Bildet over: Fastboende på Veierland har lov å bruke golfbiler på veiene, men det er sjelden eierne av bilene som bruker dem, derimot små og mellomstore barn, forteller et ektepar som har hytte på øya. (Foto: Dag G. Nordsveen)

Ekteparet fra Oslo har hatt hytte sør på øya i nesten 60 år og liker dårlig utviklingen med golfbiler som brukes på øyveiene, i følge Tønsbergs Blad.

Redd for ulykker

– Små og mellomstore barn kjører helt vilt, mange med golfbiler og noen med ATV-er eller små traktorer, forteller Leif Olaf Eriksen.

LES OGSÅ: Trusler, steinkasting, mobbing og sjikane

Sammen med kona har han nå sendt brev til Nøtterøy kommune om problemet. Der beskriver ekteparet også hvordan en gutt i 6-8-årsalderen kjører rundt med en Stiga traktor. Eriksen er redd for at det skal skje ulykker som rammer både myke trafikanter og barna som kjører.

– Kjøringen representerer i høy grad en sikkerhetsrisiko. Disse kjøretøyene kommer ganske fort, det går så støvføyka står, og unge og eldre som er ute og spaserer må passe godt på både seg selv og hunden sin, sier hytteeieren til Tønsbergs Blad.

Kontroll

Han mener at de motoriserte kjøretøyene på øya bør registreres og at kommunen må føre en viss kontroll.

– Hva skjer forsikringsmessig om det blir en ulykke hvor et barn kjører på noen med et kjøretøy som ikke engang er registrert, sier Eriksen.

Lise B. Sandereid, leder i Veierland vel, er kjent med problemet.

– I utgangspunktet er det bare fastboende som kan ha golfbiler og bruke dem på veiene her, og de må ha kjøretillatelse fra kommunen. Men det er nok også sommergjester som skaffer seg slike biler uten lov. Uansett skal de ikke kjøres av personer under 18 år, men flere forteller om tilfeller av det, sier Sandereid.

LES OGSÅ: Golf og ski i Trysil

Hun foreslår at kommunen tar seg en tur til øya.

– En kontroll hvor de stopper folk og spør etter kjøretillatelsene, vil nok kunne ha en preventiv effekt. Vi i velet kan iallfall ikke være trafikkpoliti, sier hun.

– Det kan ikke vi heller, fastslår drifts- og anleggssjef Torgeir Bettum i Nøtterøy kommune.

– Vi deler ut kjøretillatelser, men om det foregår ulovlig kjøring, er det en politisak og ikke noe kommunen kan gripe inn i.

Klikk her for å gå til Hytteavisens Facebook-side