Gautefall Klarvær 8
Se været der du er »

Pressemelding fra EXHAUSTO CDT

Problemer med å få fyr i peisen?

En ny undersølelse viser at 1 av 4 har problemer med at få fyr i peisen eller vedovnen. Mange gir seg selv eller ovnen skylden, men ofte bunner problemene i dårlig trekk i pipen.
peis
 

Vanskelig opptenning har omkostninger for både økonomi og inneklima. Det finnes over 800 000 norske hjem som har peis eller vedovn. 

Når høsten setter inn, er vedovnen eller peisen ikke bare en god varmekilde – det er også en hyggespreder i mørke kvelder. Når den altså fungerer. For der er ikke noe som kan drepe både gløden og hyggen som en ild, som ikke brenner skikkelig eller hele tiden slukker.
Hver 4. nordmann, som eier en peis eller vedovn, har problemer med opptenning og røyk i stuen. Dette viser en undersøkelse som A&B Analyse har laget for røyksuger-produsenten EXHAUSTO CDT. Deltagerne i undersøkelsen peker på fire vesentlige punkter: Opptenningsproblemer, sviktende trekk i pipen, problemer med å beholde ilden og dårligt inneklima som følge av røyk, når de tenner opp.

Mange tror at det er de selv som er for dårlige til at tenne opp når de har oppteningsproblemer. Men ofte er problemet noe annet: Manglende trekk i pipen.

Dårlig forbrenning gir sot og røyk i stuen
På den Danske Miljøstyrelsens hjemmeside fremgår det  at en god forbrenning krever en høy temperatur og tilstrekkelig luft. Ellers går de gassene som ikke er forbrent opp gjennom pipen og gir sot, noe som er årsaken til en dårlig fyringsøkonomi og illeluktende røyk. Røyken siver i stedet ut i stuen eller kjøkkenet og skaper dermed både et usunt og ubehagelig inneklima.

I følge A&Bs undersøkelse er problemene med opptenningsproblemer og røykfylt inneklima skyld i at nesten 20 % av norske ildsteder benyttes mindre enn de ellers ville blitt, når de kalde månedene er her.

Dette svarer til 150.000 ildsteder som ikke blir benyttet i den kommende vinter. En knitrende ild er ikke bare er en kilde til hjemlig hygge, men er også ofte en økonomisk ansvarlig måte å varme opp huset eller hytta på.

Røyksuger er en løsning
Løsningen på problemene kan være å endre pipens konstruksjon eller opptenningsteknikken. Men ofte handler det kun om å skape mere trekk i pipen. Her kan en elektrisk røyksuger være en ideel løsning.

En røyksuger er en enkel anordning, som man plasserer direkte på toppen av pipen, hvor den sørger for et konstant sug, som sikrer riktig trekk. Det gjør opptenningen lettere, og røyk og støv trekkes den riktige veien ut av stuen. Det er derfor ikke kun fyringsøkonomien som blir bedre. Inneklimaet blir også forbedret, når røyken blir sugd opp gjennom pipen i stedet for inn i stuen. Man slipper dermed å kjempe hele kvelden for å holde liv i peisen.

Andre nyheter

Røra

Billige hytter landet rundt

Vi tar igjen en runde for å kikke etter rimelige fritidsboliger. Denne gangen gjør vi det i alfabetisk rekkefølge og starter derfor i Akershus.

Les mer»
slukkeskum

Nyttige julegaver til hytteeieren

Det er snart jul, og hva skal vi egentlig gi til den som har alt? Noe livsviktig nyttig til hytta, kanskje ... I alle fall hvis vedkommende ikke har det fra før.

Les mer»
Ingvill MB

Ingvill lager turmat på hytter og fyr.

TV er så mangt, og for dem av oss som ikke er helt oppdatert, oppdager vi stadig nye kanaler. En av dem er Matkanalen, der det i morgen, den 2. desember, er première på en ny serie som heter "Naturopplevelser for livet".

Les mer»
Snøscooter

Snøscooterløyper frister hyttefolk til kjøp av tomter i Ljørdalen

Scooter-løyper vekker slett ikke bare avsky blant hyttefolk. I Trysil skaper etableringen av en ny scooterløype tvert i mot optimisme blant tomteselgere.  75 nye hyttetomter legges ut.

Les mer»
Knut Buen

- Folk bør få lov til å bo på hyttene sine

Folkemusikeren og grunneieren Knut Buen i Tuddal synes det ikke bør være umulig å bosette seg på hytta si, leser vi i Telen.

Les mer»
15056267_10154431940160589_8956780143695694679_n

Bygg rekkverket med solcellepanel og selg overskuddsstrømmen!

Hytteeiere er opptatt av solenergi både til eget bruk og salg. Det vil forbause oss om ikke mange av dem nå fatter interesse for dette produktet fra et par iderike sunnmøringer: Det strømproduserende rekkverket.

Les mer»
Nødplakat-artikkel

Gikk gjennom isen - hyttenaboens nødplakat kan ha reddet ham

Har du nødplakat på hytta? Ikke det nei. Stjørdalens Blad gir deg en historie som nok får deg til å skaffe deg en.

Les mer»
sandstrand[1]

Må fjerne skjellsandstrand?

En hytteeier mente han var i god tro da han i slutten av september fikk firmaet Boston AS til å fylle skjellsand på hyttestranda i Bamble, ved Finnmarkstrand i Trosbyfjorden, leser vi i Porsgrunn Dagblad.

Les mer»
Oppstue

Ønsker at folk bosetter seg på hytta

Telemarkskommunen Kviteseid vil at hytteeierne skal kunne bosette seg fast på hytta.  Flere innbyggere er en nøkkel til økte inntekter.

Les mer»
Savalen

Er bekymret for at kommunen priser seg ut

Hyttemarkedet på Savalen er godt, og nylig ble det satt ny prisrekord. Men hvorfor må kommunen tyne hytteeierne for den aller siste krona som er mulig å få ut av dem?

Les mer»
Aure

Et kommunalt eksempel til etterfølgelse

Aure kommune og Aure næringsforum gjennomfører nå en undersøkelse blant hytteeiere i kommunen. Om lag 1400 hytteinnbyggere får i disse dagene en invitasjon til å delta i hytteundersøkelsen.

Les mer»
Filefjell

Vang blir den eneste Valdres-
kommunen uten eiendomsskatt

I en artikkel i Oppland Arbeiderblad sier Vang-ordføreren at det gjelder å kjøpe hytte på rett side av elva Raudøla. På hans side er det nemlig ikke planer om eiendomsskatt.

Les mer»
TA 3

Søkte ikke om tillatelse, fikk ikke tilgivelse - tre tiltak må rives

Hytteeieren bygde grillhytte, veranda og trappeavsats uten tillatelse. Han får heller ikke tilgivelse. Alt må rives.

Les mer»
Synnfjell syd

Nye attraktive hyttetomter på Synnfjell syd på gang

En ny plan for Synnfjell syd legger til rette for 250 nye høystandard-hytter, melder Oppland Arbeiderblad.

Les mer»