Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Provoser laksen!

Du bør merke deg mønsteret til Black, yellow, blue, - for dette er ei flue jeg virkelig har hatt suksess med under laksefiske. Det er ikke bløff når jeg skriver det, og mange synes sikkert det er rart at jeg offentliggjør denne, ...men det kan jeg jo selv avgjøre når jeg selv har laget den...
11190BYB-_skrekk_og_gru_jpg_medium
Black, Yellow, Blue, - skrekk og gru!

Foto: Jon Eivind Schefte
Gul undervinge, sett ovenfra, klippet

Foto: Jon Eivind Schefte
Sort mellomvinge

Foto: Jon Eivind Schefte
Sort rev overvinge

Foto: Jon Eivind Schefte
Black, Yellow, Blue - Skrekk og gru!!

Foto: Jon Eivind Schefte
Noen ganger når jeg binder laksefluer forsøker jeg å etterligne mindre fisk. Dette har jeg hatt suksess med, ikke minst på tubefluer. Som kjent spiser ikke laksen i elva, men den vil beskytte revirområdet sitt og angriper og jager vekk andre predatorer som blir nærgående.

Kjell Ove Grimsmo viste meg for noen år siden det syntetiske materialet Shrinky fiber. Disse bølgeformede fibrene er å få kjøpt i mange forskjellige farger. Jeg bygger opp en vinge av dette materialet og klipper den til slik at den blir tilnærmet dråpeformet. Jeg legger på en overvinge av revehår. En tube som er bygd opp på denne måten kollapser ikke, selv i sterk strøm. Ved fargevalg er det bare å tenke fisk. Lys i buken, litt diskret farger i kroppen og mørk i ryggen. Jeg prøvde meg frem og endte til slutt opp med tuben som ble døpt Black, Yellow, Blue,- skrekk og gru.

Under guiding på den eksklusive strekningen Renå i Stjørdalselva har denne vært et av mine sikkerstikk de siste to årene.

Bindebeskrivelse

Tube: Minipluppis i gull. Diverse bottletubes kan også brukes
Bindetråd: Sort Unithread 8/0.
Undervinge: Gul shrinky fiber
Mellomvinge: Sort shrinky fiber med peacock mylar
Overvinge: Sort rev
Topping: Tre strå med Fluo Yellow Flashabou
Hakkel: Kingfisherblue høne- eller hanehakkel
Hode: Bindetråden lakket med lynlim
Krok: VMC tubekrok

Jeg binder mine tubefluer på en 4/0 enkelkrok beregnet for wormgut. Disse krokene har en kone krokstamme og er ideelle til å feste tuben i.

1. Minipluppis eller bottletuben fungerer som kropp. En undervinge lages av gul shrinkyfiber. Av en bunt på ca 25 fibre binder jeg inn to deltavinger og deretter en 2-3 ganger så lang vinge oppå. Alle vingene klippes så de danner en spiss bakover. Det er viktig å legge på en dråpe lakk ved innbinding av vingene.

2. Mellomvingen bygges opp av sort shrinkyfiber på samme måten som undervingen, men vingene gjøres 5 - 10 mm lengre. Etterpå klippes vingen spiss, på samme måte som undervingen.

3. I overvingen bruker jeg en bunt med sort rev. Jeg kammer ut underulla og drar deretter de midtre hårene bakover slik at vingen blir tapert når den bindes inn.

4. Toppingen består av tre mylarstrå. Disse løfter jeg inn under bindetråden i tur og orden. Hakkelet bindes inn som krage. Jeg fester fjærstammen i rotenden og surrer hakkelet fremover. Fjærfibrene blir da kortere og kortere for hver runde og en får en fin krage. Innbinding av topping og hakkel har jeg beskrevet i detalj i pkt 2 og 3 i Orange Tube-artikkelen på elbe.no's fluebinderside. Hodet formes med bindetråden og tråden låses av. Innertuben kuttes ca 2 mm fra bindetråden, og krympes ved å holde den nær en flamme. Hodet lakkerer jeg med Loctite Super Attak lynlim. Dette bør påføres med dubbingnål for å unngå lim i vingen. Tubekroken har jeg påført en dråpe Aquasure i krokkløfta for å hindre at hår fester seg der.

www.elbe.no