Der kan vi også lese at det i fjor var deltakelse fra mer enn sju tusen fôringsplasser og at det ble registrert 390.000 fugler. Ifølge foreningen betyr det at antall personer som var involvert i tellingen, var et sted mellom 15.000 og 20.000. I tillegg til å øke interessen for fugler generelt, gir tellingene et datagrunnlag som gjør det enklere å se et mønster i vinterartenes bestandsutvikling.

Siden denne vinteren har vært mild og snøfattig over store deler av landet, er fugleentusiastene nysgjerrige på om det har vært flere overvintrende rødstruper, svarttrost, gjerdesmett og munk, og om det blir en økning av disse artene under årets telling.

Vi kan også lese at helt siden tellingen startet i 2008, har grønnfinkene blitt færre og færre, noe som trolig skyldes sykdom hos arten gjennom de siste årene. Det blir spennende å se om nedgangen fortsetter også under årets telling eller om den dårlige trenden vil snu.

Kjøttmeis på topp

I alle sju årene med hagefugltelling har kjøttmeis, blåmeis og skjære vært de tre på toppen – i nevnte rekkefølge. Bak disse er det mer variasjon, og «invasjonsarter» som grønnsisik og gråsisik er spennende å følge. I samme kategori kommer også dompap som er en fugl alle setter pris på å få besøk av.

Vi er generelt glad i småfuglene

Mating av fugler har lange tradisjoner i Norge, og interessen øker for hvert år. Ornitologene regner med at cirka 400.000 nordmenn er involvert i fuglefôring, og disse kjøper rundt 15.000 tonn med «villfuglmat» årlig. I tillegg er det mange som lager sitt eget fuglefôr, så her snakker vi om store mengder mat. Dette bidrar helt sikkert til at mange fugler klarer seg godt gjennom vinteren og færre møter sultedøden.

Sånn gjør du det

Hagefugltellingen foregår ved at du noterer alle fuglearter du ser, og hvor mange av hver art i løpet av denne helga, Fortrinnsvis på fôringsplassen din, i hagen eller på hytta. Du kan telle én eller begge dagene. Du skal notere det høyeste antall du ser på én gang av hver fugleart.

Går du inn på birdlife.no og leser den aktuelle artikkelen som vi har sakset fra her, finner du også link til registreringsskjemaet.

Er du forhindret fra å delta akkurat i helga, kan du telle fram til den 2. februar, for eksempel hjemme hvis du teller på hytta i helga.

Familiebegivenhet

Norsk Ornitologisk Forening oppfordrer til å gjøre tellingen til en familiebegivenhet og gjerne involvere naboer og kjente.

– Få med flest mulig så blir dere med å sette ny rekord i både deltakere og antall fugler.

Et par fugleaktiviteter til:

Med tanke på våren, er det snart på tide å snekre fuglekasser.

Og til sommeren kan du se om du kan finne nummererte måker.