Hyttebilde
Illustrasjonsbilde

SVARTSKOG:Saken havner på politikernes bord når Utvalg for miljø og plan møtes tirsdag. Eieren av fritidseiendommen som har adresse Gamle Mossevei 95 har søkt om dispensasjon for bruksendring fra fritidsbolig til bolig. Dette er avslått. Kommunen krever at den ulovlige bruken av fritidsboligen opphører, og har satt frist til 1. september. Rådmannen foreslår dagbøter på 500 kroner hver dag etter fristens utløp.
Byggesakskontoret ble først oppmerksom på forholdet i september 2004 ved at et brev ble returnert fordi adressaten hadde meldt flytting til fritidsboligen sin. Eieren underrettet da kommunen om at hun hadde flyttet til fritidsboligen for en periode inntil gråvannsanlegg og tilkobling til vann ble ferdig, slik at eiendommen kunne legges ut for salg. Men kommunen hevder at det ikke er gitt brukstillatelse eller ferdigattest verken for gråvannsanlegget eller brønnboringen etter vann. I november samme år fikk eieren derfor pålegg om å flytte. Deretter har kommunen gitt flyttefrist etter flyttefrist, uten at noe har skjedd, skriver Østlandets Blad på sine nettsider.

oblad.no skriver også at hytteeier søkte i mars i fjor om dispensasjon for bruksendring fra fritidsbolig til bolig. Søknaden ble avslått i august 2005. Eieren bor fortsatt i fritidsboligen, og byggesakskontoret mener nå det er på tide å gå hardere til verks. Selv påpeker hytteeieren at ved en bruksendring vil forholdene for kloakk komme inn under ordnede forhold ved gråvannsanlegg fra Jordforsk og ny tett septiktank for kloakk. Eier gjør også oppmerksom på at det gjennom flere år har vært septiktank knyttet til eiendommen, og at Oppegård kommune jevnlig har besørget tømming av denne for de som bodde fast på eiendommen tidligere.

Det er Terje Ilje i Prosjekt og Byggeledelse som bistår hytteeier med søknad om bruksendring. I et brev til Oppegård kommune minner han om at fritidsboligen i en lang årrekke skal ha vært benyttet som permanent bolig, men da under en tidligere eier. Dette forholdet hevder nåværende eier og Terje Ilje at Oppegård kommune har vært fullt klar over. Hytta ble oppført lovlig i 1937. En gang på 50- eller 60-tallet ble det ulovlig oppført et tilbygg. Dette ble imidlertid godkjent i 2004. Allerede i 1961 ble det gitt avslag på søknad om bruksendring fra hytte til helårsbolig. Nå anbefaler verken Fylkesmannen eller Mattilsynet at eier får bruksendring. Det er flere andre eiendommer langs Gjerssjøen som er godkjent som helsårsbolig. Mattilsynet bemerker at saken isolert settt ikke har nevneverdig betydning for drikkevannskilden, men at en dispensasjon vil gi føringer for liknende saker i framtiden, skriver oblad.no