Bergen Delvis skyet 13
Se været der du er »

Pressemelding fra EXHAUSTO CDT

Problemer med å få fyr i peisen?

En ny undersølelse viser at 1 av 4 har problemer med at få fyr i peisen eller vedovnen. Mange gir seg selv eller ovnen skylden, men ofte bunner problemene i dårlig trekk i pipen.
peis
 

Vanskelig opptenning har omkostninger for både økonomi og inneklima. Det finnes over 800 000 norske hjem som har peis eller vedovn. 

Når høsten setter inn, er vedovnen eller peisen ikke bare en god varmekilde – det er også en hyggespreder i mørke kvelder. Når den altså fungerer. For der er ikke noe som kan drepe både gløden og hyggen som en ild, som ikke brenner skikkelig eller hele tiden slukker.
Hver 4. nordmann, som eier en peis eller vedovn, har problemer med opptenning og røyk i stuen. Dette viser en undersøkelse som A&B Analyse har laget for røyksuger-produsenten EXHAUSTO CDT. Deltagerne i undersøkelsen peker på fire vesentlige punkter: Opptenningsproblemer, sviktende trekk i pipen, problemer med å beholde ilden og dårligt inneklima som følge av røyk, når de tenner opp.

Mange tror at det er de selv som er for dårlige til at tenne opp når de har oppteningsproblemer. Men ofte er problemet noe annet: Manglende trekk i pipen.

Dårlig forbrenning gir sot og røyk i stuen
På den Danske Miljøstyrelsens hjemmeside fremgår det  at en god forbrenning krever en høy temperatur og tilstrekkelig luft. Ellers går de gassene som ikke er forbrent opp gjennom pipen og gir sot, noe som er årsaken til en dårlig fyringsøkonomi og illeluktende røyk. Røyken siver i stedet ut i stuen eller kjøkkenet og skaper dermed både et usunt og ubehagelig inneklima.

I følge A&Bs undersøkelse er problemene med opptenningsproblemer og røykfylt inneklima skyld i at nesten 20 % av norske ildsteder benyttes mindre enn de ellers ville blitt, når de kalde månedene er her.

Dette svarer til 150.000 ildsteder som ikke blir benyttet i den kommende vinter. En knitrende ild er ikke bare er en kilde til hjemlig hygge, men er også ofte en økonomisk ansvarlig måte å varme opp huset eller hytta på.

Røyksuger er en løsning
Løsningen på problemene kan være å endre pipens konstruksjon eller opptenningsteknikken. Men ofte handler det kun om å skape mere trekk i pipen. Her kan en elektrisk røyksuger være en ideel løsning.

En røyksuger er en enkel anordning, som man plasserer direkte på toppen av pipen, hvor den sørger for et konstant sug, som sikrer riktig trekk. Det gjør opptenningen lettere, og røyk og støv trekkes den riktige veien ut av stuen. Det er derfor ikke kun fyringsøkonomien som blir bedre. Inneklimaet blir også forbedret, når røyken blir sugd opp gjennom pipen i stedet for inn i stuen. Man slipper dermed å kjempe hele kvelden for å holde liv i peisen.

Andre nyheter

skjerva

Norges rimeligste hytter

Igjen tar vi en runde landet rundt etter rimelige hytter og starter i Buskerud, hvor det er aller flest hytter til salgs akkurat nå.

Les mer»
trebrunt

... eller bare et par strøk panelbeis?

Et rom med gulnet panel rund baut kan virke som et uoverkommelig oppussingsprosjekt. Det er det langt ifra; nå finnes endelig en behandling som lar deg fornye veggene med både lysning og farging med kun ett strøk!

Les mer»
fengsel

Hytteeier sprengte og må i fengsel

En hytteeier i Halden sprengte bort noe sånt som 35 billass med fjell uten tillatelse og har fått en dom på 60 dagers fengsel.

Les mer»
Lilleskagveien

Påstår at saksbehandler har egeninteresse i bopliktsak

En eiendom på Hvasser i Tjøme kommune har vært oppe til behandling en rekke ganger de siste årene fordi eierne ønsker å få opphevet boplikten på den. Hvis det skjer, kan de trolig få en vesentlig høyere pris når de selger den.

Les mer»
gassvarsler

Gasslekkasje er livsfarlig!!!

Vi gjentar oss selv, men det kan ikke sies for ofte, gass kan være veldig, veldig farlig når den kommer på avveie. Men det er enkelt å gjøre noe med det.

Les mer»
grønlia

Tjente godt på å male hytta

I fjor ble ei hytte i Bymarka i Trondheim solgt for 520.000 kroner. Nå er det solgt igjen for det dobbelte, skriver Adresseavisen.

Les mer»
kort

Stol ikke blindt på digitale betalingsløsninger

Ei dame som hadde vært på hytta i Valdres og skulle tilbake til Oslo med den siste Valdres-ekspressen for kvelden, ble kastet av bussen fordi Mastercard-et hennes ikke funket på bussen.

Les mer»
tilfluktshjem

Hytta di, et tilfluktshjem?

Siden andre verdenskrig har flyktningsituasjonen i Europa aldri vært verre. Og mange er villige til å hjelpe.

Les mer»
wimpel

Delikat varmelist stopper kaldras fra store vindusflater

Har du kjent kulde fra hyttevinduet selv om det ikke trekker fra utette ruter? Ikke det – da er det bare fordi vinduene dine ikke er store nok til at det er et problem.

Les mer»
rauland vierli

Vil du leie ut hytta di i høstferien?

Det er mange hytter til leie i høstferien. Kanskje det er noe å tenke på for deg også hvis du ikke skal bruke den selv, så kan jo leietagerne dele på utgiftene dine. Eller kanskje du har lyst til å gjøre en vri og leie hytte på et sted du ikke kjenner?

Les mer»
bekk

Kanskje du bør grave grøft

Mange opplever mer vann rundt hytta enn noensinne på grunn av heftige regnskyll.

Les mer»
regnvær

Så er det på'n igjen med ekstremvær

Det er bare to uker siden sist, og nå fosser det ned igjen på deler av sør- og østlandet. 

Les mer»
trampoline

Har du tatt inn trampolina for høsten?

Et villere vær, blant annet med mer og kraftigere vind, er noe vi må ta hensyn til. Blant annet alle dem som har trampoliner på hytta eller hjemme.

Les mer»
hytteannonser

Det er nå folk jakter etter hytte på fjellet

Noen kjøper brukt, men stadig flere kjøper tomt og får bygget seg akkurat den hytta de selv ønsker, leser vi i en artikkel fra ANB, som er publisert i flere aviser. 

Les mer»