Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Rødskrubb må varmebehandles godt

Noen matsopper kan gi ubehag eller forgiftning i rå tilstand, eller dersom de er for lite stekt eller kokt. Det er blant annet dokumentert flere tilfeller med kraftig magebesvær etter inntak av ufullstendig varmebehandlet Rødskrubb (Leccinum versipelle).
1157368907

Rå og halvrå sopp er svært tungt fordøyelig generelt, og Rødskrubb spesielt. Rødskrubb inneholder giftstoffer som ødelegges under varmebehandling (giftstoffene er ikke kjent). Soppen må derfor varmebehandles godt. For å være på den sikre siden kan den avkokes før steking/koking.


Ved avkoking av sopp skal soppen legges i kaldt vann og kokes i minst 10 minutter. Kokevannet skal alltid kastes. Avkokingen skal skje forut for steking eller bruk av soppen i matretter.


Dersom man velger å ikke gi Rødskrubb avkok før videre tilberedning er det viktig at den varmebehandles godt før konsum, det vil si i koking eller steking i 15 – 20 minutter.


I følge Giftinformasjonen har forgiftning på grunn av manglende eller ufullstendig varmebehandling av Rødskrubb ført til sykehusinnleggelse.


Ikke smak på rå sopp

- De som ikke er meget erfarne soppkjennere bør ikke smake på rå sopp under soppturen. En bitter eller ubehagelig smak, er ikke nødvendigvis tegn på at soppen er giftig. Dessuten vil selv små mengder av de giftigste soppene kunne gi forgiftning, sier rådgiver Barbro Johanne Spillum i Giftinformasjonen.


Symptomer på soppforgiftning etter inntak av rå Rødskrubb ligner akutt matforgiftning: kvalme, magesmerter, oppkast og diaré. Symptomene oppstår oftest innen 4 timer etter inntak av soppen.


Har du mistanke om at du er forgiftet av sopp, bør du ringe Giftinformasjonen på telefon nummer 22 59 13 00. Giftinformasjonen har farmasøyter, veterinærer, toksikologer og medisinske spesialister som kan gi deg kyndig hjelp og veiledning.


Desto raskere man kan starte riktig behandling, desto større er sjansene for å unngå meget alvorlig forgiftning/varige skader.


Kilde og bilder: Matportalen.no