- Går det slik jeg tror og håper, kan solspeilet være på plass i 2013, sier rådmann Rune Lødøen. I formannskapet var det full tilslutning til å gå videre med planene. 4. november skal kommunestyret si sitt. En rapport laget av selskapet Devotek AS, konkluderer med at det er teknisk mulig å realisere prosjektet og at dette kan gjøres innenfor en kostnadsramme på 5 millioner kroner, skriver avisa Varden.

Tanken er i hovedsak en finansiering gjennom eksterne midler slik at kommunens egenandel begrenses til 1 million kroner. Husbanken har faktisk gitt et tilsagn på 1 million kroner uten at vi ba om det. Da gjenstår det å skaffe til veie 3 millioner eksternt, sier Lødøen.

Motstand i befolkningen

I befolkningen er det delte meninger om prosjektet. Mange er skeptiske og det har blant annet vært en underskriftskampanje mot solspeilplanene. Ifølge rådmannen er det tre forhold som har bidratt til skepsisen. Det er usikkerhet rundt tekniske løsninger, økonomien i prosjektet, samt spørsmålet om hva som er vitsen med å sende solstråler ned til byen via et speil.

- Kommunestyrets oppgave blir nå å ta stilling til om prosjektet skal realiseres eller om planene skal legges bort, sier han.

Hundre år med tanker

Tanken om et solspeil på Rjukan er hundre år gammel.

- Det ble lansert første gang av Sam Eyde og hans folk, sier rådmann Rune Lødøen.

Rapporten fra Devotek konkluderer med opplevelse av lys, en del varme, men ikke "solbrenthet" på Rjukan torg. Belysningsstyrken på torget vil øke med mellom 3000 og 10000 lux så lenge det er solskinn, reflektoren er flat og speilglass benyttes. Speilet vil ha sin viktigste oppgave i mørketiden fra oktober til mars. Men også resten av året vil solspeilet ha en funksjon som landemerke og kanskje et turistmål. Sola er borte fra Rjukan sentrum i mørketiden og ved hjelp av solspeilet skal torgområdet få solgløtt også på denne tiden.

 

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE