Begge avviser fullstendig statsrådens utspill i Nationen for noen dager siden, der Meltveit Kleppa åpnet både for å gi hyttefolk stemmerett i hyttekommunen og innflytelse over disposisjonen av skatteinntekter i kommunen hvor de har hytte.

- Jeg skjønner hvordan hun har tenkt å få til dette, sier Amundsen til hytteavisen.no. Mange hytteeiere har hytte i flere kommuner. Skal de få stemmerett i hver av de kommuner de har hytte? Nei, dette blir ikke annet enn byråkrati. Problemet er selve eiendomsskatten. Vi i Fremskrittspartiet vil ikke bare fjerne eiendomsskatten. Vi vil fjerne lovhjemmelen kommunene har for å ilegge denne skatten, som er uHøyres sosial, sier Amundsen.
 
Bort med hytteskatten
Høyres nestleder Jan Tore Sanner er glad for at Meltveit Kleppa ser at hytteskatten er et demokratisk problem. Men å løse dette dilemmaet med at noen gis stemmerett i flere kommuner har jeg, forsiktig sagt, ingen tro på, sier Sanner. I stedet for å kaste blår i øynene på hyttefolket med et slikt forslag, burde statsråden heller stryke hytteskatten helt, mener Sanner.
 
- Hvordan vil Høyre fjerne hytteskatten?
 
- Høyre vil fjerne kommunenes rett til i det hele tatt å pålegge hytteskatt. Vi vil med andre ord tilbake til situasjonen før de rød-grønne fikk regjeringsmakt. Før 2005 kunne eiendomsskatt kun innføres i bymessige områder. Men den rød-grønne regjeringen har sørget for at kommunene kan innføre den i hele kommunen.
 
- Melking av hytteeiere
111 kommuner har nå innført hytteskatt i hele kommunen og håver på denne måten inn millioner av kroner også fra hytteeierne. - Vi har en sterk mistanke om at mange kommunestyrer vil melke hytteeiere særlig hardt fordi de ikke har stemmerett i kommunen, sier utredningssjef Dag Refling til Nettavisen.
 
Hytteskatten beregnes på grunnlag av markedsverdien. Mange med eldre eiendommer på populære hyttesteder får seg et sjokk den dagen takst og skattekrav foreligger.
 
- Vi får stadig meldinger fra hytte- og huseiere som er fortvilet over kyniske kommuner. Mange føler at de presses til å selge, hevder Refling overfor Nettavisen.
 
Selv om det store flertall kommuner ikke har eiendomsskatt, er antallet som innfører den sterkt økende. Bare fra i fjor til i år har antallet økt med 24 til 166 kommuner. 111 av dem skattlegger eiendom i hele kommunen og dermed også hyttene.