Bergen Skyet 5
Se været der du er »

Pressemelding fra EXHAUSTO CDT

Problemer med å få fyr i peisen?

En ny undersølelse viser at 1 av 4 har problemer med at få fyr i peisen eller vedovnen. Mange gir seg selv eller ovnen skylden, men ofte bunner problemene i dårlig trekk i pipen.
peis
 

Vanskelig opptenning har omkostninger for både økonomi og inneklima. Det finnes over 800 000 norske hjem som har peis eller vedovn. 

Når høsten setter inn, er vedovnen eller peisen ikke bare en god varmekilde – det er også en hyggespreder i mørke kvelder. Når den altså fungerer. For der er ikke noe som kan drepe både gløden og hyggen som en ild, som ikke brenner skikkelig eller hele tiden slukker.
Hver 4. nordmann, som eier en peis eller vedovn, har problemer med opptenning og røyk i stuen. Dette viser en undersøkelse som A&B Analyse har laget for røyksuger-produsenten EXHAUSTO CDT. Deltagerne i undersøkelsen peker på fire vesentlige punkter: Opptenningsproblemer, sviktende trekk i pipen, problemer med å beholde ilden og dårligt inneklima som følge av røyk, når de tenner opp.

Mange tror at det er de selv som er for dårlige til at tenne opp når de har oppteningsproblemer. Men ofte er problemet noe annet: Manglende trekk i pipen.

Dårlig forbrenning gir sot og røyk i stuen
På den Danske Miljøstyrelsens hjemmeside fremgår det  at en god forbrenning krever en høy temperatur og tilstrekkelig luft. Ellers går de gassene som ikke er forbrent opp gjennom pipen og gir sot, noe som er årsaken til en dårlig fyringsøkonomi og illeluktende røyk. Røyken siver i stedet ut i stuen eller kjøkkenet og skaper dermed både et usunt og ubehagelig inneklima.

I følge A&Bs undersøkelse er problemene med opptenningsproblemer og røykfylt inneklima skyld i at nesten 20 % av norske ildsteder benyttes mindre enn de ellers ville blitt, når de kalde månedene er her.

Dette svarer til 150.000 ildsteder som ikke blir benyttet i den kommende vinter. En knitrende ild er ikke bare er en kilde til hjemlig hygge, men er også ofte en økonomisk ansvarlig måte å varme opp huset eller hytta på.

Røyksuger er en løsning
Løsningen på problemene kan være å endre pipens konstruksjon eller opptenningsteknikken. Men ofte handler det kun om å skape mere trekk i pipen. Her kan en elektrisk røyksuger være en ideel løsning.

En røyksuger er en enkel anordning, som man plasserer direkte på toppen av pipen, hvor den sørger for et konstant sug, som sikrer riktig trekk. Det gjør opptenningen lettere, og røyk og støv trekkes den riktige veien ut av stuen. Det er derfor ikke kun fyringsøkonomien som blir bedre. Inneklimaet blir også forbedret, når røyken blir sugd opp gjennom pipen i stedet for inn i stuen. Man slipper dermed å kjempe hele kvelden for å holde liv i peisen.

Andre nyheter

IMG_7819 2

Hva gjør du om det brenner? Kjør brannøvelse på hytta!

Potensielle brannkilder er mange på hytta. Men har du tatt faren på alvor og kjørt en brannøvelse med hele familien? Vinterferien er en god anledning til å trene.

Les mer»
REDNING_Foto_MariRosenberg_IFI

Vær veldig, veldig forsiktig når det er glatt, både på hytta og hjemme

Underkjølt regn fører til mange skader, ja også tragedier. Det kan for eksempel være alvorlige trafikkulykker eller fatale fallulykker. Også mindre alvorlige bruddskader er smertefulle og kan føre til ulike grader av nedsatt førlighet for kortere eller lengre tid. Så derfor gjelder det å være forsiktig, enten det er til eller fra jobben eller butikken, på eller på vei til hytta eller om du kanskje bare skal tøfle en tur ut til postkassa for å hente avisa.

Les mer»
isfiske

Om istykkelse og trygg ferdsel på is

Selv om enkelte kommuner, foreninger og fjellstyrer gir informasjon om hvor det er trygt å gå, må du ta dine forholdsregler ved ferdsel på is.

Les mer»
varmepumpe

Varmepumpa spredde septiklukt i hytta

Det er helt ulogisk at fyring med varmepumpe skal føre til kloakklukt i stua. Men likevel et faktum.

Les mer»
5C7A1929

Frustrasjon i Hjartdal: Løypestriden uløst og eiendomsskatten økes

Hjartdal herjes ikke bare av krangel om skiløyper. Midt i løypekaoset har hytteeierne også mottatt melding om økt eiendomsskatt. Brevet har fått det til å renne over for hytteeiere.

Les mer»
vakuumventil

Vakuumventilen stoppet den plagsomme lukta, ute ...

Lufting av kloakkanlegget, i alle fall for dem med septiktank, fører til luktproblem.

Les mer»
kommunetv[1]

Forslag om meklingshjelp i skiløypesaken falt i kommunestyret

– Ordføreren bør innkalle til møte med alle berørte grunneiere og få tak i noen med kompetanse som mekler. Her trengs profesjonell hjelp. Det uttalte Senterpartiets Mathias Kleppen i Hjartdal kommunestyre tidligere i uka.

Les mer»
lufting

Hva gjør vi med skittlukta?

Skittlukt er et problem for mange med septiktank. Så hva gjør vi med den?

Les mer»
sollia

Har du betalt kontingenten?

På nettstedet sollia.net finner vi en påminnelse om å betale kontingent, særlig for å dekke kostnadene for å gi hytteeierne i området gode skiløyper. Dette er ganske sikkert noe som ikke bare gjelder dette hytteområdet, men mange andre også, hvor ildsjeler gjør en stor innsats til glede for mange.

Les mer»
hyttebok

Hytteboka er fortellingen om familieidyll, ikke det ubehagelige

Det finnes et univers hvor kriger ikke eksisterer – der det bare er det virkelig lille livet som gjelder: Velkommen til hytteboka.

Les mer»
radio

– DAB-radioen spiser batterier

I et leserinnlegg i Adresseavisen takker Jostein Staverløkk NRK for følget gjennom mange år og er sterkt kritisk til stengingen av FM-nettet, som skjer i Trøndelag og Møre og Romsdal idag.

Les mer»
Tuddal

Rådmannen ønsker ikke å tvinge grunneierne i betent løypestrid

I morgen skal kommunestyret i Hjartdal behandle den betente skiløypestriden i Tuddal. Men rådmannen innstiller på ikke å bruke tvang mot motvillige grunneiere.

Les mer»
tretopphytte

Satser på tretopphytter framfor utvikling av gårdsdrift

”Guttedrømmen” – hytte i tretoppen – realiseres stadig flere steder. En grunneier i Åsnes i Våler vil bygge arkitekttegnede hytter i tretoppene. 

Les mer»
hytte

Kommunene har lov, men vil ikke droppe eiendomsskatt fra hytta

Fra 1. januar hadde kommuner med eiendomsskatt mulighet til å frita hytteeiere fra denne skatten. – Uaktuelt for oss, sier de største hyttekommunene til Pengenytt.

Les mer»