Doresius 15 glassrekkverk
Den store terrassen, rekkverk i glass og fire meter vindu er parets egen komposisjon. – På den gamle hytta var de interessante skipene og båtene alltid bak rekkverket,

Tekst og foto: Tommy C. Olsen

Nå er det nye tider. Terrassen på syd- og vestsiden strekker seg i hele hyttas lengde og er i kebony, flisløs og skjøteløs. Men svarttrosten i kirsebærtreet som Finns farmor plantet, synger fortsatt på kjent Fuglevik-dialekt.

- Den gamle hytta var fin, men bedre enn dette kan vi ikke ha det, sier ekteparet Doresius samstemt.

Storslått utsyn

En snau time tidligere gikk de ut av huset på Hellerud. Nå har de helgen og utsikt over hele Oslofjorden foran seg.

- Alt vi hadde av ideer og ønsker er blitt innbakt, sier en tilfreds Kirsten. Beliggenheten er på høyeste høyde i Fuglevik Syd, som gir formidabel utsikt. Vi ser hele Oslofjorden fra Slagentangen i øst via Horten til Jeløya utenfor Moss. I et slikt panorama blir selv Hortenferga liten der vi ser den krysse.

Doresius 11 anno-1960
Den opprinnelige hytta var knøttliten og fra sekstitallet. Det har vært flere utvidelser, den siste i 1989.

Tidlig sekstitall

Hytta har alle fasiliteter, moderne standard og kan brukes året rundt. Ekteparet pleier å se været an og bestemme seg om de skal velge hytta helt på tampen av fredagen. Slik var det ikke da Finns mor og far kjøpte den gamle hytta i 1967.

I takt med tiden og familieforøkelse ble den gamle hytta utvidet og modernisert. Men for tre år siden bestemte ekteparet seg for å ta det store spranget. De hadde midler, og hadde lenge studert andre hytter. De kjente tomta og terrenget gjennom mange år og hadde forsøkt litt av hvert. Ideer og ønsker myldret.

- Det måtte bli hytte med åpne løsninger, og vi ønsket stor åpning mot vest. Samtidig ville vi at hytta skulle ligge så lavt som mulig, og ikke ta utsikt fra naboene Det er en uskreven lov her i Fuglevik Syd, en regel blant annet naboen foran har fulgt, sier ekteparet.

Etter å ha sett på ulike modeller falt valget på Hankø fra Drammens Hus og Hytter. Viktigst var løsningen med nærmeste flatt tak, gjort mulig av seks meters dragere på tvers av taket, noe som ga mulighet for åpent allrom.

- Katalogene er fulle av spisse hytter, men vi ville ha noe som passet kysten, mer i tråd med det som var her fra før, sier Finn.

Doresius 12 rett-fra-siden
Hytta er plassert lengst bak på tomta og ligger lavt i terrenget, blant annet av hensyn til nabohyttene.

Et halvt år

Finn og Kirsten tegnet kontrakt med lokal byggmester Rune Halvorsen på Tomb, en dyktig fagmann med god oversik. Han hjalp til med gode råd underveis, tok ansvar for koordineringen og skaffet rørlegger, elektriker og flislegger.

Det var likevel en stor jobb å tømme den gamle hytta. En skulle ikke tro at en hytte skulle inneholde så mye rart, sier Finn. Familieklenodiene måtte bevares. Ved St. Hans tider i fjor sto hytta ferdig. Hele stasen kom på ca. 1,7 millioner kroner.

Åpen løsning

Hytta har kjøkken og stue i ett, bare skilt av en enkel, lav kjøkkenbenk med innlagt vann. På baksiden av benken har man plassert TV-apparatet. Et gedigent vindu på fire meter, som kan skyves til side, leder ut mot terrassen. Dermed kan man fra innerst i sofakroken se helt til Bastø. Et vindu på sør-vestveggen gjør at man kan se "rundt hjørnet".

- Dette vinduet har jeg ønsket meg i mange år, nå fikk jeg det, sier Kirsten.

Hytta har to soverom og bad med dusj og toalett. Kjøkkenet er fra Ikea, og man valgte lyse vegger og har forsøkt å innrede sparsommelig.

- Selv om vi ikke har slått i en eneste spiker er det en krevende jobb å bygge hytte. Det er så mye som skal bestemmes, men det gjelder å ikke gi seg før man er fornøyd, sier Kirsten.

Doresius 16 KJKKEN~1
Kjøkken og stue går i ett. Kjøkkenbenken er et naturlig midtpunkt og er en ”arbeidsplass” med unik utsikt.