Turbinen står på Høg-Jæren og dermed i et område som antas å være blant de med best vindressurser i landet. Ingen – utenom noen få «tullinger» – var kritiske til raseringen av uberørt natur, støyproblemer, visuell forurensning, skader på fugle- og dyreliv, redusert bokvalitet og redusert boligverdi for fastboende og hyttefolk, skriver Urdal blant annet.

Fiasko i Tyskland

- Alle har sett vindmøller i Danmark – og de er jo «fine». Dessverre var en slik snever kunnskap om vindkraft det eneste folk flest i Lister (og Norge) hadde for få år siden. Politikere, diverse institusjoner og næringsdrivende hoppet på vindkraftbølgen med lovnader om gull og grønne skoger både for lokalsamfunnet og jordas klima, skriver Urdal og fortsetter:

- Anerkjente Spiegel online konkluderte nylig med at den massive satsningen i Tyskland på fornybar energi, herunder vindkraft, har blitt en miljø- og klimamessig fiasko. CO2-utslippene i Tyskland er ikke redusert med et gram. Ustabil og dyr kraft er det tyskerne har fått.

Lister og Dalane er områder av Norge rikt på fjell og daler. Følgene av dette er at vindkraftanlegg vil legge beslag på enorme landskapsareal fordi turbinene må plasseres spredt på mange fjell- og heietopper. De kan ikke konsentreres slik de kan i flate Danmark.

Store områder beslaglegges

Resultatet er skremmende:

–  Høg-Jæren Energipark (utbygget og i drift). Planområdet: 4,5 km2. Estimert produksjon: 230GWh* ved konsesjonssøknad (svært usikkert tall)

– Tellenes Vindpark (konsesjon gitt av NVE, men anket til OED). Planområdet: 16 km2 . Estimert produksjon: 520GWh*

– Tonstad Vindpark (konsesjon avgjøres av NVE i løpet av vinteren 2014): Planområdet: 30 km2. Estimert produksjon: 600GWh*

Tonstad Vindpark sitt produksjonsområde er nesten dobbelt så stort som Tellenes’, men har kun omtrent samme produksjon og seks ganger arealet til Høg-Jærens, men knapt to og en halv ganger produksjon. Tellenes har på sin side nesten fire ganger større produksjonsområde som Høg-Jærens, men kun litt over dobbelt så stor produksjon, skriver Urdal ogstiller spørsmålet:

– Hvem tror at slike vindkraftanlegg kan produsere bærekraftig fornybar energi?

Han gir selv svaret: Så enkelt avsløres den skremmende dårlige produksjonseffekt per arealenhet i «gigant-vindkraftverkene» og alle vindkraftverk som planlegges i fjell/daler/heie-områder. Dette er fakta som selv de mest svorne vindkraftforkjempere ikke kan bestride. Dette er fakta som vindkraftinvestorene vil skjule og ikke liker at allmenheten blir gjort oppmerksom på.

– Etter min og svært mange med meg sin mening – er vindkraftverk i vårt land meningsløse og eksempler på offentlig godkjente voldtekter av vårt verdifulle og stolte naturlandskap, avslutter han.

Les Ivar Urdals artikkel i Agder