Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Slik sjekker du fersk fisk

Mange vet ikke helt hva de skal se etter når de skal vurdere om fisken er fersk. Du kan trøste deg med at du ikke et mikrobiologisk laboratorium for å gjøre en slik vurdering – bare følg disse enkle sjekkpunktene.
1168592937

Lukt på fisken

Lukt er den beste måten å kontrollere fisk på. Fersk fisk lukter nesten ingenting. Litt fiskelukt må du regne med, selv godt innenfor forbruksdatoen. Men så snart du får fisken i hendene, bør du lukte på den. Hvis det lukter dårlig av fisken er det flere bakterier enn fisk der. Da er den for gammel, og bør byttes.


Ta fingertrykk-testen

For å sjekke fisken fasthet kan du bruke ”fingertrykk-testen”. Den går i korthet ut på å trykke på fisken med en finger. Dersom det ikke etterlater seg varig merke på fisken, er den fersk.

Se på øynene

Ideelt sett skal det se ut som fisken er litt full, har svømmende øyne og farger som glir i hverandre. Faktisk skal det nesten føles som om fisken lever og ser på deg. Øynene blir hvitere og mattere jo lengre fisken har ligget.


Sjekk fargen på fiskekjøttet

Jo hvitere fiskekjøttet er, jo bedre er det. Fisk som har gått ut på dato har begynt å gulne, og ser ut som gammelt matpapir. Rød fisk skal helst være lyserød.


Still spørsmål til betjeningen

Vær en aktiv forbruker. Spør i butikken hvor lenge det er siden fisken kom opp fra havet. Hvis du får en fisk som er under en uke gammel er du heldig. Fisk kan holde seg godt i opp til to uker hvis den blir lagret og behandlet riktig. Det er viktig at den er lagret kaldt, og da under fire grader.


Du må ikke være redd for å spørre om å få se hvor lav temperaturen i fiskedisken er. Hvis det ikke er en kjøledisk, må det være nok is. En ordentlig og ryddig fiskedisk med god merking er et godt tegn.

Tekst og foto: Matportalen.no