Meldingen kommer fra DEFAs salgssjef, Torfinn Schiefloe. Noen timer inn i messens siste dag konkluderer han med at interessen for firmaets siste produkter innenfor energistyring på hytta er rekordartet. - Jeg tenker vi har avtaler for rundt en halv million kroner etter disse dagene. Og som sagt: Lørdag var det bonanza her! Interessen er helt eventyrlig, sier Schiefloe.

Under messen har DEFA-mannskapet presentert den nyutviklede løsningen som er basert på styring av hyttestrømmen fra en app på telefonen. Fra denne kontrolleres varmen i hvert enkelt rom via en trådløs enhet i hytta. Dette er neste generasjon strømstyring.

Østlaft Kjølvang
- Vi er svært fornøyd med resultatet av HYTTE2013, sier Esten Kjølvang.

Permen full av prospekter

Østlaft Bygg er ikke mindre tilfreds. Daglig leder Esten Kjølvang mener firmaet har fått full uttelling av å sette opp et kraftig nytt stabbur inne i utstillingshallen. Lørdag kunne han med lett hånd undertegne en kontrakt med en Nøtterøy-familie, som skal realisere sine byggeplaner i år. Dessuten har han permen ”full” av prospekter, messepublikummere som har kommet med skisse og nå ønsker å se den materialisere seg i tegninger og tilbud.

- Det er ikke alltid lett å forestille seg hvordan et bygg tar seg ut i virkeligheten bare basert på tegninger. For mange er det viktig å kunne komme og se, ja, kjenne på materialene og fornemme hvordan rommene i hytta kan komme til å bli. En kunde hadde sett på stabburet på vår Facebook-side, men da han kom hit ble han litt ”sjokkert” over å se hvor monumentalt det var i virkeligheten. Han følte at han fikk mye igjen for pengene, forteller Kjølvang til hytteavisen.no.

Østlaft Bygg er i en positiv utvikling. Bedriften styrker nå salgskapasiteten sin både mot enkeltkunder og tomteutviklere og forhandlere. Det er gode tendenser å spore i hyttemarkedet om dagen, opplever Kjølvang.

Etterspør mindre lafte-hytter

- Vi merker en klar økning i interessen for nye hytter, og laft er i vinden.

- Hva kan det skyldes at tradisjonen stadig har et stort publikum?

- Etter at de nye forskriftene kom for bindingsverk, virker det som om en del hyttebyggere synes byggene rett og slett blir for tette. Og så er det interessant å høre mange snakker om at laft skaper en atmosfære som gir dem den spesielle roen de ønsker på hytta. Også Østlaft merker nå en økende etterspørsel etter noe mindre hytter. I den nye katalogen som snart lanseres, kommer flere modeller i formater fra 70 kvadratmeter til 120. Trenden er klar, sier Kjølvang.

- Den skal jeg ha

Svein Ove Nordsveen, daglig leder i Solheim Hytter, synes starten torsdag var litt treg, inn til en kvinne dukket opp sent på ettermiddagen.

- Hun stilte seg foran tomtekartet, studerte det noen minutter, og så sa hun bare: ”Den skal jeg ha!” Besøk og respons for øvrig har vært god gjennom messa, sier en tilfreds Nordsveen.

Jets Veddegjerde
- Mange kommuner står fast i gamle prinsippbeslutninger som hindrer moderne og rimelige miljøløsninger, mener salgsansvarlig Håvard Veddegjerde hos Jets.

Hytteeiere og Jets ”sliter” med kommuner

Jets selger nå sine løsninger gjennom et solid forhandlernett, men har hatt stor nytte av å være til stede på HYTTE2013, sier salgsansvarlig hytte Håvard Veddegjerde. Produktene med vakuum-toalettet som ”det store”, er etter hvert godt kjent i markedet. Bedriften regner i år med å kunne plusse på 1200 nye solgte hytteenheter i tillegg til de allerede 6500 som til nå er levert.

- Mange kommuner har fortsatt vanskelig for å skjønne hvor perfekt dette systemet passer i mange hyttefelt. Man står ofte fast i prinsipielle beslutninger uten å forstå hvordan nye løsninger kan være gunstige både for kommunen og mange hytteeiere. Vår løsning er jo basert på tett tank, et toalett som bare skyller ut 0,5 til 0,6 liter vann og tømming av tanken. Mange kommuner har vanskelig for å ta inn over seg at dette er en miljøløsning som er helt på høyden med et kommunalt anlegg som forutsetter investeringer til flere titalls millioner kroner og store naturmessige inngrep, sier Veddegjerde.

En viktig oppgave for produsenten er å bistå hytteeiere og hyttevel i deres prosesser for å få aksept for at Jets-modellen er en miljøriktig og økonomisk rasjonell måte å løse septikproblemet og for den del gråvannsutfordringer.

Espegard Fuglset
- Vi er meget godt fornøyd, sier salgssjef Svein Fuglset.

- Vel så bra i år som i fjor

Også Espegards salgssjef Svein Fuglset har udelt positive erfaringer fra årets messe. - Vi har solgt vel så bra i år som på messen i fjor, så vi er meget godt fornøyd, sier Fuglset. - Hva spør folk etter? - Vi merker spesielt den store økningen i ettermarkedet. Gledelig mange har kjøpt bålpanne og er nå ute etter tilleggsutstyr og nyheter, Vi har solgt mange gnistfangere og avlastningsbord,naturligvis også mange sett med bålpanner. - Stor interesse for bålhus? - Ja, også av bålhusene har vært populære her under HYTTE2013, og vi har flere salg under messen. Dessuten har vi fått besøk av mange som vil se, sjekke og måle opp før de bestemmer seg. - Og hva blir det neste på dette området? - Det blir blant annet en portabel bålpanne, den som gjør engangsgrillen overflødig og dertil innbyr til en helt annen hygge og allsidig kos enn engangsgrillen, sier Fuglset.