaging i det fri, har Ål-jenta samlet en rekke enkle oppskrifter i boka «Fridas bålmat».

Les mer»
Hafjell-150323-prepåske-sol og snø-familie i bakken-natur

En meter snø og superpåske i vente i alpinbakkene i Gudbrandsdalen

Værvarselet tyder på at påsken starter med pudderføre. I Gudbrandsdalen ligger rikelige mengder snø, og alpinbakkene Hafjell og Kvitfjell venter storinnrykk.

Les mer»
Hytteforbundets styre

Hyttetinget : Trygve Jarholt leder i Hytteforbundet

Norges Hytteforbunds øverste organ, Hyttetinget, ble avholdt lørdag 21. mars med blant annet valg av nytt styre. Hyttetinget finner sted annet hvert år. 

Les mer»
Nøkkelboks

Gjemmer du hyttenøkkelen under matta? Eller i takrenna? Eller ...?

Har du opplevd å komme fram til hytta bare for å oppdage at nøkkelen ligger igjen hjemme? Ikke? Nei, for nøkkelen ligger på et lurt sted ...

Les mer»
Søppel

Unngå innbrudd og brann

Det er snart påske, og da er brann- og innbruddsikring viktig både både før du reiser og når du kommer fram. Ifølge helseinfonett.no kan du redusere mulighetene for brann og innbrudd ganske betraktelig med bare noen enkle grep.

Les mer»
bergknapp[1]

Et lett, levende tak til hytta?

Torvtak er velkjent i landet vårt. Nå er det kommet et annet levende alternativ som er mye lettere.

Les mer»