Tekst: Chera Westman/ifi.no | Foto: Norfloor

Mange ønsker seg fliser på terrassen. Det betyr lite vedlikehold, et slitesterkt gulv og et flott utseende. Men tradisjonell installasjon av fliser utendørs krever sin fagmann for å få limt flisene slik at vann ikke kan trenge inn og gi frostsprengninger. Vekslinger mellom varme og kulde kan også skape spenninger i limet, slik at fuger og fliser sprekker opp. Det unngår du med løs montering på bein, og jobben kan du gjøre selv.

Med systemgulv for terrasse kan du bygge deg en helt plan, flislagt uteplass, med bortimot null vedlikeholdsbehov og liten risiko for sprekker i fuger og frostsprengning.

– Et slikt systemgulv består av et par centimeter tykke fliser som installeres på bein, uten bruk av flislim og fugemasse, forteller Geir Sørensen, teknisk sjef hos Norfloor.

Fliser på bein-TREVERK UNDER-Foto-Norfloor
På grusbeddet bygges en trekonstruksjon der beina til systemgulvet festes. Hvert bein kan bære hjørnene på fire tilstøtende fliser. Høyden på beina kan reguleres, og det finnes bein som er selvnivellerende slik at overflaten havner i vater.

Ingen støping

Flisene er sklisikre og frostsikre, og finnes i en rekke ulike design og formater, så du kan gjøre uterommet personlig.

– I tillegg har du muligheten for å enkelt bytte ut en flis, dersom det skulle oppstå en skade på den. Har du kummer eller annet som du må ha adgang til under terrassen, er det enkelt å løfte på et par fliser ved behov, sier Sørensen. 

Systemgulvet kan brukes direkte på balkonger, på støpte verandaer og på solide treterrasser sammen med membran. Det er også lett å lage trapp som gir adkomst til huset og plenen. Opptrinn og kanter dekkes med fliser som festes med klips.

Du kan også legge fliser med ben på trefundament der hvor støping er vanskelig. Selve forarbeidet har omtrent samme omfang som om du skulle bygge en tradisjonell treterrasse, med unntak for at du normalt ikke trenger å støpe fundament. På bakken legges en fiberduk og grus som fungerer som membran og stopper gress og ugress fra å vokse opp gjennom terrassegulvet. På dette bygges en bærekonstruksjon av trykkimpregnert treverk i et rutesystem som er tilpasset flisenes størrelse. I trekonstruksjonen festes beina til systemgulvet, der flisene legges løst og holdes på plass av egenvekten.

Fliser på bein-VEDLIKEHOLDSFRITT-Foto-Norfloor
Med klips rundt kantene festes tilskjærte fliser som dekker konstruksjonen. De samme klipsene brukes for å lage opptrinn ved trapper.

Tåler mye

– Flisene tåler en belastning på fem tonn per kvadratmeter, og du kan faktisk kjøre opp en Volkswagen Beetle på terrassen uten at flisene sprekker, men i noen tilfeller bør du ha et støtteben midt under flisen, sier Sørensen.

– Installasjonen er enkel, og gjøres på en brøkdel av tiden det tar å lime fliser, og det til en lavere totalkostnad. Er du da lei av å vedlikeholde uteplassen, kommer du her unna med vanlig rengjøring, avslutter han.

Dermed var det altså enda en terrassevariant. Her kan du lese litt om valgets kvaler når du skal bestemme deg for terrasseløsning.