Sommerhalvåret med grilling, hygge under åpen himmel og daglige spaserturer ved fjord og fjell, er snart over, og hytta skal stenges for denne gang. Vil vil du unngå synet av en fuktskadet yttervegg, avskallet maling, et utett tak eller en frostsprengt vannlås eller andre skader, når du kommer tilbake neste vår, bør du gi hytta en grundig sjekk før du forlater den for vinteren.

Selv om eksemplene her kanskje er noe av det verste som kan hende, illustrerer de veldig godt noe av alt som kan gå galt dersom du glemmer å forberede hytta for vinteren. Du kan spare deg selv for ubehagelige overraskelser og mange bekymringer ved å komme de mulige problemene i forkjøpet. Og skulle du være litt sent ute, kan du fortsatt gjøre noe nå, og vente med større arbeider til neste sommer. Da kan du bruke vinteren til planlegging. Her viser vi noe av det du skal være oppmerksom på når du vil gjøre hytta vinterklar. Det gjelder både utendørs og innendørs.

 

1. Hold treverket sunt

Hyttas ytre skal kunne klare vintervær med regn, frost og snø, og det krever skikkelig beskyttelse. Slitasjen er størst på treverk som vinduer, dører og det utvendige panelet. Men været går også til angrep på vinduskittet, spesielt på de nederste vannrette delene som skal motstå regnvann. Den helt store malejobben er det best å gjøre om sommeren når det er tørt i lufta. Men har du ikke fått tid til det, kan du likevel gjøre noe slik at det ikke skjer skader på treverket i løpet av vinteren. Let etter avskallet maling og nakent tre, og flekkmal utsatte steder med oljeholdig fargeløs treimpregnering.

2. Frostsikring i hytta

Sprekker det et vannrør i løpet av vinteren, vil vannet fosse ut når det blir varmere i været. Står det på i flere uker uten at du vet det, kan skadene bli svært omfattende. Dette problemet unngår du dersom du har elektrisitet på hytta slik at du kan ha en ovn med termostat som kan holde «frostvakt» ved å sikre fem plussgrader ved vanninstallasjonene. Har hytta ikke strøm, men innlagt vann, så sørg for å tappe vannet ut av vannrør, slik at du unngår skader. Sjekk fra tid til annen hvordan det står til i hytta. Elektrisk kjøleskap bør stå i kontakten over vinteren. I minusgrader kan kjøleskapet gå i stykker.

3. Utlufting er godt

Unngå innestengt luft i hytta ved å la luftventiler stå åpne. La også innvendige dører stå åpne, og sørg for at skuffer, skap- og ev. kjøleskapdør står på gløtt. Har du peis eller vedovn på hytta, kan pipa brukes som utluftning. Den vil ofte suge luft ut av hytta. La derfor spjeldet i pipa eller luftinntaket på peisen stå halvåpent vinteren over. Men pipespjeld i åpen peis bør ikke stå så åpen at fugler kan komme inn. Døra på en peisinnsats kan stå på klem, men ikke helt åpen, for da kan vinden blåse aske ut på gulvet.

4. Pass på hull i taket

Gå alltid over takbelegget når sommeren er over, selv om du ville ha oppdaget det hvis eventuelle skader er så store at det drypper vann gjennom taket. Gå over taket, og vær oppmerksom på sprø takpapp eller sprekker i takplatene. Sjekk også plata over pipa for utettheter. Fikk du ikke reparert taket i løpet av sommeren, kan du lappe de mest nødvendige stedene med all annen fugemasse enn silikon, da det hindrer klebing i mange år. Det beste er ofte en tjærebasert tettemasse fra takpappleverandøren.

5. Forebygg fuktskader

Høst og tidlig vår kan være regnfulle og fuktige. Det kan føre til at det dannes dugg på kalde flater i hytta når luftas kjølige nattetemperatur stiger om dagen – som et kaldt speil på badet når det kommer varm damp. Elektronikk, vaskemaskin, papirer og annet som du vil holde tørt, kan beskyttes med en «fuktfjerner». Det er en pose eller beholder som henges eller settes inn i mindre rom. Den duger ikke i større rom. Fuktfjernerne får du feks i jernvarebutikker, på Biltema og Jula. Vannet samles i beholdere som må tømmes f.eks. hver måned.

6. Gi tyven problemer

Det er vanskelig å sikre ei hytte helt mot tyver. Men du kan i alle fall unngå å ha verdier i den forlatte hytta, og du skal selvsagt ha gode låser i alle ytterdørene. Du gjør det enkelt for tyven hvis du har dørlåser og vindushasper som lett kan åpnes ved å knuse et vindu og stikke inn armen. Dørlåser må aldri ha en knappvrider som kan åpnes innenfra uten en nøkkel. Snakk med en låsesmed om sikre låstyper. Du kan sikre haspene ved å surre dem stramt med ståltråd og tang eller sette en stor skrue eller ei trelist under dem.

7. Sprit som frostvæske

Dersom du ikke har varme i det hele tatt på hytta om vinteren, må du frostsikre vann og avløp for å unngå stygge skader. Steng vannledningen, og tapp ut det siste vannet av alle rør ved å åpne kranene. Trekk deretter ned på klosettet slik at cisterna tømmes. Klosettskål og sluk i bad og vaskerom har vannlås som hindrer lukt fra kloakken. Du kan frostsikre vannlåsene med kalsiumklorid som kan tømmes direkte i vannlåsene. Har du ikke det, fungerer også sprit glimrende.

8. Hold skadedyr ute

Skadedyr er først og fremst mus som kan komme inn gjennom selv de minste hull for å gå på jakt etter mat. Fjern alle matvarer for vinteren – også mel, gryn eller stearinlys som ei sulten mus gjerne gnager på, og sjekk hytta grundig for hull i for eksempel rister eller annet som kan gi adgang for skadedyr. Setter du opp musefeller, bør du tømme dem regelmessig, for ei død mus lukter ille og skremmer vekk artsfrender fra de andre fellene. Maur og andre insekter er heldigvis ikke aktive om vinteren.

PS. Kanskje du har lyst til å berge blomstene i kasser, krukker og ampler også?

(Denne artikkelen ble første gang publisert i 2008 etter avtale med bladet GJØR DET SELV)