Familiene Omholt og Oddviks hyttebok er tettskrevet med fine minner fra mange tiårs hytteliv i Jondalen. Margareth Omholt, Vigdis Oddvik, Stein Omholt og Harald Oddvik er imidlertid skuffet over to avslag fra Kongsberg kommune om å få rive den gamle hytta til fordel for en ny. – Har hyttelivet noen framtid på slike steder når begrensningene er så store, spør de.
 
Leif Magne Flemmen (tekst og foto)
 
- Hytta har vært i familiens eie i flere tiår. Et vell av gode minner og følelser knytter oss til dette stedet og denne hytta. Men den er gammel og utdatert, og vi ønsker å rive den og sette opp en ny Saltdalshytte på 55 kvadratmeter, forteller eierne til Hytteavisen.
 
Utdatert hytte
- Fritidsboligen er rett og slett utdatert. Den skriker etter fornyelse og modernisering, sier Stein Omholt. Vi ønsker å gjøre det vakkert og tilrekkende her, ikke bare for oss selv men også de kommende generasjoner.
 
Nå har Kongsberg kommune for andre gang satt foten ned for en ny hytte. Først søkte eierne om å få rive og sette opp en helt ny hytte med vann og lukket avløp. Det vil være det beste for alle parter, mente de. En ny hytte vil forskjønne stedet og bringe brukerne den komfort de fleste hyttefolk etterspør i våre dager. Ikke minst unge mennesker.
 
Kommunen sa bastant nei til enhver standardheving som vann og ordnet avløp. Eierne søkte i høst på nytt om å få sette opp et nytt hyttebygg, men denne gang tok de ønsket om vann og avløp ut av søknaden. Det gjorde ikke saken bedre. Kommunen har på nytt avslått søknaden med bakgrunn i at hytta ligger i et uregulert LNF-område.
 
Kommunens tilbakemelding er at den vil kunne gi dispensasjon kun for ombygging av den eksisterende hytta og tilbygg – samlet inntil 60 kvadratmeter. Men ”tiltak som medfører standardheving er ikke tillatt”. Dette betyr at eierne ikke kan bore etter vann, anlegge avløp eller gjøre vesentlige endringer eksteriørmessig.
 
Bakgrunnen for det svært begrensede handlingsrommet kommunen gir er at hytta ligger i et LNF-område og mindre enn 100 meter fra Jondalselva. ”Strandloven” gjelder også fritidsboliger langs vann og vassdrag.
 
- Vi  ønsker å gjøre det så attraktivt her at også våre barn og barnebarn vil dra hit. Men for dagens og framtidas barnefamilier er det ikke lett å se for seg et hytteliv basert på at vann til alle formål må bæres fram til hytta. Vi registrerer at de unge kommer stadig sjeldnere. De liker seg i Jondalen, men det handler om hygiene og velvære i en annen grad nå enn før, sier familiene Oddvik og Omholt.
- Vi har ennå ikke bestemt oss for hva vi kommer til å gjøre. Et alternativ er å selge denne hytta og kjøpte en ny et annet sted med den standard vi ønsker. Men vi trives veldig godt her og har ikke lyst til å gi slipp på stedet. Vi har full anledning til å ruste den opp slik den står nå, skifte vinduer og gjøre andre nødvendige forbedringer. Kanskje ligger vi litt på været og ser om kommunen setter i gang et reguleringsarbeid i dette området. I så fall vil det jo kunne bli en åpning for en ny hytte, sier Omholt til Hytteavisen.