Vanskelig opptenning har omkostninger for både økonomi og inneklima. Det finnes over 800 000 norske hjem som har peis eller vedovn. 

Når høsten setter inn, er vedovnen eller peisen ikke bare en god varmekilde – det er også en hyggespreder i mørke kvelder. Når den altså fungerer. For der er ikke noe som kan drepe både gløden og hyggen som en ild, som ikke brenner skikkelig eller hele tiden slukker.
Hver 4. nordmann, som eier en peis eller vedovn, har problemer med opptenning og røyk i stuen. Dette viser en undersøkelse som A&B Analyse har laget for røyksuger-produsenten EXHAUSTO CDT. Deltagerne i undersøkelsen peker på fire vesentlige punkter: Opptenningsproblemer, sviktende trekk i pipen, problemer med å beholde ilden og dårligt inneklima som følge av røyk, når de tenner opp.

Mange tror at det er de selv som er for dårlige til at tenne opp når de har oppteningsproblemer. Men ofte er problemet noe annet: Manglende trekk i pipen.

Dårlig forbrenning gir sot og røyk i stuen
På den Danske Miljøstyrelsens hjemmeside fremgår det  at en god forbrenning krever en høy temperatur og tilstrekkelig luft. Ellers går de gassene som ikke er forbrent opp gjennom pipen og gir sot, noe som er årsaken til en dårlig fyringsøkonomi og illeluktende røyk. Røyken siver i stedet ut i stuen eller kjøkkenet og skaper dermed både et usunt og ubehagelig inneklima.

I følge A&Bs undersøkelse er problemene med opptenningsproblemer og røykfylt inneklima skyld i at nesten 20 % av norske ildsteder benyttes mindre enn de ellers ville blitt, når de kalde månedene er her.

Dette svarer til 150.000 ildsteder som ikke blir benyttet i den kommende vinter. En knitrende ild er ikke bare er en kilde til hjemlig hygge, men er også ofte en økonomisk ansvarlig måte å varme opp huset eller hytta på.

Røyksuger er en løsning
Løsningen på problemene kan være å endre pipens konstruksjon eller opptenningsteknikken. Men ofte handler det kun om å skape mere trekk i pipen. Her kan en elektrisk røyksuger være en ideel løsning.

En røyksuger er en enkel anordning, som man plasserer direkte på toppen av pipen, hvor den sørger for et konstant sug, som sikrer riktig trekk. Det gjør opptenningen lettere, og røyk og støv trekkes den riktige veien ut av stuen. Det er derfor ikke kun fyringsøkonomien som blir bedre. Inneklimaet blir også forbedret, når røyken blir sugd opp gjennom pipen i stedet for inn i stuen. Man slipper dermed å kjempe hele kvelden for å holde liv i peisen.