Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

På knærne etter kreps

Krepsesesongen startet 6. august. Krepsefiske er spennende, enkelt og egner seg for alle.
kreps_110x59
Skal du krepse i Oslo-område kan du nå kjøpe kort på inatur.no. Oslomarkas Fiskeadministrasjon tilbyr krepsing i flere vann. Nytt i år er at de har åpnet for krepsing i Akerselva.

Klikk her for online kjøp av krepsekort for Oslo-området.

Edelkrepsen, som den norske arten av ferskvannskreps kalles, er særdeles velsmakende. Krepsefiske er best etter mørkets frembrudd, og mest spennende når du fanger den med egne never.

Træ et stykke kjøtt av for eksempel svin eller kylling gjennom en pinne, plasser åtselet i vannet og lys etter kreps med lommelykt. Krepsen trives best på steder hvor den har naturlige gjemmesteder. Når du ser det svartglinsende panseret komme kravlende, nagler du krepsen fast med lyskjeglen og griper den raskt over ryggen. Men pass fingrende. Klørne er større og kraftigere enn de du kanskje har sett i butikkens frysedisk. Kok den, spis den og nyt den. Krepsen er best helt fersk, men kan greit oppbevares i en bøtte til dagen etter.

Viktig med rent utstyr
En omfattende krepsepest på 1800-tallet, forårsaket av en sopp som kom til Italia fra Nord Amerika, har satt varige spor. Også ulike miljøforstyrrelser har ført til utryddelse av kreps i flere områder. Dersom du velger å bruke teiner eller hov, er det særdeles viktig at du fisker med rent utstyr og følger reglene for krepsefiske.

Regler for krepsefiske
  • Krepsefisket starter 6.august kl. 18.00 og varer til 14. september kl. 24.00.
  • I enkelte områder er fisketiden innkortet. I Akerselva varer den i første omgang kun en uke. Deretter vurderes det om det er nok kreps til at krepsingen kan fortsette ytterligere en uke.
  • Det er bare tillatt å fange kreps som er minst 9,5 cm, målt fra munn til hale.
  • Det er forbudt å sumpe kreps på andre steder enn ved fiskeplassen. Død eller syk kreps, krepseavfall el. må ikke kastes ut i vassdrag. Brukt krepseredskap skal desinfiseres eller tørkes helt før ny sesong eller før bruk på ny lokalitet.

    Viktig og nyttig informasjon for krepsefiskere
    Flere viktige regler, krepsebørs og nyttige tips finner du på http://www.ofa.no/page?id=77&key=21089

    Kilde: www.inatur.no