Grunnen er at det er fullt lovlig å la være å flytte inn i et nytt hus i et uregulert område.

– Vanskelig for administrasjonen

Pål Syse fra Tjømelista, roser administrasjonen, og ikke minst tekniker Hilde Stegen, som arbeidet svært samvittighetsfullt med å følge opp brudd på boplikten da han selv var hovedutvalgsleder i forrige periode.

– Men det blir jo umulig når hun ikke får politisk støtte, mener Syse.

– Kikk over fjorden

Derimot er han veldig imponert over Hvaler-ordfører Eivind Norman Borge.

– FrP-eren uttalte nylig til Finansavisen at dersom boplikten oppheves, vil prisene stige rett til himmels, og at det vil gjøre det vanskeligere for barnefamilier å få råd til å etablere seg i kommunen. Dette er jeg helt enig i, sier Syse.

– Pengesterke motstandere

Med erfaringene sine som hovedutvalgsleder, har ikke Syse vanskeligheter med å være enig når Hvaler-ordføreren beskriver dem som omgår boplikten «som ressurssterke mennesker som bruker mye penger på å motarbeide oss». 

– Tjømes administrasjon har brukt enormt med arbeidstid på slike saker. Med de politiske holdningene som er nå, har dette arbeidet vært helt nytteløstt, frykter Syse.

– Meglerfeilen er verre

I Øyenes artikkel kommer det forøvrig fram at ordfører Marthiniussen på Tjøme ikke liker at meglere skriver at boplikten snart forsvinner, slik det ble gjort i en annonse for en helårsbolig på Hvasser. 

–Det har vi ingen indikasjoner på, sier han.

Øyene tror ikke på Schømer

Lokalavisa Øyene har skrevet en lederartikkel på saken med tittelen  «Bopliktlureri».

Den konkluderer med at avisa tviler på at hovedutvalgsleder Schømer har gjort en glipp. Lederskribenten  «tror mer på at det er en bevisst handling for å få mest mulig for en sjønær eiendom».