Hvaler Lett regn 5
Se været der du er »

Pressemelding fra EXHAUSTO CDT

Problemer med å få fyr i peisen?

En ny undersølelse viser at 1 av 4 har problemer med at få fyr i peisen eller vedovnen. Mange gir seg selv eller ovnen skylden, men ofte bunner problemene i dårlig trekk i pipen.
peis
 

Vanskelig opptenning har omkostninger for både økonomi og inneklima. Det finnes over 800 000 norske hjem som har peis eller vedovn. 

Når høsten setter inn, er vedovnen eller peisen ikke bare en god varmekilde – det er også en hyggespreder i mørke kvelder. Når den altså fungerer. For der er ikke noe som kan drepe både gløden og hyggen som en ild, som ikke brenner skikkelig eller hele tiden slukker.
Hver 4. nordmann, som eier en peis eller vedovn, har problemer med opptenning og røyk i stuen. Dette viser en undersøkelse som A&B Analyse har laget for røyksuger-produsenten EXHAUSTO CDT. Deltagerne i undersøkelsen peker på fire vesentlige punkter: Opptenningsproblemer, sviktende trekk i pipen, problemer med å beholde ilden og dårligt inneklima som følge av røyk, når de tenner opp.

Mange tror at det er de selv som er for dårlige til at tenne opp når de har oppteningsproblemer. Men ofte er problemet noe annet: Manglende trekk i pipen.

Dårlig forbrenning gir sot og røyk i stuen
På den Danske Miljøstyrelsens hjemmeside fremgår det  at en god forbrenning krever en høy temperatur og tilstrekkelig luft. Ellers går de gassene som ikke er forbrent opp gjennom pipen og gir sot, noe som er årsaken til en dårlig fyringsøkonomi og illeluktende røyk. Røyken siver i stedet ut i stuen eller kjøkkenet og skaper dermed både et usunt og ubehagelig inneklima.

I følge A&Bs undersøkelse er problemene med opptenningsproblemer og røykfylt inneklima skyld i at nesten 20 % av norske ildsteder benyttes mindre enn de ellers ville blitt, når de kalde månedene er her.

Dette svarer til 150.000 ildsteder som ikke blir benyttet i den kommende vinter. En knitrende ild er ikke bare er en kilde til hjemlig hygge, men er også ofte en økonomisk ansvarlig måte å varme opp huset eller hytta på.

Røyksuger er en løsning
Løsningen på problemene kan være å endre pipens konstruksjon eller opptenningsteknikken. Men ofte handler det kun om å skape mere trekk i pipen. Her kan en elektrisk røyksuger være en ideel løsning.

En røyksuger er en enkel anordning, som man plasserer direkte på toppen av pipen, hvor den sørger for et konstant sug, som sikrer riktig trekk. Det gjør opptenningen lettere, og røyk og støv trekkes den riktige veien ut av stuen. Det er derfor ikke kun fyringsøkonomien som blir bedre. Inneklimaet blir også forbedret, når røyken blir sugd opp gjennom pipen i stedet for inn i stuen. Man slipper dermed å kjempe hele kvelden for å holde liv i peisen.

Andre nyheter

Ylvis 3_1519x975

Ylvis-brødrenes hytte-hit er vist langt over 6 millioner ganger!

”The Cabin” – musikkvideoen med den hemningsløse raljeringen med den norske hyttekulturen - var Ylvis-brødrenes oppfølger av ”The Fox”. Vel et år etter at musikkvideoen ble lansert, har ”The Cabin” blitt vist langt over seks millioner ganger på youtube.com.

Les mer»
utekran

Husk å gjøre utekrana klar for vinteren

Vann som fryser, utvider seg. Da oppstår det lett frostsprenging.

Les mer»
Juleverksted-Jotun-Lady_01

Slik lager du et annerledes juleverksted

Få inn litt varme, glede og kreativitet i den mørke novembertida, anbefaler fargeekspertene i Jotun. Selv har de laget hyggelig juleverksted.

Les mer»
Takk

Takk

Takk for innsatsen dere har gjort i skjærgården - i år også !! Dere skaper et rikt landskap som er viktig i nasjonalparken.

Les mer»
Sort hytteinteriør 5[2]_4495x3000

Ønsket noe lyst og trivelig, men falt for ekspertens «mørke idé»

Familien hadde sett for seg noe «lyst og trivelig», men da familiehytta skulle innredes kom interiørarkitekten i stedet med en mørk idé.

Les mer»
Steinhytte

Naturstein
til glede, nytte og inspirasjon

Er du glad i stein, og kanskje til og med er glad i å bygge med stein, da kan dette være boka for deg.

Les mer»
Enebakk

Har du lyst på ei rimelig hytte?

Vi tar en ny runde med rimelige hytter fylkesvis, denne gangen sortert slik at vi starter med fylket med flest fritidsboliger til salgs på Finn. Det er Buskerud med 612. Så fortsetter vi nedover til vi når Oslo med 3.

Les mer»
Lufta 17

Er noen områder helt uoppnåelige? Nei

Tjøme, i likhet med noen få andre hytteområder i landet, kan synes uoppnåelige for folk flest. Sånn er det ikke.

Les mer»
IMG_7578

Øyer gir seg i gjerdestriden, vurderer reglene på nytt

Øyer kommune slår kontra. Skigardene som en rekke hytteeiere i Hafjell har satt opp rundt hyttene sine får likevel stå. Inn til videre.

Les mer»
sunbell

Denne hyttelampa gjør livet tryggere i FNs flyktningleire

Norsk solcelle­lampe, som også blir brukt i norske hytter, skal lyse opp FN-leirer, kan vi lese i Bistandsaktuelt.

Les mer»
Tåtøy meglerbilde

Ville ha 50 millioner – fikk 18,1

Den gigantiske eiendommen Tåtøy hovedgård i Kragerø er omsider solgt etter fire år i markedet, leser vi på NA24.

Les mer»
gaustadblikk

Setter enkelte meglere urealistisk høye prisantydninger på fjellhytter?

Avisa Varden setter fingeren på at mange fjellhytter blir lagt ut for en altfor høy pris, og at prisen blir satt ned med mange millioner når det omsider blir salg av det.

Les mer»
finn

Færre solgte hytter i tredje kvartal

I tredje kvartal i år ble det solgt én prosent færre hytter enn i samme periode i fjor.

Les mer»
Torvtak - nøytral illustrasjon

Frykter flere branner i store hytter med torvtak

Ifølge avisa GD hadde brannvesenet i begynnelsen en følelse av å ha kontroll på brannen som la hytta til Bjørn Dæhli i aske. Men det var bare tilsynelatende. For brannen, som trolig startet i eller ved pipa levde sitt eget liv i hulrommene under det digre torvtaket.

 

Les mer»