Tekst: Marte Østmoe. Foto: Unn Kristin Skree

Eneboligen til Unn (42) og Jan (54) blir nå byttet ut med en mindre rekkehusleilighet. Fra nå av blir hus og hytte omtrent like store. Med et stort hus, er det alltid noe en skulle ha gjort, sukker Unn.

– Nå blir vi blir vi med i et borettslag, får mindre hage og slipper å bruke tid på å luke.

Med en enkel leilighet, skal samvittigheten vaskes bort. Ekteparet skal ikke lenger behøve å føle på det faktum at de hver helg reiser på hyttetur. Å kalle det en reise, er likevel en overdrivelse. Veien opp til hytta er mer for et steinkast å regne. Fra Skien til hyttegrenda Svanstul, er det 3,5 mil, tretti minutters kjøring.  

Svanstul 4 - soverom 2 etasje
Godt med soveplasser i den nye hytta.

Nå nært så nært

Kosebua har de kalt den 100 kvadratmeter store hytta med alle fasiliteter. Unn innrømmer at navnet er litt misvisende. Ei bu er det jo ikke. Men kose seg, det gjør de. Til tross for den korte avstanden, opplever både Jan og Unn at livet her skiller seg fra hverdagslivet hjemme. Allerede i løpet av den korte bilturen opp, sniker helgeroen seg inn over dem. Skuldrene senker seg. Denne våren er imidlertid spesielt hektisk. Unn tar etterutdannelse innen tannhelsetjenesten. Hver morgen pendler hun 50 kilometer til Sandefjord. Jan er snekker og jobber i samme by. Når fredagen endelig gjør sin entré, er det ikke bare Bonzo, en åtte måneder gammel tibetansk spaniel, som gleder seg til tur.

Svanstul 2 - stue
Stua inviterer til kos og hygge.

Ti-toppen

Grunnet hyttas fasiliteter, behøver paret ikke å pakke nevneverdig før avreise. Alt av utstyr har de der. Det er alltid noe mat i kjøleskapet. Direkte etter skole og jobb, kan de sette seg i bilen. Samme kveld er de ute på tur.

– Det er kjørt opp en egen trasé på 400 meter mot skiløypa, opplyser Unn. Skiløypa er i sin tur et godt utgangspunkt for resten av løypenettet. Lysløypa måler fire kilometer, Huldreløypa er på åtte kilometer,  Steinbruløypa er på hele 26 og opp til Svanstulflottane er det åtte kilometer. Når forholdene tilsier det, kjøres det også løyper opp til Svanstulfjellet fem km, fra Uvann til Musevollen fjelltoppen Nare 805 meter over havet.

– Til Nare har jeg foreløpig bare gått på beina, forteller Unn. Hun har flere ganger deltatt på Ti-toppturer arrangert av Grenland og Skien turistforening.  Unn bedyrer likevel at paret ikke stresser.

– På hytta trenger vi ikke forte oss, vi skal ikke rekke noen ting, men tar det i eget tempo.

Svanstul - foto Trond Larsen 2009-01-29 313
50 km løyper kjøres opp gjennom vinteren. Foto: Tond Larsen

Hvit drøm

Unn og Jan traff hverandre i 2006. Begge har voksne barn, men ønsket seg et eget sted. Jan er fra Vrådal, Unn fra Porsgrunn. Begge var enige om at hytta måtte ligge i Telemark.

– Vi kikka etter tomter i Fyresdal og i Rauland, forteller Unn. Da valget i 2011 falt på Svanstul, var det først og fremst fordi det var så nært. Hyttegrenda ligger cirka 600 meter over havet og kan gi snøsikre perioder helt fram til påske. Om det er bart i Skien, kan det være en og en halv meter snø på hytta, forteller Unn.  Etter snøsmeltning, kommer mulighetene for vandreturer, bærplukking, fisking, etter hvert også bading.

– Det er helt ypperlig for oss! sier Unn som hadde kjennskap til området fra den gangen barna hennes var små. Fremdeles snor skiløypene seg mellom eventyrskog, over små vann og passerer Turistforeningens hytte Fugleleiken, hvor det selges vafler.

Svanstul 3 - Kjøkken
Kjekt og funksjonelt kjøkken.

Snøen varer helt til påske

- Det er godt å svette litt, sier Unn og kanskje yter hun ekstra mye siden hun vet at det på hytta vanker både dusj og deilig mat.

– Vi har snakket om å sette opp en Jacuzzi. Unn blir litt skuffet i stemmen. Foreløpig bare drømmer jeg om det.

Øverst på ønskelista står det snø. I år kommer påsken seint og når andre trekker i jobbeskoene, vil Jan og Unn beholde skisko på så lenge som mulig. De håper snøen blir liggende til over påske!  

Svanstul - Mette
Står fritt: Mette Sannerholt Andersen, daglig leder i Svanstul Utvikling AS, tilbyr hyttetomter uten byggeklausul. På Svanstul står du helt fritt til å velge den hytteleverandøren du ønsker.

Fakta om Svanstul

  • Svanstul ligger i Telemark, utenfor Skien, i Skrim og Saurherad-fjellet og  på 6-800 meter høyde.
  • Dette er Norges største frivillig vernede naturreservat og gir både snøsikre vintre og god viddefølelse.
  • Landskapet med bademuligheter, padling, sykling, fiske, jakt, vandreturer langs godt merkede vandreleder.
  • 50 km preparerte skiløyper om vinteren.
  • 34 tomter solgt i området. Fire tomter ligger i nytt vestvendt hyttefelt med panoramautsikt til Lifjell, Gaustatoppen og Gyristulvannet.
  • Mange av de nye hytteeierne er fra Vestfold og Telemark og er framme på hytta på under en time.
  • Trend: Flere og flere velger hytte med gode langrennsmuligheter og kort reisevei fra jobb og hjem.