Leif Magne Flemmen (tekst) og Sigmund Krøvel-Velle (foto)

- Ja, det er ingen tvil om at stadig flere ønsker å vri om nøkkelen og overlate renholdsjobben etter ferie og helg til slike som oss, sier Hilde Sortebråten i Hallingdal Renhold til PÅ HYTTA. Hovedtyngden av oppdrag for hyttefolket er nedvask, slik som den store vårrengjøringen eller i forbindelse med salg og overdragelse av hytta. Men mange har også fast avtale om vanlig rengjøring etter at hytta har vært i bruk, forteller hun.

Hallingdal Renhold. Reinhald i privat heim. Hilde Sortebråten (innehavar) og Lina Grigaleviciene (frå Litauen).
Hilde Sortebråten leder Hallingdal Renhold. Her er hun sammen med sin medarbeider Lina Grigaleviciene fra Litauen.

Latskapen tar overhånd?

- Vi tar gjerne oppdrag med noen dagers varsel, men det beste er å få beskjed en uke eller to på forhånd siden vi behøver en viss planmessighet i det vi gjør.

- Er latskapen i ferd med å ta overhånd hos hyttefolk?

- Nei, jeg tror dette handler om at dagens hyttemødre og hyttefedre begge er i full jobb og at dagliglivet i seg selv er så krevende at de trenger denne slags avlastning. Hadde jeg selv hatt hytte hadde jeg gjort det samme, bedt profesjonelle renholdere om å ta vaskerunden etter at familien har dratt hjem.

Men det er altså storvasken, som regel vårrengjøringen, hyttefolket kvier seg mest for å gå løs på. Det var blant annet dette behovet som ga støtet til at Hilde Sortebråten startet firmaet sammen med en venninne for mer enn ti år siden. Etter en tid overtok hun hele firmaet og har i dag sytten medarbeidere som betjener huseiere og hyttefolk i hele Hallingdal – fra Ustaoset til Flå. Deriblant turistdestinasjonene Hemsedal og Geilo.

Ikke bare grønnsåpe

- Blir det så skittent på hyttene da?

- Det kreves minst like mye renhold på hytta som hjemme. Tenk bare på all peisbruken og alle de stearinlys folk bruker på hytta. Det samler seg mye støv og sot i et slikt miljø, sier Hilde. En ting er at en dårlig rengjort hytte sjelden lukter godt. Støv er først og fremst ugunstig for helsa. Støvet irriterer luftveiene og mange opplever allergiske reaksjoner. Noen får hodepine, andre blir slappe og lettere forkjølt av dårlig inneklima. Støv som legger seg på panelovner og andre elektriske apparater forsterker plagene, mener renholdseksperten.

- Og da er det grønnsåpe som gjelder?

- Grønnsåpelukt er noe vi er vokst opp med. Den har liksom vært garantien for at ”nå er det skikkelig rent”. Men i dag har vi en rekke vaskemidler som er tilpasset forskjellige overflater. Grønnsåpa er fortrinnsvis for det ubehandlede treverket. Når vi vet at rundt 90 prosent av smusset er tørt, er den beste metoden å fjerne støvet med en tørr mikrofiberklut. Flekker på for eksempel dører og håndtak derimot fjerner vi med fuktig mikrofiberklut. Å bytte kluter, mopper og vann ofte er viktig.

På snøscooter til jobb

- Vi har også hatt oppdrag langt innpå vidda der snøscooter har vært nødvendig fremkomstmiddel. I den vinterkalde hytta var det nesten så vaskevannet frøs til is før vi rakk å komme i gang, forteller Hilde Sortebråten til PÅ HYTTA.