Av Jan Tore Sanner, nestleder i Høyre

Jan Tore Sanner, nestleder i Høyre
Til sammen 112 kommuner har nå innført skatt for hytteeiere. Skatten er usosial og rammer tilfeldig. Det er en skatt Høyre frykter kan knuse vanlige folks hyttedrøm. Den kommer på toppen av alle andre skatter, lokale avgifter og arveavgift. Derfor foreslår vi å fjerne skatten etter at den rødgrønne regjeringen gjorde det mulig for kommunene å beskatte hytter og fritidseiendommer fra 1.januar 2007.
 
Mange familier med vanlige inntekter eller pensjoner eier en hytte i attraktive områder. Få ville hatt råd til å kjøpe den i dag, men den er i familien fordi foreldre eller besteforeldre i sin tid sparte og investerte i noe de ville skape for barn og barnebarn. Det gjør at helt vanlige familier eier hytter som har skyhøy markedsverdi. Hytteskatten tar ikke hensyn til hva man tjener, og derfor kan helt vanlige folk få opp mot 15.000 - 20.000 kroner i ekstra skatt for å eie et idyllisk familiested.
 
Det som gjør hytteskatten dobbelt urettferdig er at mange hytteeiere betaler skatt uten å få det samme tjenestetilbudet som vanlige huseiere mottar. Selv om mange betaler skyhøy skatt til kommunen som hytta ligger i, så er det mange som ikke har innlagt vann og kloakk, eller mangler mulighet for søppelhenting. Med andre ord betaler man skatt for en familiehytte som ikke får de samme offentlige tjenestene som huseierne i samme kommune. Norske hytteeiere diskrimineres derfor i dobbelt forstand: Hytteskatten tar ikke hensyn til eiernes inntekt, og de får mange steder ikke det samme tilbudet som huseiere. I tillegg til alt dette har ikke hytteeiere mulighet til å stemme ved kommunevalget. Det betyr hytteeiere ikke har mulighet til å stemme på partier som ikke ønsker skatt på bolig og fritidseiendommer.
 
Skatteregningen i Norge er for høy, og det er viktig å redusere den slik at flere kan stå på egne ben økonomisk. Hytteskatten rammer urettferdig, og den bidrar til å knuse vanlige folks hyttedrøm. Derfor har vi foreslått en endring av lovverket slik at hytteeire slipper å betale hytteskatt, men de rødgrønne er i mot. Du kan hjelpe oss å fjerne skatten ved å stemme Høyre 14.september.