Stavanger Delvis skyet 10
Se været der du er »

Pressemelding fra EXHAUSTO CDT

Problemer med å få fyr i peisen?

En ny undersølelse viser at 1 av 4 har problemer med at få fyr i peisen eller vedovnen. Mange gir seg selv eller ovnen skylden, men ofte bunner problemene i dårlig trekk i pipen.
peis
 

Vanskelig opptenning har omkostninger for både økonomi og inneklima. Det finnes over 800 000 norske hjem som har peis eller vedovn. 

Når høsten setter inn, er vedovnen eller peisen ikke bare en god varmekilde – det er også en hyggespreder i mørke kvelder. Når den altså fungerer. For der er ikke noe som kan drepe både gløden og hyggen som en ild, som ikke brenner skikkelig eller hele tiden slukker.
Hver 4. nordmann, som eier en peis eller vedovn, har problemer med opptenning og røyk i stuen. Dette viser en undersøkelse som A&B Analyse har laget for røyksuger-produsenten EXHAUSTO CDT. Deltagerne i undersøkelsen peker på fire vesentlige punkter: Opptenningsproblemer, sviktende trekk i pipen, problemer med å beholde ilden og dårligt inneklima som følge av røyk, når de tenner opp.

Mange tror at det er de selv som er for dårlige til at tenne opp når de har oppteningsproblemer. Men ofte er problemet noe annet: Manglende trekk i pipen.

Dårlig forbrenning gir sot og røyk i stuen
På den Danske Miljøstyrelsens hjemmeside fremgår det  at en god forbrenning krever en høy temperatur og tilstrekkelig luft. Ellers går de gassene som ikke er forbrent opp gjennom pipen og gir sot, noe som er årsaken til en dårlig fyringsøkonomi og illeluktende røyk. Røyken siver i stedet ut i stuen eller kjøkkenet og skaper dermed både et usunt og ubehagelig inneklima.

I følge A&Bs undersøkelse er problemene med opptenningsproblemer og røykfylt inneklima skyld i at nesten 20 % av norske ildsteder benyttes mindre enn de ellers ville blitt, når de kalde månedene er her.

Dette svarer til 150.000 ildsteder som ikke blir benyttet i den kommende vinter. En knitrende ild er ikke bare er en kilde til hjemlig hygge, men er også ofte en økonomisk ansvarlig måte å varme opp huset eller hytta på.

Røyksuger er en løsning
Løsningen på problemene kan være å endre pipens konstruksjon eller opptenningsteknikken. Men ofte handler det kun om å skape mere trekk i pipen. Her kan en elektrisk røyksuger være en ideel løsning.

En røyksuger er en enkel anordning, som man plasserer direkte på toppen av pipen, hvor den sørger for et konstant sug, som sikrer riktig trekk. Det gjør opptenningen lettere, og røyk og støv trekkes den riktige veien ut av stuen. Det er derfor ikke kun fyringsøkonomien som blir bedre. Inneklimaet blir også forbedret, når røyken blir sugd opp gjennom pipen i stedet for inn i stuen. Man slipper dermed å kjempe hele kvelden for å holde liv i peisen.

Andre nyheter

Vinterlukking

Snart må vi begynne å tenke på vinterlukkingen

Heldigvis er det mange som kan regne med mange fine høsthelger på hytta. Likevel kan det være lurt å tenke gjennom hva som må gjøres før vinteren og når du skal gjøre det. Her finner du viktige råd og tips. Noen av dem kan du gjøre i god tid før lukkingen, mens andre helst bør gjøres den siste helga. Følger du rådene, vil du finne hytta i like god stand når snøen smelter og en ny sesong starter.

Les mer»
IMG_6026

Nye modeller og moderne trender

Skal du på Hyttemessen på Hellerudsletta 5.-7. september? Da bør du benytte anledningen til å se de fire splitter nye hyttemodellene som er kommet til på Norsk Hyttesenter.

Les mer»
Solcelle og solventilator

Nytt: Solar Duo lader og lufter fra det samme solpanelet

Nå er det her – solcelleanlegget som både leverer strøm til batteriene og sender tørr, oppvarmet luft inn i hytta – et solcellepanel og en solventilator i en og samme løsning. Solar Duo sørger for avfukting, varmetilførsel og strømforsyning på hytta di uten at du behøver to separate paneler montert på ytterveggen.

 

Les mer»
Erling Lae på Fulehuk

Er svart arbeid på hytta OK?
Hvis det fører til narkokrim også?

– Ved å kjøpe svart arbeid, er folk med på å bidra til annen kriminalitet. Vi trenger en holdningsendring, sier fylkesmann Erling Lae i Vestfold til Aftenposten. Og legger til at det er viktig å bevisstgjøre helt vanlige folk, som eiere av hytter og sommerhus.

Les mer»
trampoline

Trampoliner er store seil som kan gjøre mye skade

Et villere vær, blant annet med mer og kraftigere vind, er noe vi må ta hensyn til. Blant annet alle dem som har trampoliner på hytta eller hjemme.

Les mer»
innbrudd

Brukte bilen og sperret hyttetjuvene inne

I Drangedalsposten kan vi lese at et par hadde brutt seg inn i hytter og koier. Det skulle de ikke ha gjort, for da Kristoffer Naas fikk klarhet i hvem de var, gikk han til aksjon.

Les mer»
dale

Utvalgte, rimelige hytter fra hele landet

Vi har tidligere sjekket hva som er de rimeligste hyttene i hvert fylke. Nå skal vi forsøke å presentere rimelige og helt (i alle fall litt) spesielle fritidseiendommer ulike steder i landet. Kriteriet for utvalget er veldig enkelt: De ulike objektene appellerer til artikkelforfatteren. Klikk på bildene, så får du se dem i større format.

Les mer»
garatun

– Lokale håndverkere taper stort når det bygges store hytteprosjekter

Vest-Telemark Blad grep fatt i følgende hjertesukk på Facebook-sidene til Garatun Snikkarverkstad og laget en sak om bedriften som nå risikerer å bli lagt ned etter 40 år:

Les mer»
skrim

Kanskje du ikke bør sitte hjemme når kommunen takserer hytta di?

Kongsberg kommune informerer på hjemmesidene sine om eiendomsskatt, og hvis du har hytte, vil du få besøk, i likhet med dem som har næringseiendommer.

Les mer»
Sau mot flått 2

Gammel norsk spælsau trimmer vegetasjonen og driver bort flåtten

Hvilket dyr et det mest positive? Flått, selvfølgelig! Vitsen er kanskje ikke like morsom for dem som har fått sykdommen borreliose. Sauebøndene vet råd!

Les mer»
krækkjq

Hvilken er Norges skumleste turisthytte?

I serien av Norges beste turisthytter i ulike kategorier kan du denne uka være med på å stemme fram Norges skumleste hytte på ut.no.

Les mer»
male[1]

Utenlandske arbeidstagere har det dårlig i hytte-Norge

Før sommerferien avdekket en aksjon med Arbeidstilsynet, Kystvakta, Skatt, Politiet og Økokrim elendige arbeidsforhold for utenlandske arbeidstakere på byggeprosjekter i kyst-Norge, skriver byggfakta.no. 

Les mer»
Arendal

Hva med neste sommer?
Og den neste og den neste?

Når vi leser om hyttemarkedet, kan det synes som om folk er særdeles kortsynte. Akkurat nå er det den supre 2014-sommeren som gjelder, og takket være den, skal visstnok det dårlige salget av sjøhytter ha snudd etter noen års nedgang. Rart.

Les mer»
paradisbukta

Verditakst 30 millioner kroner, ville først ha 25, så 20 og nå 14 millioner

Taksten på sommerhuset på Grimsøya i Bærum, som har 100 meter lang strandlinje, er 30 millioner. I fjor prøvde eieren å selge med en rabatt på 5 millioner, leste vi i budstikka.no tidligere i mai. Da meldte den samme avisa at prisen var satt ned til 20 millioner. Nå er den 14. 

Les mer»