Alta Skyet 13
Se været der du er »

Pressemelding fra EXHAUSTO CDT

Problemer med å få fyr i peisen?

En ny undersølelse viser at 1 av 4 har problemer med at få fyr i peisen eller vedovnen. Mange gir seg selv eller ovnen skylden, men ofte bunner problemene i dårlig trekk i pipen.
peis
 

Vanskelig opptenning har omkostninger for både økonomi og inneklima. Det finnes over 800 000 norske hjem som har peis eller vedovn. 

Når høsten setter inn, er vedovnen eller peisen ikke bare en god varmekilde – det er også en hyggespreder i mørke kvelder. Når den altså fungerer. For der er ikke noe som kan drepe både gløden og hyggen som en ild, som ikke brenner skikkelig eller hele tiden slukker.
Hver 4. nordmann, som eier en peis eller vedovn, har problemer med opptenning og røyk i stuen. Dette viser en undersøkelse som A&B Analyse har laget for røyksuger-produsenten EXHAUSTO CDT. Deltagerne i undersøkelsen peker på fire vesentlige punkter: Opptenningsproblemer, sviktende trekk i pipen, problemer med å beholde ilden og dårligt inneklima som følge av røyk, når de tenner opp.

Mange tror at det er de selv som er for dårlige til at tenne opp når de har oppteningsproblemer. Men ofte er problemet noe annet: Manglende trekk i pipen.

Dårlig forbrenning gir sot og røyk i stuen
På den Danske Miljøstyrelsens hjemmeside fremgår det  at en god forbrenning krever en høy temperatur og tilstrekkelig luft. Ellers går de gassene som ikke er forbrent opp gjennom pipen og gir sot, noe som er årsaken til en dårlig fyringsøkonomi og illeluktende røyk. Røyken siver i stedet ut i stuen eller kjøkkenet og skaper dermed både et usunt og ubehagelig inneklima.

I følge A&Bs undersøkelse er problemene med opptenningsproblemer og røykfylt inneklima skyld i at nesten 20 % av norske ildsteder benyttes mindre enn de ellers ville blitt, når de kalde månedene er her.

Dette svarer til 150.000 ildsteder som ikke blir benyttet i den kommende vinter. En knitrende ild er ikke bare er en kilde til hjemlig hygge, men er også ofte en økonomisk ansvarlig måte å varme opp huset eller hytta på.

Røyksuger er en løsning
Løsningen på problemene kan være å endre pipens konstruksjon eller opptenningsteknikken. Men ofte handler det kun om å skape mere trekk i pipen. Her kan en elektrisk røyksuger være en ideel løsning.

En røyksuger er en enkel anordning, som man plasserer direkte på toppen av pipen, hvor den sørger for et konstant sug, som sikrer riktig trekk. Det gjør opptenningen lettere, og røyk og støv trekkes den riktige veien ut av stuen. Det er derfor ikke kun fyringsøkonomien som blir bedre. Inneklimaet blir også forbedret, når røyken blir sugd opp gjennom pipen i stedet for inn i stuen. Man slipper dermed å kjempe hele kvelden for å holde liv i peisen.

Andre nyheter

Danmark

Dette er Danmarks dyreste hytte

Også i Danmark er det stive priser på de dyreste hyttene. Likevel, det virker som det ikke nytter å selge helt til fantasipriser.

Les mer»
lykkefund

Lykkefund er et funn for hyttehagen

Har du roser i hyttehagen? Ikke, men har lyst på? Da anbefaler vi Lykkefund.

Les mer»
laftetømmer

Rimelige, flyttbare hytter

Tradisjonelt har mange hus og hytter vært på flyttefot opp gjennom årene. Det er fortsatt mulig, særlig når bygningene er laftet.

Les mer»
gis bort

Hytter gis bort

Innimellom fins det hytter som gis bort på Finn, som regel fordi eierne skal bygge ny.

Les mer»
Maling Foto IFI

Noen hytteeiere må male om hytta,
mens andre får slippe likevel

Liker du Stavernsgul på hytta? Eller Høstgul? Da kan du få kommunen på nakken. I alle fall hvis du har hytte i Nome. På ei lita hytte i Nøtterøy-skjærgården, derimot, ville nok begge de to nevnte fargene vært akseptert, mens hvitt fikk nasjonalparkstyret til å se rødt.

Les mer»
Havnaveien 63

Behandlingstid ett år, minst

Hvor mye skygge lager et frimerke, spurte hovedutvalgslederen i teknisk hovedutvalg på Tjøme retorisk og la til at det må være lov å tenke sjøl. Det var i april, da saken kom opp for andre gang.

 

Les mer»
Gryteskjær 2015

Mangemillionær erter på seg
"hele kyst-Vestfold"

En sprengeskandale ryster sommer- og hyttekommunen Tjøme. Grunnen er at en hytteeier med sin helt egen holme, har sprengt bort mye svaberg for å bygge ny hytte. Toneangivende politikere ønsker seg byggeforbud i mange år eller fengselsstraff.

Les mer»
Sjusjøen - veiskilt

Hyttefolk opprørt over ny «serviceavgift» på Sjusjøen

Hytteeiere på Sjusjøen reagerer sterkt på at Ringsaker Almenning har innført det de kaller en serviceavgift for hytteeiere i området. «Nå går det over støvleskaftene», erklærer en hytteeiere i Ringsaker Blad. Avisa er på lederplass kritisk til kostnadsnivået som er i ferd med å bli etablert i Ringsakerfjellet.

Les mer»
Knott grill

Sånn blir du kvitt mygg og knott

Svenske Anna Rosenberg og familien hennes har vært plaget med knott i sommer. Så oppdaget hun en måte å kverke plageåndene på.

Les mer»
innbrudd

Du kan bygge opp private trygg- hetsnettverk med appen Tend24

Er du på hytta og det skjer noe galt hjemme? Nå er det kommet en mulighet til på markedet for å få kontroll på situasjonen, i tillegg til de profesjonelle vaktselskapene. En app på mobiltelefonen.

Les mer»
IMG_7766

Tre av fire har TV på hytta

TV er viktigere enn innlagt vann på hytta, mener RiksTV. Dessuten er TV nesten like vanlig på hytta som strøm. Dette går fram av en fersk undersøkelse foretatt av Ipsos MMI på oppdrag fra TV-distributøren RiksTV.

Les mer»
lek

Om sommeren bør unge og gamle leke og ha det moro sammen

For alle som har litt konkurranseinstinkt i seg, er sommerferien ei fin tid, i alle fall hvis det er likesinnede på familiehytta eller i nærområdet.

Les mer»
Naust Harøy

Tvangsmulkt og dagbøter hvis nausthytter ikke blir naust igjen

Under rubrikken "hytte" på Finn, får du 307 treff hvis du legger inn søkeordet "naust", 82 på "sjøbod" og 54 på "båthus". Selvfølgelig gjelder de aller fleste annonsene fritidseiendommer der det også er et naust i tillegg til hytta, men ofte er det bare naust, som i svært mange tilfeller feilaktig annonseres som hytter. Det kan koste dyrt å la seg forlede til å tro at disse naustene virkelig er hytter.

Les mer»
Bolæren 1

Voldsomt engasjement mot riving av bygningene på Østre Bolæren

I løpet av to dager har Facebook-aksjonen "Nei til riving på Østre Bolæren" passert tre tusen liker-klikk.

Les mer»