L16_00078 (1)
- Fasinerende å bo oppe mellom trekronene, sier Mari Arnestad. Hun vant hovedpremien i Hytteavisens FB-konkurranse og tok samboer Nils Haktor Bua med til Fosstopp i Hedalen.

Det var en weekend i denne spesielle hytta Mari Arnestad vant i en av Hytteavisens Facebook-konkurranser tidligere i år. Premien kunne hun imidlertid ikke hente ut før i høst da hun besøkte Fosstopp sammen med samboeren Nils Haktor Bua.

- Det ble en helt annerledes hytteopplevelse enn vi kunne forestille oss, sier Mari. Det var fasinerende å bo høyt oppe mellom trekronene. Men så er jeg heldigvis blottet for høydeskrekk, i motsetning til samboeren min. Hytta ligger langt fra annen bebyggelse og helt for seg selv. Det gjør at du føler deg alene på en veldig god måte, legger hun til.

L16_00048 (1)
I Fosstopp seks meter over bakken kan du våkne opp i denne

Turer i fjellet

Paret brukte dagene godt mens de bodde på Fosstopp. På sykkel og til fots tok de seg opp til Ørneflag, Sør-Aurdals høyeste topp på nesten 1250 meter. Også Middagsnuten rakk de å bestige i løpet av helgen.

En skikkelig krise var under oppseiling da hun oppdaget at de hadde tatt med seg alt for lite kaffe. Morgenkaffen sto i fare. Da dukket hyttas vaktmester plutselig og uanmeldt opp med en pose filterkaffe.

- Vi visste ikke kaffe var blant de tingene som vertskapet passer på at alltid er på plass til gjestene kommer. Takk og pris for at morgenkaffen ute på terrassen ble reddet! Også dette bidro til at vi fikk en kjempefin opplevelse på Fosstopp og i Hedalen, sier Mari Arnestad.

L16_00046 (1)
En tretopphytte må på alle måter være tilpasset omgivelsene. Slik kan utsikten ta seg ut fra hemsen i Fosstopp.

Høystandard i tretoppen

Drømmen om hytte i tretoppen lever i guttefantasien uansett alder. Men man skal ha noen år på baken, fått noen flis i fingeren og kjenne skogen godt for å gi seg i kast med et prosjekt med ambisjonene til en gruppe entusiaster i Hedalen. Ved fossen har initiativtakerne bygget den ultimate tretopphytta. 

Den står neppe tilbake for de moderne hyttene du finner i Hedalens nye hyttefelt; delikat innredet med kombinert stue og kjøkken, bad med toalett, en romslig sovealkove med dobbeltseng og en stor og luftig hems.Kjøkkenet er utstyrt med gasskomfyr, fra dusjen strømmer varmt vann og innredningen er spesialtilpasset med smarte garderobeløsninger. Alt har fått plass på 18 kvadratmeter, uten at man føler det plagsomt trangt.

- Dette er absolutt ikke noen standard ferdighytte. Den er tegnet spesielt for dette stedet, sier Tor Ingar Nordby, en av initiativtakerne. Vi ville gjøre noe ingen andre har gjort. Hytta bærer nok også preg av at vi er litt i overkant kvalitetsbevisste, legger han til. Han mener å ha god dekning for sin påstand om at Fosstopp ikke har sin make. Ja, det måtte eventuelt bli den nye tretopphytta som nå er under oppføring på en diger platting som er spent mellom flere grantrær et lite stykke unna Fosstopp.

L16_00057 (1)
Heller ikke på badet merker du at du

Fint for fem

Fem gjester har alt de trenger av fasiliteter i Fosstopp. Men så har utbyggerne tatt i bruk all den teknologi som er utviklet for å gjøre livet i frittliggende hytter både mer bekvemt og mindre belastende for miljøet. Her er ikke torv og tuer endevendt for å føre fram vann og kloakk. Heller ikke er det gravd ned kabler med 230 volt strøm. Veien fram til hyttene snor seg forsiktig og respektfullt fram mellom trestammene uten store innhogg i terrenget.

Fosstopp er selvdrevet på solenergi, vinterstid supplert med litt aggregatprodusert strøm. Vannet kommer fra eget borehull og alt som skal ut samles i et lukket system. Toalettet, Jets, er som på det flotteste cruiseskip. Du har bare bedre plass.

Store vinduer gjør at hyttegjestene lever i ett med de flotte omgivelsene - fossen, skogen, fjellene. Fosseduren pirker kanskje litt i stillheten, men det er også alt. Rundt hytta er det uendelige kilometer med urørt, landskap – vinterstid perfekt for skiturer. Spark og truger er fritt tilgjengelig. Egne trugeløyper er gått opp i nærområdet slik at du får oppleve skogen og fossen på en helt spesiell måte i vinterterrenget. 

L16_00070 (1)
Rundt hele hytta er det bygget terrasse. Og noen meter unna fosser Aurdøla.

Rike turmulighter

På sommerstid er det bare å gi seg på tur inn i skog og skau. Trolske Vassfaret begynner bare fem hundre hundre meter unna. Kanskje frister det med en sykkeltur på skogsveiene, for eksempel et par mil til idylliske Suluvatnet.  Varsler kroppen at den vil på en lengre tur, er altså en tur til Sør-Aurdals høyeste topp, Ørneflag (1243 moh) en grei utfordring.

Naturen i området er også gjort ytterligere tilgjengelig ved at hyttebyggerne har bygget en bru over Aurdøla et stykke lenger oppe i elva.

L16_00095 (1)
Solceller og aggregat leverer 230 volt, vann kommer fra eget borehull og alt avløp samles i tanker i bakken.