Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Skrekkopplevelse for messedeltaker:

Tømmerhytta falt av tilhengeren i 100 km/t på autobahn!

Gründerne i Nordic Building Solutions var på vei til Hyttemessen med en engelsk laftehytte i gigantisk tømmer, da uhellet inntraff. På vei fra England og gjennom Tyskland, fikk hengeren med tømmerlasten alvorlig sleng. I 100 km/t veltet en stor del av tømmeret ut i den seks filer brede autobahn.

Nordic Building Solutions

Bildet: Å rigge en skikkelig stand på Hyttemessen kan være en krevende jobb. Men ingen på årets messe har hatt en striere tørn og mer dramatisk opptakt til Hyttemessen enn disse to, gründerne Andrew Budden (th) og Kenneth Sanders.

- Vi hadde kjørt sammenhengende i fjorten timer – fra Devon i England, til Holland og var i god fart på autobahn da det forferdelige skjedde, forteller Kenneth Sanders. Sammen med Andrew Budden har han etablert firmaet Nordic Building Systems, som skal selge tømmerhytter og hus i røft trevirke og basert på karakteristisk engelsk stil. Den engelske tømmerhytta skulle settes opp og stå klar som blikkfang på Hyttemessen til åpningen. Slik gikk det ikke.

Henger-sleng i 130 km/t

På autobahn fikk de nemlig en skrekkopplevelse de sent vil glemme.

- Vi kjørte med dette tømmerlasset på hengeren i rundt 100 km/t. Så med ett begynte hengeren å få sleng. Jeg har hørt sagt at det man i en slik situasjon ikke skal gjøre er å bremse. For å få kontroll på hengeren skal det gis gass. Jeg så gjorde.  Men i 130 km/t fikk hengeren sleng på nytt. Da sveivet den på kryss og tvers på autobahn. Her kommer jo bilene gjerne fykende forbi i 200 km/t, og jeg fryktet det verste. Men alle bak kunne se hva som var i gjære. Jeg fikk bremset litt ned – kanskje til 100, men like fullt var det såpass sleng på hengeren at store deler av lasset brått løsnet og veltet ut over autobahns seks filer. Det var en lykke at ingen ble skadet.

Halv hytte ikke mye å vise

Politiet kom raskt til og Sanders og hans følgesvenn måtte bli med til politistasjonen. Resten av tømmeret måtte plukkes av og hengeren lastes på nytt for å bli veid. Det viste seg at den var overlastet og en god del av tømmeret måtte derfor ligge igjen i Tyskland.

- Med halvt lass kjørte vi videre hjemover gjennom Danmark og Sverige før vi kom fram til Exporama onsdag ved 15-tida – det vil si dagen før messestart.

Men en halv hytte er ikke mye å vise fram. Etter en times hvile på norsk jord, satte Sanders seg derfor i bilen igjen med kurs for Tyskland sammen med en sjåføravløser.

Stablet hytta natt til fredag

Det ble en ny drøy og sammenhengende kjøreøkt på i alt 24 timer, forteller han.

Først klokka 23 torsdag kveld kom Sanders, kompanjong Budden og de andre hjelperne i gang med monteringen, og ved 0400-tida fredag morgen var det meste av jobben gjort. Ennå gjenstår imidlertid gavler og tak, som skal være på plass når publikumsrushet setter inn lørdag og søndag.

Kanskje er det en lykke at ikke forretningsideen er basert på japanese large, det gigantiske tømmeret som brukes i denne hytta.

- Vi satser på norsk, eller kanskje svensk trevirke. Men vi har en særegen, rustikk stil på våre hytter og hus, som vi tror vil gå hjem hos mange hyttebyggere, sier Sanders.