Tiriltunge er en vakker, liten blomst, som lyser opp der den står. Frøene ligger i små ertebelger, og mange steder er de fine å samle nå.

reinfann

Høye eller lave?

Noen steder passer det med høye blomster som gjør mer ut av seg. Da kan kanskje reinfann passe. Den er gnistrende gul, men blir brun når frøene er klare til å høstes.

skogstorkenebb[1]

Lurt med mangfold

Siden blomstene blomstrer til ulike tider, er det smart å samle mange slags frø. Da er du sikrere på å få god blomstring. Bildet du ser her, er av skogstorkenebb.

svartsøtvier

Saml inn i nærområdet

Hvis du samler frø i rimelig nærhet fra hytta, vil du være sikrest på å får et godt resultat. Så har du hytte på fjellet, plukker du frø på fjellet, og har du sjøhytte, må du samle ved sjøen. Dette bildet viser en svartsøtvier, som er en slektning av potet og tomat. Det er ikke så vanskelig å se.

stemor

Hageplanter kan blandes inn

Det er ingen regler for hva som går i en blanding av villblomster. Så har du lyst, kan du jo for eksempel slenge fra deg noen frø fra verandakassas stemorsblomster også.

lintorskemunn

Skrinn jord er best

Du får gjerne best resultat hvis du ikke gjødsler. Gjør du det, kommer gjerne vekster du ikke vil ha og utkonkurrerer grøftekantplantene. Her har vi tatt bilde av lintorskemunn.

blåklokke

La plantene frø seg

Hvis villplanteområdet ditt skal få utvikle seg, må plantene få sette frø. Du må derfor vente med å slå til frøene er modne.

Eller, hvis du er blitt lei og heller vil ha plen, mei dem ned.

Bildet her viser blåklokke, som de fleste vil synes nesten er en obligatorisk art å ha med.