- Hvis du er i ukjent terreng, og uværet når deg, har du ikke mulighet til å ta deg tilbake eller fram dit du skal, sier Gladsø til NTB.
En spørreundersøkelse, som Røde Kors Hjelpekorps har fått utført, viser at 47 prosent av dem som inntar fjellet i påsken, savner grunnleggende kunnskaper om kart og kompass. 38 prosent svarer at de mangler kunnskap om snøskred.
31 prosent til fjells
I spørreundersøkelsen svarer vel 46 prosent at de skal holde seg i hjemmet i påsken. 13 prosent svarer at de skal tilbringe høytidsdagene ved sjøen, mens 31 prosent har tenkt seg til fjells.
Det er blant disse 31 prosent at Røde Kors Hjelpekorps registrerer at nærmere halvparten mangler basiskunnskaper om ferd i fjellet.
- Litt færre enn det vi hadde trodd, kommenterer Gladsø.
Heldigvis blir det negative trekk veid noe opp ved at 51 prosent utstyrer seg med ekstra mat og drikke på skiturene, og 46 prosent svarer at ekstra klær pakkes i tursekken. Bare 18 prosent tar med seg kart og kompass.
- Hvis du er i et ukjent terreng, vil mangel på kunnskap om bruk av kart og kompass være avgjørende for hvor trygt du kan ferdes. Dette betyr at en del av de personene som vi eventuelt må søke etter, befinner seg i et områder der vi ikke aner at de savnede er - fordi de savnede selv ikke aner hvor de befinner seg, sier landsrådsleder Ole Gladsø.
Mobilen er med
Over seks av ti av de spurte peker på at de tar med seg mobiltelefonen på tur. Det er helt OK, mener Røde Kors Hjelpekorps, men kommer med denne oppfordringen:
- Slå den av og spar på batteriet. Slå mobilen på bare når det er nødvendig. Batterinivået kan være avgjørende når noe går galt.
Til tross for at Norges Røde Kors’ arbeid med å spre kunnskap om snøskred, er det bare 2 prosent som i undersøkelsen sier at de har med seg søkeutstyr. 16 prosent pakker en spade. Det er bra, men neppe godt nok.
Ole Gladsø minner igjen om Fjellvettreglene – især de som sier at vi skal være rustet mot uvær, at vi skal lytte til erfarne fjellfolk og sjekke forholdene lokalt, at vi skal vende i tide – og at det ikke er noen skam å snu (©NTB)!