Kirkenes Delvis skyet -6
Se været der du er »

Oppbevaring av blåskjell

Nå nærmer det seg sommer og høysesong for høsting av blåskjell. Her får du tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.
blåskjell_110x68

Skjell er alltid best på smak når de er så ferske som mulig. Det er derfor best å tilberede skjell kort tid etter innkjøp eller høsting.

Skal være levende

Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling. Ved kjøp av levende skjell krever regelverket at skjellene skal være levende ved omsetning, og levende skjell merkes derfor ikke bestandig med en "best før"- dato. Skjell kjøpt i butikk skal imidlertid ha informasjon om pakkedato.

Må ikke fryses

Holdbarheten på levende skjell er avhengig av hvordan de oppbevares. Det anbefales at levende skjell holdes avkjølt ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lengst holdbarhet oppnås ved lagring ved laveste temperatur, ofte lagt på is. Lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is. NB Skjellene må ikke fryses, så det skal kun være is under skjellene, ikke over.

Når skjell oppbevares riktig, viser erfaringer fra skjellnæringen at skjell kan oppbevares i inntil 10 dager.

Sjekk at skjellene lever

Kontroller alltid om skjellene er levende før tilberedning, uansett hvor lenge de har vært oppbevart. En slik kontroll kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjell som ikke lukker seg er døde. Er det for mange døde skjell i en pakke, så kan dette tyde på at de er blitt for gamle. Døde skjell kan gi dårlig smak og lukt til skjellene rundt. Skjell som ikke har åpnet seg ved damping, skal heller ikke spises.


Anbefalingen er laget av Mattilsynet i samarbeid med NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning).


Kontaktperson i Mattilsynet:

Malin Elisabeth Florvåg, Nasjonalt senter for fisk og sjømat, tlf.: 55 21 57 19

Andre nyheter

Lindesnes

Føler seg så uvelkommen at han vil at kommunen skal kjøpe hytta

– For meg blir det bortimot 10.000 kroner i året i eiendomsskatt, uttaler Pål Morten Borgli til Fevennen og legger til at han ikke bruker kommunens tjenester i det hele tatt.

Les mer»
innbrudd

Hyttefolket frykter for sikkerheten

Det er 92 kilometer fra Kongsberg til Rødberg. Og tusenvis av hytter. Men ikke politi.

Les mer»
Audun Bringsvor

Tuddals gode hytterykte kan ryke

Fordi en gruppe grunneiere i Tuddal har gått sammen om å nekte løypekjøring på sju strekninger, hvis de ikke får økonomisk kompensasjon, kan mange hytteeiere miste favorittløypene sine. – Jeg er redd denne konflikten kan skade Tuddals gode rykte som hyttedestinasjon, uttaler leder Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag til Telemarksavisa.

Les mer»
nordland consult hytte

Vil selge hytter ferdige med møbler, oppredde senger, gafler og kniver

– Det første året har vi som mål å selge 30-40 hytter over hele landet, forteller daglig leder Pål Andreas Einmo i Nordland Consult til Helgelendingen.

Les mer»
Per Jarle Nyrud

Kjempedugnad bak nye løypeskilt og skilttavler over hele Blefjell

Gjennom mer enn et år har Per Jarle Nyrud trålet Blefjell for å planlegge og gjennomføre ny skilting på hele fjellet. Hundrevis av dugnadstimer er gått med.

Les mer»
Radio søppel

Hadde én radiokanal, skulle få tjue, nå har de ingen

Det digitale radioskiftet har startet, med Nordland som første fylke ut. Noen er frustrert.

Les mer»
Hytteområde

Kjempet mot staten for å ha flaggstang på hytta, tapte i retten

Kommunen mente den 12 meter høye flaggstanga som hytteeieren hadde satt opp ”i god tro”, var  ulovlig oppført. Da Fylkesmannen kom til samme konklusjon, trakk hytteeieren staten for retten. Nå har Oslo Tingrett konkludert: Stanga skal ned. 

Les mer»
Radio søppel

Gammel DAB = søppel

Om noen minutter stenges FM-nettet i Nordland. Deretter går det slag i slag før hele radio-Norge er DABifisert.

Les mer»
Innbrudd dør

Tok innbryteren på fersken, men syntes synd på ham og lot ham gå

Hytteeieren tok innbryteren på fersken, men droppet anmeldelse. Syntes synd på mannen.

Les mer»
Bøye

En slik bøye skal kommunen ha 23.000 kroner for å saksbehandle

Hytteeieren Rune H. Petersen er med rette oppgitt. Hvaler kommune krever nemlig 23.000 kroner for å behandle hans søknad om å få legge ut en liten fortøyningsbøye!

Les mer»
nødplakat

Har du nødplakat UTE også?

Nødplakat kan redde liv, så det har du vel allerede på hytta? Men hva med dem som kommer i akutt nød i skiløypa?

Les mer»
DSCF0462.RAF

Nå kan du foreslå kandidater til Hyttefolkets Entusiastpris

Den norske hyttekulturen er noe for seg selv. Ikke minst kjennetegnes den av mange ildsjeler, entusiaster som stiller opp for fellesskapet. Hyttefolkets Entusiastpris er opprettet for å hedre dem som gjør en ekstraordinær innsats for hyttefolket.

Les mer»
mus

små dyr kan gjøre STOR SKADE

Å komme til hytta og oppleve at det er gnagd på møblene og at det er muselort overalt, er utrivelig. Men det kan bli mye verre enn bare litt utrivelig.

Les mer»
Birkebeinerbakken Sjusjøen

Nytt år og proteststormen mot Lunkelia-planene ruller videre

Stormen rundt Sjusjøen-grunneier Pihl AS´ planer om utbygging i Lunkelia har på ingen måte lagt seg. Protestene har utløst et nytt førstesideoppslag i Dagens Næringslivs første utgave etter nyttår.

Les mer»