Av Tom Brodin (tekst og foto) post@hytteavisen.no

Det eneste som gjenstår før det kan gis igangsettingstillatelse, er at Fylkesmannen sier seg enig i vedtaket.

Middelfart 3
Paret kjøpte den svært attraktive fritidseiendommen i 2007 for 24 millioner kroner. Det er ikke mange hytteeiendommer som har nådd høyere i pris Tjøme.

Ei av Norges dyreste hytter

Holmen heter Gryteskjær og ligger rett østenfor Brøtsø, der paret kjøpte den svært så attraktive fritidseiendommen i 2007, uten at den i det hele tatt lå ute på det åpne markedet. Det er ikke veldig mange hytteeiendommer som har nådd høyere i pris i den populære hyttekommunen siden den tid.

Lavere og mer moderne

Ifølge søknaden fra ingeniør Hans Petter Abrahamsen i firmaet Breili og partnere, er den eksisterende hytta i så sterkt forfall på grunn av blant annet råte og angrep av mink, at det er mest fornuftig å rive. Hytta, som skal bygges på den eksisterende grunnmuren, er tegnet av sivilarkitekt Rune Breili. Den vil få en «flatere og mer moderne uttrykksform, samt bedre lys- og utsiktsforhold enn det som er tilfelle i dag», argumenterte Abrahamsen. Han opplyste også at det flate taket blir liggende 30 centimeter lavere enn dagens møne, så hytta blir liggende så dempet som mulig i terrenget.

Etter at dette ble publisert første gang, er Abrahamsen blitt ingeniør i teknisk etat i Tjøme.

Rødt blir mørkt

Dette argumentet hadde hverken kommuneadministrasjonen eller politikerne noen vanskeligheter med å slutte seg til. Saksbehandleren mente at den nye hytta vil gli bedre inn i terrenget enn dagens hytte. Den framstår som «rotete», hevdet han i innstillingen sin, «med tilbygg i ulike retninger». En av Arbeiderparti-politikerne tok ordet på møtet og uttalte at den lave, mørkfargede hytta vil bli en estetisk forbedring sammenlignet med dagens tradisjonelle rødfargede fritidsbolig.

Fikk tilgivelse

Siden kjøpet i 2007 har Midelfart og Malling fått restaurert de andre bygningene på holmen. Disse skal stå som de står. De har også bygd ny brygge og ei steintrapp i forbindelse med denne. Trappa ble forresten bygd først og søkt om etterpå og ble under tvil godkjent av Fylkesmannen i 2009. Den statlige instansen lot seg imidlertid overbevise av kommunen om at trappa er godt tilpasset til terrenget, og at den må ses i sammenheng med den nye brygga. Den har «gitt en nettogevinst for allmennhetens interesser», konkluderte Fylkesmannen.

Les om ei omstridt trapp i bergveggen på Veierland i nabokommunen Nøtterøy.

Får trolig skjellsand også

Siden den flotte hytteeiendommen er omgitt av sjø på alle kanter, er det gode badeforhold. Disse kan bli enda bedre, da det er naturlig å anta at det vil bli fylt skjellsand på stranda. Eiendommen er nemlig en av flere som i utgangspunktet ikke fikk fått tillatelse til å etterfylle slik sand. Men siden politikerne for en måneds tid siden tillot skjellsand på en annen Brøtsø-eiendom, må vi anta at flere vil få den samme tillatelsen.