Av Tom Karlsen post@hytteavisen.no

Alsace er enestående. Mens alle andre franske vindistrikter nesten utelukkende fokuserer på den presise geografiske opprinnelse, inspireres Alsace av de druetypene som skaper vinen. Få andre vindistrikter er mer bevisste på betydningen av jordsmonn og vinmarkenes beliggenhet. Bøndene skjelner skarpt mellom de flate nordlige områdene i Bas-Rhin og det mer forfinede og bakkete Haut-Rhin ved foten av Vogeser-fjellene. Sylvanerdruen klarer seg virkelig godt i nord og dominerer derfor Bas-Rhin, men Riesling trives utmerket i den kalkholdige jorden og bratte bakkene i Haut-Rhin. Klatrer vi opp i de bratte markene med tyngre jord, er det Gewürztraminer vi finner. Med omhu fremelskes den enkelte druetype, og det betraktes som en utilgivelig feil å prøve å skjule dens karakteristika.

Vi er allerede godt inne i sesongen for lunsj i det grønne. Her er noen gode eksempler på vin fra Alsace som du kan ta med i kjølebagen.

34533 Hugel Gentil 2007. Kr.119,50. En gammel traver som stadig holder et høyt nivå. Dette er Hugels enkleste vin, en blanding av flere druesorter. Spiller på det fruktige, aromatiske og friske. Lime, modne epler og noe tropiske frukter. Fin mineralsk undertone. Fruktig, men tørr og passe stram smak. En herlig allrounder av en matvin.

45044 Ostertag Sylvaner Vieilles Vignes 2007. Kr.159,90. Duft av blomster med hint av fersken og aprikos. Lett og delikat frukt kombinert med frisk syre på smak. Tørr avslutning.

57189 Trimbach Gewürztraminer Cuvée des Seigneurs de Ribeaupierre 2001. Kr.269,-,. Klassisk roseduft med innslag av tropisk frukt. Balansert med rik fruktighet og en tanke restsødme. Bra lengde.

45243 Leon Beyer Gwürztraminer 2006. Kr. 179,-. Frisk, ren og korrekt gewürztraminer med innslag av roser og et streif av appelsin på duft. Frisk også i munnen, med fin syre til og tørr og varm finish.

32288 Preiss Zimmer Pinot Gris Résérve Personelle 2005. Kr.149,90.Druetypisk alsace pinot gris med innslag av fersken, bananer og et streif av nøtter på duft. Frisk vin med god fylde, middels syre og en anelse av sødme.

 33158 Ostertag Fronholz Pinot Gris 2006. Kr.290,-. Tropisk duft med hint av te og søtt krydder. Lekker frukt på smak med søtladen karakter. Frisk syre og bra lengde.

888 Trimbach Riesling 2007. Kr.145,-. En basisvin som aldri slutter å imponere, og er igjen et av de aller beste kjøpene i basisutvalget. Dufter av mineraler, sitrus og blomster. Knusktørr med deilig syre