Sanner vil lukke kommunenes åpning til å innkreve hytteskatt i framtida. Foto: Høyre
Sanner vil lukke kommunenes åpning til å innkreve hytteskatt i framtida, slik at ikke hytteeiere skal stå maktesløse og føle seg forskjellsbehandlet.
– Siden hytteeiere ofte ikke er fastboende i kommunen har de ikke lokalpolitisk, demokratisk innflytelse over sin eiendom, det er dypt urettferdig og kan ikke fortsette, sier Sanner til hytteavisen.no
Han viser til den rød-grønne regjeringens brutte valgløfter om økonomisk hjelp til dårlig stilte kommuner, og at dette bør ses i sammenheng med at kommunene har følt seg tvunget til å tyne hytteeierne.




- Kommuner straffer de forsiktige og sparsommelige gjennom skattlegging av hytter og fritidseiendom, mener Ulf Leirstein i Fremskrittspartiet.
Foto: Frp
Dårlig skattemoral av kommunene
- Kommuner straffer de forsiktige og sparsommelige gjennom skattleggingne av hytter og fritidseiendom, sier Ulf Leirstein, finanspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet til hytteavisen.no.
Leirstein peker på at hytta i de fleste tilfeller er et resultat av familiers flittige innsats og sparing gjennom mange år. - Det er et godt sted for familie og venner å være sammen. At det som nøysomt er spart opp ved ærlig arbeid og egen innsats skal trues av nye skatter er direkte umoralsk, sier Leirstein. FrP vil gå lenger enn Høyre I hytteskattesaken.

- En konsekvens av den rød-grønne regjeringens frislipp av skattene er at vanlige folk i neste runde vil møte enorme arveavgifter og formuesskatt. Dette vil også true muligheten til å holde fast ved familieidyllen, og folk må kanskje selge hytta, sier Leirstein.

Sarpsborg typisk
Han ser eksemplet Hytteavisen.no bringer fra Sarpsborg som typisk. Ifølge Leirstein er de fleste hytter ingen palasser, men enkle bygg ment som et sted for å glede seg over naturen. Leirstein forstår at mange er opprørt over denne skattepolitikken.
- Fremskrittspartiet stemte i mot hytteskatten på Stortinget, og ser på dobbel-beskatning som en uting, sier han. Derfor vil FrP også hele eiendomsskatten til livs.
Opprinnelig skulle eiendomsskatt være en mild tilbakebetaling for offentlige veier og tilgjengelighet, noe fellesskapet hadde bidratt med. Nå virker det som om jo mer folk har brukt av egne penger på veier, vannforsyning og felles goder - desto større er misunnelsen og grådigheten blant de rød-grønne.
- Hyttefolket er en sårbar gruppe som lokalpolitikere nå sikler etter, denne urettferdigheten må vi få slutt på, sier Leirstein til Hytteavisen.no.

- Arbeiderpartiet vil ikke blande seg opp i hva kommunene gjør og har ingen planer om å endre loven om eiendomsskatt, sier Marianne Agdestein i Arbeiderpartiet.
Foto: Arbeiderpartiet
En frivillig eiendomsskatt
- Jeg liker ikke uttrykket hytteskatt, dette er en eiendomsskatt som det er opp til den enkelte kommune å avgjøre, sier Marianne Agdestein, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet til hytteavisen.no.
Agdestein vil ikke blande seg opp i hva den enkelte kommune gjør. Arbeiderpartiet har ingen planer om å endre loven om eiendomsskatt.
- Tidligere var det slik at et kaksehus på åsen utenfor byen ikke hadde eiendomsskatt, mens en trang leilighet i sentrum måtte betale. Målet med den nye loven om eiendomsskatt var derfor å få has på denne urettferdigheten, undestreker Agdestein.
Hun mener at kommunene ikke skal forskjellsbehandle hytteeiere og fastboende, og at samme prinsipper skal gjelde for all eiendomsskatt. Dette vil si at hvis beliggenhet skal gjelde for hytter må det også gjelde for boliger, noe annet er i strid med loven.
- At hytteeiere føler seg maktesløse synes jeg er alarmerende og derfor bør kommunene være rettferdige og sannferdige i sine takster, sier Agdestein, som nevner Gjesdal kommune som eksempel. Der kom det så mye kritikk mot takseringssytemet at det ikke ble noen eiendomsskatt i det hele tatt.

 

Heikki Holmås i Sosialistisk Venstreparti ser lokal eiendomsskatt som et godt alternativ til dårlig skole og eldreomsorg.  Foto: SV

Kommuner trenger ekstra penger
- Lokal eiendomsskatt kan være et godt alternativ til dårlig skole og eldreomsorg mange steder. Vi forutsetter at kommunene holder seg innenfor loven når de utformer eiendomsskatten, og at de lager et mest mulig rettferdig opplegg, sier Heikki Holmås, Sosialistisk Venstrepartis finanspolitiske talsmann til hytteavisen.no.
SV ser at mange kommuner kan trenge ekstra inntekter for å finansiere et godt velferdstilbud til innbyggerne og feriegjestene - som benytter seg av feriekommunens tjenester i stadig større grad.


 

Senterpartiet forutsetter rettferdig taksering av både bolig og hytte, med mulighet for fradrag, sier Georg Ståle Brødholt ved Senterpartiets stortingsgruppe til Hytteavisen.Foto: Senterpartiet
Bør være fradrag for noen
- Ut ifra lovverket bør man ved utskrivning av eiendomsskatt i en kommune ikke skille mellom bolighus og hytter. Vi legger til grunn at det bør foretas en individuell taksering av den enkelte bolig eller hytte, med mulighet for fradrag i skattebeløp på gitte vilkår, sier Senterpartiets medierådgiver Georg Ståle Brødholt til Hytteavisen.no.
Etter Senterpartiets syn skal folk betale skatt etter evne, noe som kan gjøres på en god måte gjennom inntekts- og formuesbeskatning, mens eiendomsskatt er mindre egnet til dette. I følge Brødholt kan markedsverdien av hus og hytter selvsagt ikke justeres av kommunen, men kommunen kan etter at markedspris er beregnet, og det foreløpige skattebeløpet er satt, legge inn enkelte fradrag som reduserer skattebeløpet.