Hemsedal Skisenter Skyet -4
Se været der du er »

Pressemelding fra EXHAUSTO CDT

Problemer med å få fyr i peisen?

En ny undersølelse viser at 1 av 4 har problemer med at få fyr i peisen eller vedovnen. Mange gir seg selv eller ovnen skylden, men ofte bunner problemene i dårlig trekk i pipen.
peis
 

Vanskelig opptenning har omkostninger for både økonomi og inneklima. Det finnes over 800 000 norske hjem som har peis eller vedovn. 

Når høsten setter inn, er vedovnen eller peisen ikke bare en god varmekilde – det er også en hyggespreder i mørke kvelder. Når den altså fungerer. For der er ikke noe som kan drepe både gløden og hyggen som en ild, som ikke brenner skikkelig eller hele tiden slukker.
Hver 4. nordmann, som eier en peis eller vedovn, har problemer med opptenning og røyk i stuen. Dette viser en undersøkelse som A&B Analyse har laget for røyksuger-produsenten EXHAUSTO CDT. Deltagerne i undersøkelsen peker på fire vesentlige punkter: Opptenningsproblemer, sviktende trekk i pipen, problemer med å beholde ilden og dårligt inneklima som følge av røyk, når de tenner opp.

Mange tror at det er de selv som er for dårlige til at tenne opp når de har oppteningsproblemer. Men ofte er problemet noe annet: Manglende trekk i pipen.

Dårlig forbrenning gir sot og røyk i stuen
På den Danske Miljøstyrelsens hjemmeside fremgår det  at en god forbrenning krever en høy temperatur og tilstrekkelig luft. Ellers går de gassene som ikke er forbrent opp gjennom pipen og gir sot, noe som er årsaken til en dårlig fyringsøkonomi og illeluktende røyk. Røyken siver i stedet ut i stuen eller kjøkkenet og skaper dermed både et usunt og ubehagelig inneklima.

I følge A&Bs undersøkelse er problemene med opptenningsproblemer og røykfylt inneklima skyld i at nesten 20 % av norske ildsteder benyttes mindre enn de ellers ville blitt, når de kalde månedene er her.

Dette svarer til 150.000 ildsteder som ikke blir benyttet i den kommende vinter. En knitrende ild er ikke bare er en kilde til hjemlig hygge, men er også ofte en økonomisk ansvarlig måte å varme opp huset eller hytta på.

Røyksuger er en løsning
Løsningen på problemene kan være å endre pipens konstruksjon eller opptenningsteknikken. Men ofte handler det kun om å skape mere trekk i pipen. Her kan en elektrisk røyksuger være en ideel løsning.

En røyksuger er en enkel anordning, som man plasserer direkte på toppen av pipen, hvor den sørger for et konstant sug, som sikrer riktig trekk. Det gjør opptenningen lettere, og røyk og støv trekkes den riktige veien ut av stuen. Det er derfor ikke kun fyringsøkonomien som blir bedre. Inneklimaet blir også forbedret, når røyken blir sugd opp gjennom pipen i stedet for inn i stuen. Man slipper dermed å kjempe hele kvelden for å holde liv i peisen.

Andre nyheter

brann

Fungerer røykvarslerne på hytta?

1. desember er definert som røykvarslerens dag, noe som selvfølgelig ikke er så dumt i årets verste brannmåned. Og nettopp den 1. desember blir det anbefalt at alle bytter røykvarslerbatteri.

Les mer»
handlaft

Laftehus unntas fra TEK 10

For en stund siden kunne vi berolige både folk som gjerne vil bygge ny laftehytte eller -hus, og en viktig tradisjonsnæring om at det blir gjort unntak for laftehus og -hytter i de planlagte byggeforskriftene. Statsråden var  klart for et unntak, og nå har kommunal- og fornyingsdepartementet endelig slått fast at laftehus og -hytter blir unntatt fra energikravene til bygg. Årsaken til at de skal innføres for andre bygg, er at de skal bli mer energieffektive.

Les mer»
tt2016

Har du lyst til å jobbe på hytte?

Trondhjems Turistforening (TT) er Midt-Norges største friluftslivsorganisasjon med nesten 20.000 medlemmer. Organisasjonen ble grunnlagt i 1887, er tilknyttet Den Norske Turistforening (DNT) og eier en rekke hytter i Trollheimen og Sylan.

Les mer»
oppvask

Hva skjer der du ikke ser?

Vanninntrenging og lekkasjer gjør skader for milliardbeløp. Men den går an å begrense farene for alvorlige skader.

Les mer»
elektrisk takstein

Tilsynelatende vanlige takstein som kraftverk på taket

Har du hørt om 8 watts takstein? Eller 20 watts, eller 24? Det hadde ikke vi heller før vi dumpet over en artikkel på nyteknikk.no.

Les mer»
IMG_0916 (1)

Ny stil ved Krøderens bredd

Ole-Jacob Golberg var så fornøyd med sin nye Foris-hytte at han like godt bestilte en til.

Les mer»
kjøleskap

Oppfordrer til å handle lokalt

I den elektroniske lokalavisa hedalen.no finner vi en artikkel der det oppfordres til å handle i lokalbutikken. I utdraget nedenfor forklarer hytteeier Erik Solhjell hvorfor han velger nærbutikken:

Les mer»
Hveem

Nå er hyttekjellere igjen tillatt i Tjøme kommune

For en god del år siden bygde investoren Paal Hveem kjeller under hytta på Brøtsø i Tjøme kommune uten å ha fått lov til det. Det førte til en årelang strid med kommunen og pålegg om å stenge av underetasjen. Men nå er kjelleren blitt lovlig, skriver lokalavisa Øyene.

Les mer»
Hytteinne_fotoTyrilin

Hytta er vårt "tilfluktssted" når økonomien vakler

Det norske hyttelivet er lite påvirket av konjunktursvingninger. Oljeprisfall og tilhørende usikkerhet har tilsynelatende hatt en positiv effekt på hyttemarkedet både når det gjelder salg og oppussing.

Les mer»
vindu

Ett- eller tolags vindusglass?

Særlig på fjellet er det viktig med trelags vinduer. Det kan vi lese på bygg.no.

Les mer»
luftavfukter 1

Kanskje du kan slippe å drenere

Mange sliter med fuktig kjeller hjemme eller på hytta, eller kanskje begge steder. Da kommer fort tanken om å grave rundt grunnmuren for å drenere på nytt. Det er dyrt.

Les mer»
trebrunt

... eller bare et par strøk panelbeis?

Et rom med gulnet panel rund baut kan virke som et uoverkommelig oppussingsprosjekt. Det er det langt ifra; nå finnes endelig en behandling som lar deg fornye veggene med både lysning og farging med kun ett strøk!

Les mer»
wimpel

Delikat varmelist stopper kaldras fra store vindusflater

Har du kjent kulde fra hyttevinduet selv om det ikke trekker fra utette ruter? Ikke det – da er det bare fordi vinduene dine ikke er store nok til at det er et problem.

Les mer»
måler

Smart-måling blir litt mindre ille
men fortsatt urimelig

Etter at Nettavisen skrev om Håkon Beckman som betalte over fem hundre kroner i nettleie etter et døgnbesøk på hytta si på Hvaler, har Fredrikstad EnergiNett forandret på målepraksisen sin, skriver Nettavisen.

Les mer»