Men hvis du har lyst og tid, er det ikke vanskelig å lage dem selv. Det enkleste er selvfølgelig å lage ei og ei lampe, men det er heller ikke vanskelig å sette flere sammen til en enhet.

skinne
Lampene henger i ei aluminiumsskinne

Mange muligheter

Da må du først ha en idé. Hvor mange enkeltlamper skal du sette sammen, og hva binder du lampene sammen med?

Vi valgte ei  aluminiumsskinne fra en utrangert skyvedørsgarderobe, men her er det bare fantasien som setter begrensningene. Gamle, værslitte materialer, som enten har blitt slitt i vinterstormene på fjellet, eller funnet i fjæresteinene, kan veldig godt brukes.

Norge
Fint lys.

Mye Norgesglass i markedet

Antageligvis har du endel Norgesglass selv, eller noen i familien har, og hvis ikke, er det som regel mange av dem på loppemarkeder.

I tillegg trenger du lampeholdere, ledning, koblingsklemmer (det som også kalles sukkerbiter), ledningsklips i riktig størrelse, en dimmer og et støpsel. Og selvfølgelig lyspærer. Og selvfølgelig skruer eller kroker til å feste med, avhengig av hvilken konstruksjon du velger.

Vi valgte å skru lampa fast i taket med gjennom de eksisterende hullene i aluminiumsskinna, og i tillegg bore to og to hull sideveis hvor vi festet maskinskruer, som vi knytte ledningene fast i. 

Ikke vanskelig å bore gjennom glass

Det er nødvendig å bore hull i glasslokkene, og til det formålet trenger du et glassbor, som du for eksempel kan kjøpe i en god flisebutikk. Grunnen til at de er å få kjøpt der, er at de også kan brukes til å bore i keramiske fliser. Vi valgte et 8-millimeters bor, som passet bra til ledningen vår.

Vær så nøye du kan, for å finne sentrum. For å tegne kryss, er det lurt å klistre på for eksempel litt gaffa først.

Du må ikke sette drillen i slagbor-modus. Ta deg god tid, og snu glasset når du har kommet gjennom.

Mange forskjellige ledninger å få tak i

Selvfølgelig kan du bruke helt vanlig, hvit lampeledning, men det er mye spennende å få tak i nå, kanskje særlig i Danmark. Søk på ordet "stofledning", så vil du se et stort utvalg.

Parallellkobling

Dersom du kal lage ei lampe med flere glass og lyspærer, må du parallellkoble ledningene. For å få det til på en skikkelig måte, er det fornuftig ikke å bruke de minste koblingsklemmene (sukkerbitene), siden du må koble to og to ledninger i den ene enden av hver sukkerbit.