Stavanger Regn 4
Se været der du er »

Pressemelding fra EXHAUSTO CDT

Problemer med å få fyr i peisen?

En ny undersølelse viser at 1 av 4 har problemer med at få fyr i peisen eller vedovnen. Mange gir seg selv eller ovnen skylden, men ofte bunner problemene i dårlig trekk i pipen.
peis
 

Vanskelig opptenning har omkostninger for både økonomi og inneklima. Det finnes over 800 000 norske hjem som har peis eller vedovn. 

Når høsten setter inn, er vedovnen eller peisen ikke bare en god varmekilde – det er også en hyggespreder i mørke kvelder. Når den altså fungerer. For der er ikke noe som kan drepe både gløden og hyggen som en ild, som ikke brenner skikkelig eller hele tiden slukker.
Hver 4. nordmann, som eier en peis eller vedovn, har problemer med opptenning og røyk i stuen. Dette viser en undersøkelse som A&B Analyse har laget for røyksuger-produsenten EXHAUSTO CDT. Deltagerne i undersøkelsen peker på fire vesentlige punkter: Opptenningsproblemer, sviktende trekk i pipen, problemer med å beholde ilden og dårligt inneklima som følge av røyk, når de tenner opp.

Mange tror at det er de selv som er for dårlige til at tenne opp når de har oppteningsproblemer. Men ofte er problemet noe annet: Manglende trekk i pipen.

Dårlig forbrenning gir sot og røyk i stuen
På den Danske Miljøstyrelsens hjemmeside fremgår det  at en god forbrenning krever en høy temperatur og tilstrekkelig luft. Ellers går de gassene som ikke er forbrent opp gjennom pipen og gir sot, noe som er årsaken til en dårlig fyringsøkonomi og illeluktende røyk. Røyken siver i stedet ut i stuen eller kjøkkenet og skaper dermed både et usunt og ubehagelig inneklima.

I følge A&Bs undersøkelse er problemene med opptenningsproblemer og røykfylt inneklima skyld i at nesten 20 % av norske ildsteder benyttes mindre enn de ellers ville blitt, når de kalde månedene er her.

Dette svarer til 150.000 ildsteder som ikke blir benyttet i den kommende vinter. En knitrende ild er ikke bare er en kilde til hjemlig hygge, men er også ofte en økonomisk ansvarlig måte å varme opp huset eller hytta på.

Røyksuger er en løsning
Løsningen på problemene kan være å endre pipens konstruksjon eller opptenningsteknikken. Men ofte handler det kun om å skape mere trekk i pipen. Her kan en elektrisk røyksuger være en ideel løsning.

En røyksuger er en enkel anordning, som man plasserer direkte på toppen av pipen, hvor den sørger for et konstant sug, som sikrer riktig trekk. Det gjør opptenningen lettere, og røyk og støv trekkes den riktige veien ut av stuen. Det er derfor ikke kun fyringsøkonomien som blir bedre. Inneklimaet blir også forbedret, når røyken blir sugd opp gjennom pipen i stedet for inn i stuen. Man slipper dermed å kjempe hele kvelden for å holde liv i peisen.

Andre nyheter

HYTTE (Meisalfjellet) IMG_4519

Foreslår engangsløft på maksimum 11.000 kroner i festeavgiften

Bortfesterne av tomter kan kreve et engangsløft i festeavgiften ved forlengelse av avtalen, foreslår regjeringen. Avgiften begrenses samtidig til  vel 11.000 kroner per år.

Les mer»
IMG_9256

Påskeunderholdningen: Påskenøtter er folkets tv-favoritt

Det norske folk har «Påskenøtter» med Øystein Bache og Rune Gokstad på NRK1 som sin TV-favoritt også denne påsken. Det viser en fersk undersøkelse foretatt av Norstat AS på oppdrag fra RiksTV.

Les mer»
ålfjell

Fra 910.000 til 2.000.000
på 4 timer og 10 minutter på Ålfjell

Det tok helt av da budene strømmet inn på et hyttetun på Ålfjell nær Vaset mandag. Det startet 40.000 kroner under prisantydningen, men endte på over det dobbelte av denne.

Les mer»
KreatorDSC_8462

Bålempanadas er friluftslivs- og bålmatentusiast Fridas favoritt

Friluftslivet har alltid vært forbundet med bålkos for Frida Østgård. Inspirert av familiens turer i skog og mark med matlaging i det fri, har Ål-jenta samlet en rekke enkle oppskrifter i boka «Fridas bålmat».

Les mer»
Hafjell-150323-prepåske-sol og snø-familie i bakken-natur

En meter snø og superpåske i vente i alpinbakkene i Gudbrandsdalen

Værvarselet tyder på at påsken starter med pudderføre. I Gudbrandsdalen ligger rikelige mengder snø, og alpinbakkene Hafjell og Kvitfjell venter storinnrykk.

Les mer»
Hytteforbundets styre

Hyttetinget : Trygve Jarholt leder i Hytteforbundet

Norges Hytteforbunds øverste organ, Hyttetinget, ble avholdt lørdag 21. mars med blant annet valg av nytt styre. Hyttetinget finner sted annet hvert år. 

Les mer»
Nøkkelboks

Gjemmer du hyttenøkkelen under matta? Eller i takrenna? Eller ...?

Har du opplevd å komme fram til hytta bare for å oppdage at nøkkelen ligger igjen hjemme? Ikke? Nei, for nøkkelen ligger på et lurt sted ...

Les mer»
Søppel

Unngå innbrudd og brann

Det er snart påske, og da er brann- og innbruddsikring viktig både både før du reiser og når du kommer fram. Ifølge helseinfonett.no kan du redusere mulighetene for brann og innbrudd ganske betraktelig med bare noen enkle grep.

Les mer»
bergknapp[1]

Et lett, levende tak til hytta?

Torvtak er velkjent i landet vårt. Nå er det kommet et annet levende alternativ som er mye lettere.

Les mer»
maling

Hvis du sliter med lokkene til malingboksene, her er et tips

Særlig hvis du bruker bare litt av innholdet hver gang, blir det etter hver veldig vanskelig å få lokket av malingboksene.

Les mer»
wood

Eier du selveste drømmehytta kan du vinne fine premier

Drømmehytta må ha personlighet og særpreg. Det kan være gjennom smarte løsninger, personlig interiør, særegenheter eller spesiell arkitektur. Beliggenhet kan også ha betydning, det gjelder både samspillet med omgivelsene og utsikten, leser vi i bladet Hytteliv. Der leser vi også at det kan være nettopp di hytte det er snakk om.

Les mer»
1 canada[1]

La deg inspirere av fine og merkelige hytter verden rundt

Vi har tidligere også anbefalt nettstedet med det merkelige navnet cabinporn.com, som absolutt ikke har noe med porno å gjøre.

Les mer»
Treideneveien20

Slapp masse plunder da tre politikere glemte å rekke opp handa

I juli ble ei flott beliggende hytte på Tjøme solgt for 9,7 millioner kroner. Den er ikke mer enn sytten år gammel, men eierne vil likevel rive den.

Les mer»
Miljøhytte

Gjør hytta til et solkraftverk og selg strømmen i nettet

Miljøvennlig teknologi er mer aktuell blant hyttefolk enn noen gang. På Hyttemessen på Hellerudsletta etter påske kommer flere nyheter som vil ha appell til miljøbevisste hytteeiere.

Les mer»