Bergen Regn 4
Se været der du er »

Pressemelding fra EXHAUSTO CDT

Problemer med å få fyr i peisen?

En ny undersølelse viser at 1 av 4 har problemer med at få fyr i peisen eller vedovnen. Mange gir seg selv eller ovnen skylden, men ofte bunner problemene i dårlig trekk i pipen.
peis
 

Vanskelig opptenning har omkostninger for både økonomi og inneklima. Det finnes over 800 000 norske hjem som har peis eller vedovn. 

Når høsten setter inn, er vedovnen eller peisen ikke bare en god varmekilde – det er også en hyggespreder i mørke kvelder. Når den altså fungerer. For der er ikke noe som kan drepe både gløden og hyggen som en ild, som ikke brenner skikkelig eller hele tiden slukker.
Hver 4. nordmann, som eier en peis eller vedovn, har problemer med opptenning og røyk i stuen. Dette viser en undersøkelse som A&B Analyse har laget for røyksuger-produsenten EXHAUSTO CDT. Deltagerne i undersøkelsen peker på fire vesentlige punkter: Opptenningsproblemer, sviktende trekk i pipen, problemer med å beholde ilden og dårligt inneklima som følge av røyk, når de tenner opp.

Mange tror at det er de selv som er for dårlige til at tenne opp når de har oppteningsproblemer. Men ofte er problemet noe annet: Manglende trekk i pipen.

Dårlig forbrenning gir sot og røyk i stuen
På den Danske Miljøstyrelsens hjemmeside fremgår det  at en god forbrenning krever en høy temperatur og tilstrekkelig luft. Ellers går de gassene som ikke er forbrent opp gjennom pipen og gir sot, noe som er årsaken til en dårlig fyringsøkonomi og illeluktende røyk. Røyken siver i stedet ut i stuen eller kjøkkenet og skaper dermed både et usunt og ubehagelig inneklima.

I følge A&Bs undersøkelse er problemene med opptenningsproblemer og røykfylt inneklima skyld i at nesten 20 % av norske ildsteder benyttes mindre enn de ellers ville blitt, når de kalde månedene er her.

Dette svarer til 150.000 ildsteder som ikke blir benyttet i den kommende vinter. En knitrende ild er ikke bare er en kilde til hjemlig hygge, men er også ofte en økonomisk ansvarlig måte å varme opp huset eller hytta på.

Røyksuger er en løsning
Løsningen på problemene kan være å endre pipens konstruksjon eller opptenningsteknikken. Men ofte handler det kun om å skape mere trekk i pipen. Her kan en elektrisk røyksuger være en ideel løsning.

En røyksuger er en enkel anordning, som man plasserer direkte på toppen av pipen, hvor den sørger for et konstant sug, som sikrer riktig trekk. Det gjør opptenningen lettere, og røyk og støv trekkes den riktige veien ut av stuen. Det er derfor ikke kun fyringsøkonomien som blir bedre. Inneklimaet blir også forbedret, når røyken blir sugd opp gjennom pipen i stedet for inn i stuen. Man slipper dermed å kjempe hele kvelden for å holde liv i peisen.

Andre nyheter

5C7A1739

Solenergi: Slik får du strøm til alle 230V-apparater - uten aggregat

For mange er den beskjedne 12 voltstrømmen synonymt med ekte hyttekos. Sjarmen er det enkle og ”primitive”. Likevel må de fleste av og til ty til det ”forhatte” 230 voltsaggregatet. Ikke nå lenger. Energiboksene som fikser alt, kommer for fullt.

Les mer»
radio

Rød lokalpolitiker sterkt kritisk til tvungen overgang til DAB-radioer

Rødt-politikeren Per Gunnar Skotåm i Fauske har, ifølge lokalradio.no, sendt inn en interpellasjon om slukking av FM-nettet i 2017, til neste kommunestyremøte. I interpellasjonen ber han ordføreren engasjere seg og få med seg flere ordførere i Salten i kampen.

Les mer»
Hekling Skår

Hekta på hekling? Få inspirasjon til å lage fargerike sitteunderlag

Alle har bruk for sitteunderlag – og ingenting er så varmt under rumpa som et sitteunderlag i tovet ull!

Les mer»
kart

Skriv ut kartet gratis hjemme

Nå kan alle selv skrive ut Kartverkets kart og få en kartkvalitet som tilsvarer trykte og utgitte kart.

Les mer»
metan

Du kan imponere både unger og voksne når du tenner fyr på isen

Ei speilblank isflate, en kniv og en eske fyrstikker, det er det som skal til for et spektakulært eksperiment.

Les mer»
torv

Advarer mot hyttebygging på myr

Akkurat som kull og olje, er også torvmyrene lagrede karbonforbindelser. Når vi brenner torv eller endevender myra, slippes CO2 ut i atmosfæren.

Les mer»
multidetektor

Ikke slå spiker i vannrør og strømledninger

Det er mye rart i veggene våre, og det er mange som har opplevd å ødelegge vannrør eller strømledninger når vi har snekret på egen bolig eller hytte.

Les mer»
Løypemaskin

”Hyttefolkets ENTUSIASTPRIS” utdeles første gang 2. april

Mange steder omkring i landet nyter hyttefolk, friluftsfolk og allmennhet godt av enkeltpersoners, foreningers og interessegruppers glød og uegennyttige innsats. Det er på høy tid at ildsjelene løftes fram, mener Norsk Hyttelag, Hyttemessen og Hytteavisen. På Hyttemessen til våren deler de for første gang ut ”Hyttefolkets Entusiastpris” .

Les mer»
tapet 1

Hyttekjøkkenet kan bli som nytt ved å fornye bare en liten del av det

Tidsklemme, knapt budsjett og oppussingsdrømmer? Det lar seg faktisk kombinere! Få et splitter nytt kjøkken ved å fornye halvmeteren mellom kjøkkenbenken og overskapene.

Les mer»
Ukjente perler

Ukjente hytteperler ...

Kanskje du ikke har hytte, eller kanskje du har lyst til å gjøre en vri og oppleve noe annet? Da kan det noen ganger være lurt å tenke litt utradisjonelt og leie hytte.

Les mer»
Tinde Skattebo

Tinde-suksesess i høyden: Hytte-kjøpere vil til snøsikre fjellområder

Når du først satser noen millioner kroner på å bygge hytte ved langrennssporet, er skientusiastens store frykt at klimakrisen etterlater deg på bar bakke. Stadig flere av dagens hyttebyggere vil derfor høyt til fjells og til ”garantert” snøsikre forhold.

Les mer»
Aurora Smart[1]

Dette var Saltdalshyttas mestselgende hyttemodell i 2015

Hytte-Norge vokser nær sagt uhemmet. Saltdalshyttas bidrag til veksten var siste år ca 385 hytter og annekser av en totalproduksjon på ca 430 bygninger. – Omsetningen økte med 20 prosent fra 2014. Markedet er fortsatt så positivt at vi oppbemanner, sier konsernsjef Irene Skiri.

Les mer»
5C7A1487

FH Gruppens sjef: - Alle piler peker opp i hyttemarkedet

FH Gruppen, en av landets desidert største hytteprodusenter, går inn i 2016 med fart så det griner. – Ja, det går simpelthen uhorvelig bra, lyder konsernsjef Torbjørn Kaaruds folkelige kommentar.

Les mer»
Solenergi i boks

Fra dette sol-kraftverket får du strøm til 230 volts-utstyret også

Nå skal du ikke lenger behøve å starte hytteaggregatet for å kunne bruke dine 230 volts-maskiner. Mini-kraftstasjonen ”Solenergi på boks”  som hevdes å være ett av verdens første i sitt slag, leverer den strømmen du trenger.

Les mer»