Vi har lovet deg et lite podekurs og håper du har sikret deg gode podekvister.

Finn det rette tidspunktet

Du skal pode når sevja stiger. Det vinner du lett ut av ved å kutte av en kvist og se om det blir vått. Mange steder er det antageligvis fra rundt første mai. Det er også viktig å unngå både regnvær og skarp sol akkurat når du poder.
Podekvist 0
.

Bark mot bark

Bruk en skarp kniv og skråskjær en bit av det siste årsskuddet på podekvisten. Den skal passe nøyaktig til et tilsvarende skråsnitt på en like ung kvist på treet. Grunnen til at de to kvistene må skjæres helt likt, er at bark skal møte bark, for det er i barken det er liv.
podekvist 1
.

Lettvint metode

Bruk gjerne bast eller strikk for å holde sammen kvistene og smør deretter på podevoks. Dette er en svært sikker metode, men det fins også en veldig lettvint måte, som er helt grei: Da bruker vi elastisk PVC-tape, som er lett å få tak i.
Podekvist 3
.

Vær nøyaktig

Den både holder kvistene på plass i forhold til hverandre og hindrer uttørking. Som allerede nevnt, er det ekstremt viktig å treffe rett. Av hensyn til solvarmen er det trolig fornuftig å bruke den hvite tapen.
podekvist 4
.

Gror fort sammen

Har du gjort det rett, vil celledelingen sørge for at de to kvistene gror sammen til én.
Podekvist 5
.

Beskytter mot uttørking

Det kan være lurt å trekke over en plastpose for å unngå uttørking. Etter hvert som bladene utvikler seg, er det fornuftig å lage flere og flere hull i posen, så de ikke blir ødelagt av sola.
Podekvist 6
.

Identitetsmerking

Det kan være lurt å merke de forskjellige eplesortene med fargekoder. Lykke til!