Av Tom Brodin (tekst og foto) post@hytteavisen.no

I søknaden sin brukte eierne disse argumentene:

  • Fylkesmannen har tidligere uttalt at det er mange grunner til en bruksendring fra bolig til fritidsbolig, blant annet fordi området er dominert av fritidsboliger.
  • Kommunen har uttalt at det ikke er ønskelig med fast bosetting i LNF-områder.
  • Grunnloven sier at ingen lov må gis tilbakevirkende kraft. Det har skjedd, siden eiendommen ble kjøpt i 1973, mens konsesjonsloven trådte i kraft i 1975.
  • Det vises til en rekke sammenlignbare saker i Tjøme kommune.
  • Hvasser har endret karakter fra å være et levende helårssamfunn til å være et ferie- og fritidssted.
  • Det er mulig at eiendommen kan ha vært benyttet som fritidseiendom også før 1973.

Les hovedsaken her

FrP-ja

FrPs to representanter i teknisk hovedutvalg i Tjøme kommune pekte på at det ikke forelå noen bopliktsrestriksjoner på eiendommen da den ble kjøpt i 1973. De mente derfor  at prinsippet om at ingen lov skal ha tilbakevirkende kraft, burde være tilstrekkelig for å tillate bruksendring, men dette ville ikke de sju øvrige representantene være med på.
 
Flere bebodde hus
Før selve møtet var utvalget på befaringen på eiendommen og i området rundt. Da fikk de se at flere av husene i området er bebodd. Representantene for Høyre, Venstre og Arbeiderpartiet så dette som en bekreftelse på at Hvasser slett ikke bare er et ferie- og fritidssamfunn, og at den aktuelle delen av øya ikke er så dominert av fritidsboliger som argumentasjonen fra eierne skulle tilsi.
 
Byttet både parti og mening
Ved voteringen, som endte 7-2 i eiernes disfavør, viste det seg at ingen av de andre politikerne ville følge FrPs ønske om å omgjøre eiendommen fra bolig- til fritidseiendom, heller ikke utvalgslederen, Gard Schømer fra Høyre. Schømer, som er avhopper fra FrP, stemte helt motsatt da teknisk hovedutvalg behandlet en tilsvarende søknad i desember 2007. Den gangen ønsket han bruksendring.
 
Går glipp av millioner
De nåværende eierne kan fritt bruke eiendommen som fritidsbolig. Problemet er at boplikten utløses ved et eventuelt salg. Eiendommen har, uten hell, vært forsøkt solgt for både 15 og 20 millioner. Trolig ville den hatt en betydelig høyere verdi uten boplikt.