Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Voldsomme hytteeierprotester mot snøscooterbane i Rauland

Planen om en snøscooterbane nær hytteområder i Rauland har satt sinnene i kok blant flere hundre hytteeiere. Grunneieren Bjørn Skinnarland, som står bak planene, er på sin side fed up av hytteeierne.

snøscooter_foto_Jeff Strauss

- Jeg er mye mer bekymret for bråket fra hyttefolk enn snøscooterbråk, sier han til Telemarksavisa. Nå brygger det ifølge avisa opp til politisk huskestue også.

TA vier saken flere siders oppmerksomhet i lørdagsutgaven. Grunneieren vil lage  banen som tilleggsnæring og ser for seg en trasé som er tjue meter bred og opp mot tre kilometer lang. Her skal publikum kunne kjøre egen eller leid scooter mot betaling gjennom hele vintersesongen – til klokka ni om kvelden.

Høring uten hytteeierne

Skinnarlands plan ble kjent gjennom NRK Telemark på sensommeren i år. Meldingen slo ned som en bombe blant hytteeierne, som var helt ukjent med dette. De var ikke invitert inn i noen høringsrunde og var totalt ukjent med det kontroversielle prosjektet. Også blant andre i lokalsamfunnet var planen ukjent.

Full stopp i tomtesalget

– Det var tre-fire dager igjen av høringsfristen da vi fikk beskjed om planene. Hva var det som skjedde i kommunen, spør grunneier Helge Aasen gjennom TA. Han selger tomter ved Heimvegli hytteområde rett ved den planlagte snøscooterbanen. Nå opplever han for øvrig fullstendig stopp i tomtesalget.

Forlenget høringsfristen

Straks etter at NRK hadde brakt nyheten, snudde Vinje kommune seg rundt og forlenget høringsfristen.

Hytteeierne reagerer meget sterkt på kommunens framgangsmåte og den i utgangspunktet positive innstillingen til planene. Kommunen har blant annet avvist at det er behov for noen konsekvensutredning.

240 protester

Etter at planen ble kjent har det kommet protester fra rundt 240 hytteeiere ved Heimvegli, Angravlia og Vierli samt nær sagt alle fastboende, skriver TA. Heimvegli vel framholder at et slikt motorsportanlegg vil avgi mye støy over lang avstand i et så åpent landskap. Rekreasjonsmulighetene vil bli forringet og mange skiturer vil bli vanskelig tilgjengelig. Stillhet og ro er av stor betydning og en svært viktig kvalitet og er en forutsetning for mange av hytteeierne på Heimveglifjellet, skriver velforeningen blant annet.

– De nærmeste hyttene vil ligge 240 meter unna snøskuterbanen. Vinje kommune gjør seg lite attraktiv som hyttekommune om denne galskapen realiseres,

sier leder av Heimvegli vel, Jostein Engum, til TA.

”Speakerbu i lydhelvetet”

En av hytteeierne, Hans Bugge Paulsen fra Porsgrunn, har hytte så nær banen at han frykter å bli overkjørt flere ganger i døgnet om snøskuterbanen blir en realitet.

– Jeg får en speakerbu midt i lydhelvetet, sier Paulsen til TA. Han kan vanskelig se for seg en tilværelse på terrassen med rødvin og øreklokker.

”Hensynsløst misbruk av fjellområder”

Advokat Johan Frøstrup går på vegne av  Rauland Hyttevelforening også kraftig mot planen. Han ber myndighetene si et klart og utvetydig nei til et slikt ”hensynsløst misbruk av fjellområder i naturskjønne omgivelser i nærheten av hytteområdet».

Leder av Rauland hyttevelforening, Erik Berg-Hansen er fullstendig avvisende til planene og mener et slikt anlegg må plasseres på et område som er helt uten skadevirkninger for nærmiljøet.

Avventende ordfører

Ordfører Arne Vinje vil ikke forskuttere noe som helst.

- Nå får vi se hva Plan- og miljøutvalget mener når saken kommer opp der, sier han til avisa. Ifølge ham arbeides det med alternativer lokasjoner for snøskuterbane ved Styggedalen i Tokke kommune og rett vest for Edland i Vinje.