Bildet over: Denne rådyrflokken holdt til på Heistad. (Foto: Helge Ottesen)

Skien kommune har fått flere henvendelser fra folk som har funnet rådyrkalver som de antar er blitt foreldreløse. Folk varsler så kommunen eller politiet og ønsker at kalvene blir tatt hånd om av de selv eller andre, skriver Varden.

– Rådyrgeitene gjemmer kalvene. De ligger helt stille. Rådyrgeitene klarer ikke å forsvare sine kalver på samme måte som for eksempel elg. De må derfor satse på å gjemme kalvene best mulig. Mora vet godt hvor de er og kommer tilbake og gir dem melk med jevne mellomrom. I de første tre ukene av sitt liv er det sjeldent kalvene flykter hvis de blir forstyrret. De satser på sin kamuflasje. Etter hvert vil kalvene løfte hodet for å se på forstyrrelsen og vil da være lettere å oppdage. Mora holder seg også mest mulig unna slik at rovdyr ikke skal finne ungen ved å leite i nærheten av mora. I vårt område er det nok reven som er rådyrkalvenes store fiende, forteller Sjøvaag.

LES OGSÅ: Illsint fugl sperret familie inne i hytta

– Ungene er ikke forlatt og det beste folk kan gjøre hvis de oppdager kalver er å trekke seg tilbake og la kalven være i fred. Mora kommer tilbake.

KLIKK HER FOR Å GÅ TIL HYTTEAVISENS FACEBOOKSIDE