Gå ikke alene i skredfarlig område
Han er en av flere som skifter på å lede skredgruppen til Norge Røde Kors på Golsfjellet i påsken. Gruppen har 24-timers vakt og den består også av hundefører fra politiet og fra Norske Redningshunder.
Onsdag holdt Røde Kors Hjelpekorps en demonstrasjon på Golsfjellet. Den omfattet blant annet en skredøvelse og bruk av peileutstyr for å finne skiturister som blir tatt av skred.

Kan ikke være trygg
– Men hovedbudskapet vårt er at folk ikke må føle seg trygge selv om de har elektronisk skredsender eller annet utstyr. Vi finner folk som har sender/mottaker, men da er det kanskje for sent, sier Haraldseth. Han legger til at hvis folk har slikt utstyr, så bør de også sørge for at det er i orden. Ikke minst batterier bør sjekkes jevnlig.
– Det viktigste er at skituristene vurderer skredfaren og legger turen utenom de farlige områdene. En bør se seg om og gå der faren er minst. De som går turer bør holde seg til oppmerkede løyper der det er trygt. Alpinistene bør ikke kjøre der det er for bratt, sier Haraldseth.

Ikke gå alene
Han sier også at folk ikke bør gå alene. Hvis det løsner et skred, er det kameratene som er de nærmeste redningsmennene.
– Vi er et supplement, men kanskje kommer vi for sent til å redde liv. Kameratredning er viktig, sier han.
– Det er forholdsvis stor skredfare i fjellet nå, det er nivå 2, og utpå dagen, etter at solen har stått på i solvendte hellinger, er skredfaren 3 og det er ganske høyt, sier Haraldseth.
Torsdag og fredag er det ventet mer snø, og det gjør ikke situasjonen noe bedre. Kommer det nysnø, må en være enda mer på vakt, sier lederen for skredgruppen på Golsfjellet. (©NTB)